Podpłomyki kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią która je robiła na piecu angielce. Teraz ciężko taki piec spotkać ale można zrobić je na patelni. Bardzo
wesoła kuchniawyłożyć 1/3 porcji przygotowanej masy następnie 4-5 połówki brzoskwiń brzuszkami do góry, lekko dociskając owoce.Środek pozostawić wolny. Dookoła, przy obręczy ułożyć rurki waflowe. Środek wyłożyć/ przykryć brzoskwinie pozostałą masą( odłożyć z 3 łyżki do dekoracji) i wyrównać. Dowolnie udekorować. Wskazówka; Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo ładnie daje się pokroić na porcje(...)upieczeniu nie zdejmuję papieru ze spodu biszkoptu, dopiero gdy jest już gotowy do przełożenia na paterę. Z masą trzeba postępować dość szybko aby nie zdążyła za bardzo stężeć zanim położymy górną warstwę. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
W garach u GosiPianka gruszkowa to nie pierwszy deser tego typu na bonappetit-owym blogu (wcześniejszy tu i tu ) Ten deser o konsystencji puszystego ptasiego mleczka tak przypadł
Bon appetit mon amiepieczenia. Dodać masło i żółtka i całość posiekać. Dodać około 1/4 szklanki cukru i szybko wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto wyjąć i oddzielić około 2/3 ciasta. Mniejszy kawałek ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao i dokładnie wyrobić. Jabłka obrać, pokroić na kawałki(...)Podsmażyć z odrobiną cukru i cynamonu. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąc pestki. Duży kawałek jasnego ciasta wyłożyć na dnie. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie połówki śliwek. Na owoce zetrzeć na grubej tarce jasne ciasto. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto
Sto kolorów kuchniproszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). W ciasta wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez(...)minut. Ciasteczka muszą być rumiane. Dzięki uprzejmości sklepu otrzymałam taką oto etażerkę (klik) . Etażerka jest bardzo funkcjonalna- można na niej poukładać wszelkiego rodzaju słodkości i owoce. Przyciąga swoimi pięknymi kolorami. Może stanowić odrębne talerzyki, ponieważ w łatwy sposób się rozkłada. UWAGA! AKCJA PROMOCYJNA W SKLEPIE ROSSI.PL Dla wszystkich klientów sklepu rossi.pl , którzy dokonają
VioletoweKucharzeniepyszne. Robi się je łatwo i szybko. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde) cukier Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki. Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość(...)cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same lub posypane cukrem albo cukrem pudrem
Mama Gotujetrochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam na szybki sprint po jeszcze słonecznym ogrodzie (a sąsiad patrzy z leżaka:)). Nasze pory sobie rosną Taki mini-ekosystem znaleźliśmy wśród traw. Faceliowy kwiatek Nie mogłam się(...)oprzeć tej chryzantemie w sklepie. Stoi przed domem i konik polny też się nie mógł jej oprzeć. Nagietki są niezniszczalne. Róże już nie kwitną- mają za to pełno owoców. A ja nie mam cierpliwości, żeby je dłubać. Takie marnotrawstwo:( Widok na hamak coraz bardziej jesienny. Czekam aż nasiona igliczni wyschną- użyję ich do jesiennych dekoracji. Tak wygląda teraz nasze
les mirabellesZapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis
Pasje Jolkiserowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180 stop.15 minut. Serek mascarpone zmiksować(...)żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze
Kulinarny karnet ChristopheraBeaty przypomniało nam moment kiedy dopiero przechodziłyśmy na bezglutenową dietę i był to dla nas szok. Nasza babcia była bardzo zawiedziona, że nie zjemy już jej popisowego kruchego ciasta z owocami, więc kupiła wszystkie dostępne wtedy bezglutenowe mąki (kiedyś były bardzo trudno dostępne!) i upiekła bardzo podobny placek. Smak niezapomniany! Jednak babcia robiła go „na oko” i nie miałyśmy przepisu(...)blogu regularnie i trochę nas znacie to powinniście wiedzieć, że zielony naturalny kolor jest dla nas wręcz hipnotyzujący. Same opracowałyśmy pyszny krem z awokado lecz ma krótką żywotność (dość szybko ciemnieje). Przepis od Kasi gwarantował ten piękny kolor na kilkanaście godzin więc musiałyśmy go wypróbować. Okazało się, że nie tylko krem jest genialny w smaku i w kolorze
Candy Pandasrozmrażać!) cukier puder do dekoracji Kruche ciasto Na samym początku przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać posiekane masło. Cało ść połączyć ze sobą (za pomocą noża) . Na sam koniec dodawać po 1 żółtku. Ciasto szybko ugnieść. Podzielić na 2 części (w proporcji 60:40). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczków i schować(...)zamrażalnika. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Gdy ciasto zamarznie to większą czę ść zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto równomiernie rozłożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do 190ºC. P iec około 20-25 minut (musi się lekko zarumienić). Ostudzić. Pianka Zimne białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli (łyżka po łyżce) wsypywać cukier. Cały czas miksować na najwyższych
Ugotowaćbudyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła mi siatka cudownie kwaśnych jabłek, powstała waniliowa tarta jabłkowa. Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się na talerzu zaledwie przez kilka minut ;) SKŁADNIKI 250g mąki krupczatki(...)Połączyć z sypkimi składnikami tworząc grubą kruszonkę. Dodać śmietanę, wodę i żółtko. Szybko zagnieść i schłodzić w lodówce lub zamrażarce. W tym czasie przygotować budynie zmniejszając ilość mleka do 600 ml. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Spód tarty wykleić ciastem (najłatwiej pokroić ciasto w plasterki i wykleić nimi spód tarty). Nakłuć gęsto widelcem
DefinicjaSmakuTa zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam
kuchnia doskiSezon śliwkowy w pełni, małymi krokami zaczyna się dyniowy, a ja dzisiejszym ciastem kończę okres jagodowy :)Wilgotne i miękkie ciasto, które w swoim składzie nie zawiera
Kraina Miodem Płynącazmiękną. Pozostawić na parę godzin w winie, aż nabiorą ładnego koloru. Składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Masło powinno być zimne. Wylepić formę do tarty (26cm) i włożyć do zamrażarki. Po 20 minutach nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 min. Składniki na krem powinny być w temperaturze(...)natychmiast włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok 30minut. Na wystudzoną tartę ułożyć odsączone i pokrojone na cząstki gruszki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: gruszki , jogurt naturalny , wino , śmietana
https:KKuchniaMniamowocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów. Składniki na ok. 30 babeczek: na ciasto(...)czekolady 50 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka masło i mąka do obsypania foremek Składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i literatką wycinać kółka. Foremki na babeczki wsmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-12 minut aż będą rumiane. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaponownie zagniatamy. CAŁOŚĆ: Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach. Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut ). Ps. jeśli nie mamy dżemu możemy zrobić taką domową konfiturę na szybko! DOMOWA KONFITURA „NA SZYBKO” SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * żelatyna(...)cukier – 4 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce wody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy. Owoce zasypujemy cukrem, podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać i puszczać sok. Dodajemy cytrynę, mąkę z wodą, mieszamy, zdejmujemy. Wrzucamy masę żelatynową, ponownie stawiamy na palnik i energicznie mieszamy ( uwaga! Nie możemy zagotować żelatyny! ). Studzimy
Ostra na SłodkoDomowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z
Apetyczna babeczkapowiedzieli, a z przyjemnością coś by się przegryzło słodkiego do kawy. Mam jednak sprawdzony, szybki i prosty przepis na ciasteczka zbożowe, których głównym składnikiem jest musli, a tego u mnie w domu nigdy nie brakuje. Mam też spore zapasy otrąb granulowanych z owocami: truskawkami, czy też śliwkami. Otręby te są doskonałym dodatkiem do tych ciasteczek. Ciasteczka zbożowe nie mają(...)truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję i najlepszy(...)znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz spędzić z bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie. Aby go przyrządzić, wystarczy zmiksować szklankę mleka lub kefiru z garścią truskawek lub malin, a następnie podać w wysokiej szklance ze słomką. W upalne dni warto dorzucić kilka
Kuchcik gotujesłodkim. Zupy, sosy, ciasta, desery... pieczona, gotowana, w postaci pure... Lubię każdą wersję. Dziś przygotowałam dla Was przepis na śniadaniowe placuszki z dyni . Dyniowe pancakes wprost krzyczą: "zjedz mnie". Ich optymistyczny kolor sprawia, że buzia zaczyna się uśmiechać, w brzuchu słychać ciche pomruki, a ślinka zaczyna cieknąć... Dyniowe pancakes przygotujecie bardzo szybko, o ile wcześniej zrobicie dyniowe purre. Jak zrobić(...)smażenia miód banan lub inne owoce Przygotowanie dyniowych pancakes 1. Do miski wlać maślankę, dodać jajka i pure z dyni - wymieszać. 2. Mąkę jaglaną połączyć z proszkiem do pieczenia. 3. Sypkie składniki dodać do mokrych - dokładnie wymieszać lub zmiksować. 4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Kłaść porcję ( 1 łyżka ) ciasta, formując kształtny placuszek. Smażyć na małym ogniu około
kolorowotorcikowo