ognia wystrzegałam się przepisów na rolady. Wydawały mi się strasznie trudne i nawet nie chciałam przyglądać się przepisom na nie. Pamiętam, że ile razy przeglądając książkę „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji” widziałam zieloną roladę z dodatkiem szpinaku… wertowałam kartki dalej. Choćby jak mnie kusiła, zawsze w głowie pojawiała się myśl: „nie uda się(...)większym luzem – uda się, to świetnie, nie uda się – nic się nie stanie;):) Co do samej rolady jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Ja niezmiennie jestem przyjemnie usatysfakcjonowana tym smakiem, jest taki inny;) Ciasto to w zasadzie biszkopt z dodatkiem rozmrożonego szpinaku, a masa… każdy wie jak smakuje i ile czasu zajmuje ubicie kremówki i wymieszanie
Smaki Na TalerzuZazwyczaj tak mam, że jak spotykam się z całą rodziną to w domu jest jak w mrowisku. Każdy coś chce i wszędzie jest dużo ludzi. Nawet
Niezły Młynekciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych(...)ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem
Kulinarne przygody Gatitycukru, bez glutenu. Same zdrowe i pyszne składniki. Deser jest sycący, mocno cytrynowy i krem rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, do ozdoby możemy użyć dowolnych świeżych, miękkich owoców, bardzo polecam… (inspiracja ze strony bojongourmet.com ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta cytrynowa z chia wegańska(...)puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego świeże owoce (użyłam kiwi, borówki, pestki granatu, banana) 1. Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na około 2-3 godziny. Spód: 2. Do blendera przełożyć migdały, wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać
Mała Cukierenkanajlepszy placek ze śliwkami i kruszonką na świecie. Pachnący drożdżami, pełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet nie podejmuję się powtórzyć tego przepisu, zdecyduję się na swoją zdrową i bezglutenową wersję , która naprawdę jest mega. Placek pachnie cudownie cynamonem i pieczonymi owocami. Zapach z piekarnika będzie unosić się w całym domu. Do tego kruszonka(...)akurat tutaj możecie ją zamienić na inną (kasztanową, migdałową, jaglaną, pewnie nawet ryżową). Ale smak też będzie inny. Nie byłbym sobą jakbym nie napisał, że przygotowanie jest banalne, szybkie i bezproblemowe. Składniki: Spód: śliwki około 0,5 kg cytryna 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki z tapioki Kruszonka: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki pestek dyni ¼ szklanki oleju kokosowego
PaleoLifenajlepszy placek ze śliwkami i kruszonką na świecie. Pachnący drożdżami, pełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet nie podejmuję się powtórzyć tego przepisu, zdecyduję się na swoją zdrową i bezglutenową wersję , która naprawdę jest mega. Placek pachnie cudownie cynamonem i pieczonymi owocami. Zapach z piekarnika będzie unosić się w całym domu. Do tego kruszonka(...)akurat tutaj możecie ją zamienić na inną (kasztanową, migdałową, jaglaną, pewnie nawet ryżową). Ale smak też będzie inny. Nie byłbym sobą jakbym nie napisał, że przygotowanie jest banalne, szybkie i bezproblemowe. Składniki: Spód: śliwki około 0,5 kg cytryna 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki z tapioki Kruszonka: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki pestek dyni ¼ szklanki oleju kokosowego
PaleoLifeerytrytoluMasło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić wraz z resztą składników w misie miksera. Wyrabiać hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowywania masy jogurtowej (lub dłużej).Składniki masy(...)temp.pokojowej- 280-300g erytrytolu- szczypta soli- 5 białek, w temp.pokojowej- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g)Dodatkowo:- 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców)- mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli erytrytol łyżka po łyżce cały czas ubijając
Smaczne ZdrowePyszne muffinki ze słodkimi morelami i białą czekoladą. Nie ma co za wiele pisać, bo połączenie puszystego ciasta, drobinek czekoladowych i kawałków owoców nie wymaga większego reklamowania. Pamiętajcie, aby przechowywać babeczki w lodówce ze względu na wysokie temperatury i ryzyko zepsucia się świeżych moreli. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka(...)suszone morele i mieszamy. Do innej miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałe mleko (1 szklanka) i olej - miksujemy do połączenia. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy szybko, dodajemy płatki energicznie łączymy. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek. Wciskamy połówki lub ćwiartki świeżych moreli. Pieczemy w 190°C ok 20 minut lub dłużej. Smacznego! Normal 0 21 false false false
Chocolate Muffin BlogDelikatne, puszyste ciasto jogurtowe, bez miksera, szybkie, delikatne i bardzo smaczne. Dziś z dodatkiem bakalii, bajeczne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu; wystarczy wrzucić wszystkie składniki i wymieszać rózgą. Polecam przepis Ciasto jogurtowe z bakaliami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru(...)wanilią 1 łyżka proszku do pieczenia szklanka suszonych owoców, u mnie morwa biała, rodzynki, żurawina i jagody goji 1 łyżeczka wanilii bourbon lub kilka kropel aromatu waniliowego, u mnie wanilia cukier puder do posypania Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm. PRZYGOTOWANIE: W głębszej misce
Zasmakuj Kuchnidobre, szybko się kończy - a szkoda. Jeżeli macie zamiar przyszykować coś słodkiego na romantyczny, walentynkowy wieczór, lecz nie macie wystarczająco czasu by upiec ciasto czy przyrządzić inny pracochłonny deser - mam dla Was propozycję! Szybkim, prostym deserem na każdą okazję są trufle. Pyszne, na jeden kęs, akurat do lampki wina. Nie są "fit", ale po co w taki wieczór liczyć(...)kalorie? Spróbujcie! :) Składniki: - 250g mascarpone - 200g czekolady deserowej - 50g suszonych buraków (można kupić od razu suszone, wcześniej suszyć je w piekarniku lub w specjalnej suszarce do owoców, warzyw i grzybów) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy. Buraki rozdrabniamy w młynku lub malakserze na drobny proszek, a nawet pył. Mascarpone chwilę rozrabiamy mikserem. Ciepłą czekoladę łączymy z mascarpone
Be Fit Be Strongwodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec(...)minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć delikatnie obie masy i wsypać owoce, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać
Passions hobbies lifeprzyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty (ok 6x4 cm). 2. Rozmrożone owoce wykładamy na ciasto francuskie. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę. 3. Piekarnik rozgrzewamy, wkładamy do niego przygotowane wcześniej ciastka, pieczemy ok 12 min. w temp. 200*C. 4. Kiedy ciasteczka będą(...)kolor złoty wyjmujemy je z piekarnika. 5. Czekamy aż wystygną, następnie posypujemy przez sitko cukrem pudrem (żeby nie było żadnych grudek:) Niestety niezdąrzyłam zrobić zdjęc ciasteczek już upieczonych, zbyt szybko się rozeszły
Kuchnia Pełna Pasjimożna je szybko przygotować. Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie nie ma po tym zmywania, robi się samo i wszystkim smakuje. Można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła(...)albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć truskawki . Lekko
Z Kuchni Do Kuchnigalaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec(...)sobie może stanowić deser. A wariant smakowy zależy od użytych owoców. Najczęściej spotyka się właśnie wersję cytrynową. Zatem cytryny dokładnie szorujemy, w ciepłej wodzie. Następnie je parzymy (zalewamy wrzątkiem na ok. minutę), by mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich wosków i innych paskudztw, które nanoszone są na owoce. Ścieramy skórkę i wyciskamy z nich sok. Do tego dodajemy
Karczma Honorietty