Cześć! Czy są tu wielbiciele bezy? Wierzę w to, że znajdą się tu jacyś! Mini bezy to szybki w wykonaniu, prosty a jakże efektowny i pyszny
Moja pasja smakupracy. Ponownie przygotowałam placuszki jogurtowe, które są niezwykle proste i szybkie do zrobienia oraz spaghetti z pieczonymi pulpecikami drobiowymi i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy zestaw Was zainspiruje i że podobne danie przygotujecie je do własnych pudełek. Śniadanie: Placuszki jogurtowe z owocami. Jak przygotować placuszki jogurtowe? 200ml jogurtu naturalnego 1 jajko 100g mąki(...)łyeczki sody szczypta soli szczypta cukru Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać widelcem. Ciasto powinno mieć dość gęstą, półpłynną konsystencję. Patelnie rozgrzać i nasmarować olejem. Ciasto nakładać na patelnię dużą łyżką stołową. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą rumiane. Podawać z jogurtem, ulubionym dżemem, cukrem pudrem i/lub owocami
Codzienne GotowanieDodatkowo są szybkie i wygodne do pałaszowania. Awokado ma wiele właściwości zdrowotnych. posiada mało cukrów prostych źródło omega 9 oraz omega 3 i 6 w odpowiedniej proporcji dla zdrowia organizmu obecność potasu reguluje ciśnienie we krwi oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy źródło witaminy A, E, C czyli silne przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe dzięki luteinie owoc dobrze wpływa(...)SKŁADNIKI: CIASTO: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 1/2 kostki masła 4 łyżki startego sera 4 jajka FARSZ: 2 awokado sok z połowy cytryny 1 op. sera feta 1 pęczek koperku 1 cebula ząbek czosnku
Kuchnia w oparachZamiast bananów tarte jabłka też mile widziane! Jest domowo i smacznie, fit – mi to pasuje, ja tak chcę Jak zawsze szybko znikają, ja jestem przejęta smażeniem, w międzyczasie znikają, więc nie zdążyłam policzyć ile wychodzi z ciasta placuszków, ale na oko mogło być koło 12-14 placuszków. Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 2 rozgniecione drobniutko widelcem banany
Zasmakuj Kuchnidołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis znaleziony u Danusi , moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne piątki . 2 szkl. mąki tortowej(...)podsypania 1/2 szkl.gęstej kwaśnej śmietany 3-4 dkg świeżych drożdży 125 gram masła lub margaryny 1 płaska łyżeczka cukru dowolny dżem, marmolada lub owoce Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i masło. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Ciasto podzielić
Moje domowe kucharzenieŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą
karmelowyCzas tak szybko pędzi, że nawet się nie obejrzycie a tu trzeba będzie przygotowywać potrawy na Wigilię i Boże NARODZENIE. Dlatego polecam mój kolejny zbiór świątecznych przepisów, tym razem na Świąteczne serniki, czyli ciasta, których głównym składnikiem jest twaróg lub ser twarogowy. Serniki przygotowane według naszych sprawdzonych przepisów są bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, puszyste i nie opadają. Mają różne smaki(...)bakaliami, owocami, z czekoladą, na kruchym spodzie, czy bez spodu. Te serniki są idealne nie tylko na Święta, ale na każdą okazję, bez okazji też są idealne Przeglądając przepisy na blogu, okazało się, że przepisów na serniki zebrało się dosyć sporo, może dlatego, że większość w naszym domu uwielbia serniki, a ja uwielbiam je przygotowywać. W tym wpisie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest
Smakołyki AsiDzisiejszym tematem będą owoce prosto z działki: pyszne czereśnie, agrest, świeża mięta czy też płatki róży. Przygotujemy idealną sałatkę na lato która będzie bez
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki na kruche ciasto : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie krupczatka 250 g masła zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru
Proste Potrawywodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec(...)minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, truskawki przekroić na pół. W misce ubić białko stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania białej pianki. Po wyjęciu spodu tarty zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Wymieszać owoce z ubitymi białkami i wyłożyć na tarcie. Piec 30 minut
Passions hobbies lifejego rankingu śniadań królują niepodzielnie panacakes (przepis tu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/09/zapraszam-na-sniadanie-pancakes.html). Te placuszki to była moja śniadaniowa pozycja. Szybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy(...)banany. Dodajemy jajka, cynamon, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy ochotę dodajemy również owoce: jagody, borówki czy truskawki. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Smażymy na złoto z obu stron. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży, cienki placek o grubości kilku(...)Włożyć do lodówki razem z papierem na górze i dole, na czas nagrzewania piekarnika (20-30 minut). Piekarnik nastawić na 200°C (grzałka góra-dół) . W między czasie przygotować owoce . Maliny i porzeczki umyć, pozbawiać ogonków i osuszyć na ręczniku papierowym. Porzeczki przełożyć do miski (maliny zostawiamy na później) . Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą
Moja DelicjaPleśniak - nazwa może nie zachęcająca :P ale to moje ulubione, obok szarlotki, ciasto. Mogłabym jeść codziennie i nigdy się nie znudzi! :) czy piekę go często? Niestety
Kolorowy Przepisownikpodaję przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka(...)równych odstępach biszkopty zamoczone w galaretce (odlałam troszkę z wcześniej zrobionych galaretek) następnie wykładam jasny krem, przykrywam znowu biszkoptami również zamoczonymi w galaretce, wykładam ciemny krem. Pokrojone owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam je tężejącą galaretką. Prawda, że proste
Kuchnia Viki