malin. Miała też krzaki zielonego agrestu. Zawsze wtedy obdarowani tymi owocami przerabialiśmy je na pyszny dżem z agrestu, z malin robiliśmy soki. Ja bardzo lubiłam jeść te owoce nieprzetworzone, prosto z krzaka. Zielony agrest, jeszcze niedojrzały zasypywany był w słoiku tylko cukrem, zakręcany i pasteryzowany. Wtedy cytryny nie były dostępne cały rok, jak teraz, był więc wykorzystywany jako(...)postanowiłam zrobić szybki dżem. Wyszły 2 słoiczki 200 ml. Mało, ale to zawsze coś! Ten dżem z agrestu robię według swojego przepisu, mimo, że nie gotuję go długo wychodzi gęsty i słodki jak ulepek, a po skórkach nie zostaje śladu, rozpadają się i tworzą jedną pyszną całość. Można takim dżemem agrestowym przekładać ciasta, dodać do herbaty zamiast cytryny. To taki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW sklepach i na targu pojawił się rabarbar. Na liście moich tegorocznych przepisów były drożdżówki – postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i oto efekt. Drożdżówki
Szybko Tanio SmacznieNie wiesz skąd, nie wiesz po co, nie wiesz dlaczego, ale przychodzi taki dzień, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Bez problemu mogłabyś pochłonąć tabliczkę
peanutbuttermonsterJak przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną? U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez
RAROSSApieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 20 min. Proszek(...)podgrzewać, aż się składniki połączą. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać mieszankę budyniową i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Gorący ser wylać na upieczoną tartę i wyrównać. Owoce liczi odsączyć z syropu i naciąć od strony otworu po pestce. Wcisnąć w gorący ser. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść do lodówki. Smacznego
https:KKuchniaMniampodanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać lodowatą wodę. Ciasto uformować w kule, spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 min. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je pomiędzy dwoma(...)wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć
moj przepis naSzybkie i bezproblemowe babeczki z pysznym kremem budyniowym i owocami :) Pięknie się prezentują, zachwycą każdego. Nam bardzo smakują, myślę, że i Wam przypadną do gustu. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) S kładniki(...)ciasto: 100 g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru Masło, mąkę, żółtko i cukier puder przełożyć na stolnicę i posiekać nożem. Zagnieść gładkie ciasto. Gotowe, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut. Foremki do babeczek (12) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić je schłodzonym ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni przez
Domowa cukiernia Ewystole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie inspiracje: Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Wielkanocne gniazdka serowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello(...)Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik
Kulinarne przygody Gatitygofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Cały proces trwa 15-20 minut(...)możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Pracuję jeszcze nad wegańską wersją przepisu na gofry, jednak jak na razie żadna kombinacja składników nie spełniła do końca moich oczekiwań i nie wyszłam poza definicję słowa „zjadliwe”. Oczywiście nie poddaję się
Book of spellswięc z połączenia tych dwóch składników musi wyjść coś dobrego. Naleśniki te robi się bardzo szybko, nawet szybciej niż te zwykłe, więc są one idealne na szybkie śniadanie. Zamiast jagód można użyć innych owoców, malin czy borówek. Kolor taki ciemny naleśników przez jagody oczywiście, nic nie przypaliłam ;) Składniki 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 + 1 łyżka mąki(...)łyżki jagód ze słoika wraz z sokiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajko mieszamy na jednolitą masę z jogurtem za pomocą łyżki, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, ciasto powinno być gęste. Dodajemy jagody wraz z sokiem i mieszamy. Sok z jagód spowoduje, że ciasto będzie rzadsze ale o to nam chodzi. Ciasto nie może mieć lejącej się konsystencji jak na zwykłe
Delusional TrineBardzo proste, szybkie i smaczne ciasto z dużą ilością maku: na święta jak znalazł :D Jak sama nazwa wskazuje do jego wykonania potrzebne są same białka, a zatem możecie wykorzystać te, które zostały Wam z poprzednich wypieków. Ciasto jest lekkie, wilgotne, zawiera sporą ilością bakalii. Ja dodałam suszoną żurawinę, rodzynki, kilka moreli oraz płatki migdałowe, ale możecie równie dobrze użyć(...)innych suszonych owoców i orzechów. Składniki: 1 szklanka białek (w temperaturze pokojowej) – ok. 5-6 szt. białek (w zależności od wielkości jajka) 200 g mąki pszennej 250 g masła (lub margaryny) 250 g cukru pudru 200 g maku 15 g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g bakalii (drobno posiekanych orzechów, żurawiny, rodzynek, moreli
MyCookBook.plMiałam wrażenie, że przygotowałam za mało muffinek. Ostatnie godziny, minuty, sekundy. Przecież Marzenka na mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego
Eat Shrimpsbrak czegoś słodkiego. Idealne są także do wzięcia na uczelnie czy do pracy. Szybkie, smaczne i mają wiele zastosowań, a poradzi sobie z nimi nawet laik. Początkowo miałam robić paszteciki z łososiem, bo jeszcze jedna paczka leży w zamrażalniku, ale ostatecznie wyszła wersja z jabłkami. Owoce doprawiłam moim nowym odkryciem, czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu(...)imbiru i goździków). Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia. Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie: 1. Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm
Fabryka pomysłówciasto będzie można wyrabiać już ręcznie, należy tak długo dodawać mąkę aż ciasto będzie nam odchodzić od miski. Jeżeli ciasto nie będzie potrzebowało już mąki, a ona nam zostanie proszę się tym nie przejmować i jej nie dodawać, aby jagodzianki nie były za twarde. Ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy(...)zależności od wielkości bułeczek. Moje były dość małe i miałam je tylko po 15 minut. Moje jagodzianki rozeszły się w mik! Już ciepłe szybko znikały :) Zamiast jagód można nadziać bułeczki innymi owocami :) czym tylko chcecie
W Moim Magicznym Domubardzo smaczne ciacho. Proste i szybkie w wykonaniu - nie ma opcji, żeby komuś nie wyszło - zawsze się udaje :) W sam raz do niedzielnej kawy lub herbaty. Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki * mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców (ja użyłam wiśni(...)zmiksowanych jajek (nie przerywając miksowania) dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto (wyjdzie gęste) przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 45-50 min.U mnie wystarczyło
Domowa Cookierenka Agi