Do przygotowania 2 słoiczków konfitury potrzebujemy: – 500g czerwonych porzeczek – 500 g truskawek – 500g cukru żelującego 2:1 – odrobinę wody (1/3 szklanki) Owoce
Szybko Tanio Smaczniemoim domu to zasmażanie. Jabłka się ściera lub kroi i zasmaża w rondlu z cukrem aż będą takie przezroczyste. Wtedy do słoików, zapasteryzować i mamy owoce na cały rok. Są świetne do szybkiej szarlotki lub drożdżówek, takich jak te. Oczywiście, te w przepisie nie muszą być pasteryzowane, tylko takie prosto z rondelka lub po prostu dżem. Z podanej ilości(...)ogniu na dosłownie 30 sekund, do zacieplenia i ściągnąć z palnika. Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z resztą cukru. Dodać drożdże, żółtka i partiami maślankę zarabiając ciasto. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto, może delikatnie kleić się do dłoni. Pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem
Czerwony GupikCiasto: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy tworząc gładką kulę, którą następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Prostokątną formę o wymiarach ok. 20x30 cm (tą samą, której użyliśmy do pieczenia bezy) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie z lodówki wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim dokładnie i równo spód formy. Nakłuwamy widelcem(...)Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 minut (do zezłocenia). Upieczony spód wyjmujemy i studzimy. Galaretka pomarańczowa z pomarańczami i pomarańczową skórką: Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 3 i 1/3 szklankach wrzącej wody. Pomarańcze obieramy ze skórki, a następnie filetujemy tzn. wycinamy każdą cząsteczkę pomarańczy osobno, pozbywając się białych błonek. Po wykrojeniu cząstek resztę pozostałego owocu ściskamy
MyCookBook.plciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest wilgotny, piankowaty, puszysty...nie zawiera żadnego tłuszczu i znika tak szybko...jak szybko się go robi. Składniki: 350g naturalnego jogurtu greckiego 50g cukru do wypieków 2 jaja 1 banan 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddziel żółtka(...)foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 170 stopniach. Wierzch udekorować polewą oraz posypać kokosem. Wspaniale smakuje na zimno z dodatkiem herbaty wiśniowej BIFIX Owoce wiśni zawierają w swoim składzie wiele cennych witamin i soli mineralnych, a także kwasy owocowe, które wspomagają pracę układu trawiennego oraz pobudzają przemianę materii. Zawarte w wiśniach pektyny
Z Kuchni Do KuchniPo dyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni ;)!Wiem, wiem… ciągle tylko dynia i dynia…
UgotujmyTo.pltrzcinowy, 4 łyżkiWYKONANIE:/ciasto:Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!)./nadzienie: Sezam prażymy(...)patelnie dokładamy marmoladę i szybko mieszamy.Gotowe./pieczenie:Piekarnik nagrzany do 165 stopni, góra - dół, termoobieg. około 10-15 minut.- Cały proces wykonania uwieczniony jest na zdjęciach :)))/pseudo lukier:odrobina wody ugotowana z cukrem trzcinowym i małą ilością cukru żelującego lub (nada wkaskowości). Żelujący można zastąpić większą ilością trzcinowego i odrobiną soku z cytryny./posypka:owoce kandyzowane - u nas ananas
Wypisz WymalujTen deser przygotowałam już jakiś czas temu. Tak naprawdę szukałam pomysłu na zagospodarowanie nektarynek i marakui, które kupiłam zupełnie bez celu - tylko dlatego, że wyglądały smakowicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdrywany albo bardzo przytulony placek z powidłami śliwkowymi. Dynia króluje w mojej kuchni jesienią od zawsze i czy to piżmowa czy to hokkaido, makaronowa czy może
Moje Małe CzarowanieNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiJak już pisałam wielokrotnie crumble jest jednym z moich ulubionych deserów!Soczyste owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką sprawiają , że nie potrafię przejść obojętnie!Tym razem
Ostra na Słodkogotowa w ciągu 10-15 minut, łącznie z sosem jogurtowym. Lubie sałatki ,a ta jest idealna na jesienne dni.. W sezonie jabłkowym ,jabłko kojarzy się z wieloma różnymi ciastami ,ciasteczkami, lista jest długa. Większość z nich jest słodka. Ta sałatka jest przykładem ,że jabłko pikantne tez jest smaczne. Mięsożerni mogą dodać grillowaną pierś z kurczaka ,indyka i z sałatki(...)jest , szybkie i łatwe wykonanie w kilka minut. Składniki sałatka: 1 brokuł z blanszowane różyczki 2-3 jabłka, pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z cytryny 2 marchewki drobno posiekane,surowe - ja użyłam blendera ¼ szkl. czerwonej cebuli, w kostkę ¼ szkl. ogórki , pokrojone w kostkę ¾ szkl. orzechy włoskie posiekane ¼ szkl. nasion dyni ¼ szkl. Orzechy nerkowca- lub inne posiekane pół owocu granatu
mojej kuchnigotowa w ciągu 10-15 minut, łącznie z sosem jogurtowym. Lubie sałatki ,a ta jest idealna na jesienne dni.. W sezonie jabłkowym ,jabłko kojarzy się z wieloma różnymi ciastami ,ciasteczkami, lista jest długa. Większość z nich jest słodka. Ta sałatka jest przykładem ,że jabłko pikantne tez jest smaczne. Mięsożerni mogą dodać grillowaną pierś z kurczaka ,indyka i z sałatki(...)jest , szybkie i łatwe wykonanie w kilka minut. Składniki sałatka: 1 brokuł z blanszowane różyczki 2-3 jabłka, pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z cytryny 2 marchewki drobno posiekane,surowe - ja użyłam blendera ¼ szkl. czerwonej cebuli, w kostkę ¼ szkl. ogórki , pokrojone w kostkę ¾ szkl. orzechy włoskie posiekane ¼ szkl. nasion dyni ¼ szkl. Orzechy nerkowca- lub inne posiekane pół owocu granatu
w mojej kuchnikilka zrobiłam z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi, a kilka z mrożonymi owocami. Można też zrobić bez żadnych dodatków i później zjeść z miodem, czekoladowym kremem lub dżemem. Czyli do wyboru do koloru. Takie muffinki świetnie sprawdzą się na śniadanie albo jako szybka i oryginalna przekąska. Najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym. Po przestygnięciu też(...)180ºC. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i ksylitol. Zrobić wgłębienie na środku, wlać mle ko, ekstrakt, jajko i olej. Wymieszać do połączenia się składników (na gładkie ciasto). Nakładać ciasto do foremek na muffinki do połowy wysokości (u mnie silikonowe). Dodać wybrane dodatki i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 10-15 minut. Muffinki najlepiej podawać z syropem klonowym
Healthy food explorercukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta, bo zespoli sok z owoców – bułki pozostaną chrupiące. Drożdże suche dokładnie mieszamy z 550g mąki i cukrem. W garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy(...)zdążą wyrosnąć i spulchnić ciasta). Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Do mąki z drożdżami wlewamy mleko, dodajemy jajka, mieszamy i całość około 8-10 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie, a ślad po wbitym w nie palcu będzie szybko znikał. Może być
Karo in the Kitchenchciało mi się odparowywać wody, bo szybko chciałam je zjeść) Są tak maleńkie, że wystarczy je przekroić na pół i zmieścić w ustach ten mały kąsek. Zaserwowałam sobie trzy sztuki i czułam się jak w najlepszej restauracji. Wyglądają wspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody(...)jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się nie zwiną z nadzieniem. Nadzienie: 1 opakowanie twarożku 500 gram jagód skórka z jednej cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru Jagody włóż do garnka i zacznij podgrzewać. Kiedy się zagotują
AZgotuj!