Knedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościły by na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę... Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie(...)minuty. Użyłam grysiku orkiszowego. Nic już nie stoi już na przeszkodzie, by przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami! Składniki na około10 knedli: 140 g grysiku (u mnie orkiszowy) 2 jajka M 500 ml mleka 50 g masła 60 g ksylitolu/cukru 1/2 laski wanilii skórka otarta z cytryny 10 truskawek na omastę: 50g bułki tartej 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów
kruche babeczkibudyniową pianką, malinami, brzoskwiniami i borówkami- połączenie idealne. Ciasto to nazywane jest 'owocową chmurką' dzięki swej lekkości. Idealnie nadaje się teraz z wykorzystaniem owoców sezonowych, ale też w środku zimy z mrożonych będzie smaczne. Ciasto kruche: 3,75 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4,5 łyżki cukru pudru 375g zimnego masła 8 żółtek Wykonanie(...)dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę masło i żółtka (białka zostawiamy do pianki budyniowej). Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Większą część wykorzystujemy do wylepienia spodu blachy ( wymiary 29 *35 cm), a mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy
Receptura smakuupiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie(...)dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodtworzyć ją w domu. Uwielbiamy naleśniki, pancakes, racuchy, placuszki etc. Jadamy je bardzo często, bo to szybkie, proste i smaczne potrawy, a można przyrządzać je na tyle sposobów, że aż żal, by nie spróbować. Dziś naleśniki w odsłonie na słodko - z mascarpone i owocami. Prawdziwa gratka dla łasuchów. :) Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne(...)pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów. Podstawowe ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz wodę. Doprawiamy szczyptą soli, dolewamy ok. 1 łyżkę oleju
Cooking Monsterzimnego masła • 100 g cukru pudru • 1 jajko • szczypta soli Dodatkowo: • dojrzałe śliwki • 1 łyżka brązowego cukru Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto włożyć do miski. Posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść do momentu, kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. 2. Przełożyć ciasto do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. 3. Po schłodzeniu ciasta połowę kruszonki
W mojej kuchniłyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Piec na złoto (dowolne kształty- np. pierożki) w temperaturze 180 stopni około pół godziny
Tradycyjna Kuchniadługo ten przepis czekał na publikacje...A mam jeszcze sporo takich "perełek", które nie wiem kiedy pojawią się na blogu, bo sezon letni zobowiązuje do niezliczonej ilości ciast z owocami :) Ale żeby monotematycznie nie było - dzisiaj tort. Zrobiłam go dla Taty na jego 40-te urodziny. Okrągła liczba...Chciałam, żeby to było coś wyjątkowego, a nie zwykły biszkopt(...)śmietaną :) Podrasowałam ten pomysł i do biszkoptu dodałam kakao, a do masy chałwę. U nas w rodzinie każdy lubi chałwę więc ze zjedzeniem tortu nie było problemu - zniknął bardzo szybko...Usprawiedliwiamy się tym, że był upieczony w małej tortownicy ;) Tak wiec rekomendację konsumentów tort zyskał i teraz zachęcam Was do wypróbowania przepisu, może akurat zbliża się jakaś uroczystość rodzinna
chili & sugarinnych owoców, tym razem trafiło na brzoskwinie z puszki. Ciasto jest troszkę delikatniejsze w smaku za sprawą słodkich brzoskwiń... ale bardzo pyszneSkładniki ciasta:3 szkl. mąki pszennej1 margaryna (250 g)1/2 szkl. cukru pudru4 żółtka2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaryneczku pojawiły się pierwsze jagody. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców. N a nadchodzący, gorący weekend polecam puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków owsianych. Idealny do aromatycznej kawki na słonecznym tarasie ;) Składniki: (na tortownice o średnicy 28cm) spód: ¾ płatków owsianych ½ szklanki mąki pszennej łyżka cukru żółtko jajka łyżka jogurtu greckiego(...)aromat waniliowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez
Pyry na GazPiernik wypełniony suszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie długo zachowuje
Przepisy Kulinarnerównież i zdrowszy. Tarta nie jest przesłodzona, a jedynie lekko słodka, dzięki temu czuć smak owoców i prawdziwego sera - słodzona jest erytrolem z niewielkim dodatkiem cukru z wanilią ( + słodka galaretka 😉). Kawałek takiej tarty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej 100 g masła 1 jajko 3 łyżki erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego(...)dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Zagotowujemy około
Kuchnia MagdaLenymusiałam zrobić je jeszcze kilkukrotnie, żeby doprecyzować recepturę, sprawić żeby lody były dalekie od smaku samej śmietany, nie przesłodzone, żeby smakowały jak znane i lubiane przez wszystkich serowe ciasto – a nie jak śmietankowe lody bez maszynki. Nie potrzebna Wam maszynka do lodów żeby móc się cieszyć ich smakiem, wystarczy ręczny mikser. W swoim składzie nie mają jajek, odpada długie gotowanie(...)lody o smaku sernika – z malinami i kruchym spodem. Wiecie już, że jakiekolwiek owoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces krystalizacji a lody stają się mniej kremowe – nie ma mocnych, w owocach jest woda i to całkiem sporo. Ale jest pewien szybki i prosty sposób na poradzenie sobie tym problemem – trzeba wodę z owoców zagęścić
Karo in the Kitchenbędzie mazisty czy nie. Pamiętajcie, żeby się tym nie przejmować. W każdym piekarniku takie samo ciasto wyjdzie inaczej. Jeszcze lepiej: to samo ciasto, pieczone tyle samo, za każdym razem wyjdzie odrobinę inne. Jeżeli podpieczecie ciasto za długo wyjdzie wam po prostu ciasto czekoladowe i też nie będzie katastrofy. Gdyby wyszło za suche, zaserwujcie je z lodami lub bitą śmietaną(...)czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Ja ułożyłam na cieście ozdobnie kilka sztuk wiśni i polałam je strużką czekolady (z łyżeczki). Z foremki wykroiłam 9 dużych porcji. Jedna to 260 kcal. Ciasto na niedzielę – czekolada w roli głównej Brownie z wiśniami – szybko, łatwo i pysznie Brownie z wiśniami Chrupki wierzch i mazisty środek – główne cechy
Relaxtimeduet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak nie boicie się gorzkiego smaku w cieście, proponuję wykorzystać cytrynę w całości. Takie ciasto będzie odmianą wśród innych, czasem(...)szybko ciasto- ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm (najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania ciasta mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia- ciasto nakłuć
Smakołyki BerenikiPyszny, wilgotny, nieprzesłodzony tort, do którego wykonania wykorzystałam własnej produkcji jagody w syropie. Takie jagódki, to bajeczny dodatek do ciast i deserów, polecam zrobić na zimę ;). Można oczywiście użyć jagód świeżych ( o czym piszę w przepisie ), ale te dwa ostatnie słoiczki w mojej spiżarni aż prosiły się o wykorzystanie ;). Tym razem zamiast standardowego w moich tortach biszkoptu rzucanego, mamy(...)cięższe blaty czekoladowe, ale równie smaczne, które bardzo dobrze się kroją. Przełożyłam je dwoma rodzajami kremów - z dodatkiem nutelli ( pychotka! ) oraz śmietankowym. Wierzch wykończyłam fajną i szybką w przygotowaniu polewą z dżemu z owoców leśnych. Tort jest naprawdę pyszny i wcale nie jest pracochłonny! Najlepszy oczywiście na drugi i kolejny dzień, kiedy całość się "przegryzie" :). Bardzo polecam :). Biszkopt
Opowieści z piekarnikaBłyskawiczne, lekkie, nie za słodkie ciasto jogurtowe z delikatnym posmakiem limonki i oczywiście letnim, sezonowym akcentem w postaci malin. Pyszne, świeże, pachnące… wprost idealne do
Fitsweet.meBłyskawiczne, lekkie, nie za słodkie ciasto jogurtowe z delikatnym posmakiem limonki i oczywiście letnim, sezonowym akcentem w postaci malin. Pyszne, świeże, pachnące… wprost idealne do
Fitsweet.meCześć! Czy są tu wielbiciele bezy? Wierzę w to, że znajdą się tu jacyś! Mini bezy to szybki w wykonaniu, prosty a jakże efektowny i pyszny
Moja pasja smakupracy. Ponownie przygotowałam placuszki jogurtowe, które są niezwykle proste i szybkie do zrobienia oraz spaghetti z pieczonymi pulpecikami drobiowymi i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy zestaw Was zainspiruje i że podobne danie przygotujecie je do własnych pudełek. Śniadanie: Placuszki jogurtowe z owocami. Jak przygotować placuszki jogurtowe? 200ml jogurtu naturalnego 1 jajko 100g mąki(...)łyeczki sody szczypta soli szczypta cukru Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać widelcem. Ciasto powinno mieć dość gęstą, półpłynną konsystencję. Patelnie rozgrzać i nasmarować olejem. Ciasto nakładać na patelnię dużą łyżką stołową. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą rumiane. Podawać z jogurtem, ulubionym dżemem, cukrem pudrem i/lub owocami
Codzienne GotowanieDodatkowo są szybkie i wygodne do pałaszowania. Awokado ma wiele właściwości zdrowotnych. posiada mało cukrów prostych źródło omega 9 oraz omega 3 i 6 w odpowiedniej proporcji dla zdrowia organizmu obecność potasu reguluje ciśnienie we krwi oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy źródło witaminy A, E, C czyli silne przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe dzięki luteinie owoc dobrze wpływa(...)SKŁADNIKI: CIASTO: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 1/2 kostki masła 4 łyżki startego sera 4 jajka FARSZ: 2 awokado sok z połowy cytryny 1 op. sera feta 1 pęczek koperku 1 cebula ząbek czosnku
Kuchnia w oparachZamiast bananów tarte jabłka też mile widziane! Jest domowo i smacznie, fit – mi to pasuje, ja tak chcę Jak zawsze szybko znikają, ja jestem przejęta smażeniem, w międzyczasie znikają, więc nie zdążyłam policzyć ile wychodzi z ciasta placuszków, ale na oko mogło być koło 12-14 placuszków. Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 2 rozgniecione drobniutko widelcem banany
Zasmakuj Kuchnidołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis znaleziony u Danusi , moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne piątki . 2 szkl. mąki tortowej(...)podsypania 1/2 szkl.gęstej kwaśnej śmietany 3-4 dkg świeżych drożdży 125 gram masła lub margaryny 1 płaska łyżeczka cukru dowolny dżem, marmolada lub owoce Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i masło. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Ciasto podzielić
Moje domowe kucharzenieŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą
karmelowyCzas tak szybko pędzi, że nawet się nie obejrzycie a tu trzeba będzie przygotowywać potrawy na Wigilię i Boże NARODZENIE. Dlatego polecam mój kolejny zbiór świątecznych przepisów, tym razem na Świąteczne serniki, czyli ciasta, których głównym składnikiem jest twaróg lub ser twarogowy. Serniki przygotowane według naszych sprawdzonych przepisów są bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, puszyste i nie opadają. Mają różne smaki(...)bakaliami, owocami, z czekoladą, na kruchym spodzie, czy bez spodu. Te serniki są idealne nie tylko na Święta, ale na każdą okazję, bez okazji też są idealne Przeglądając przepisy na blogu, okazało się, że przepisów na serniki zebrało się dosyć sporo, może dlatego, że większość w naszym domu uwielbia serniki, a ja uwielbiam je przygotowywać. W tym wpisie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest
Smakołyki AsiSkładniki na kruche ciasto : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie krupczatka 250 g masła zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru
Proste Potrawywodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec(...)minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, truskawki przekroić na pół. W misce ubić białko stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania białej pianki. Po wyjęciu spodu tarty zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Wymieszać owoce z ubitymi białkami i wyłożyć na tarcie. Piec 30 minut
Passions hobbies lifejego rankingu śniadań królują niepodzielnie panacakes (przepis tu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/09/zapraszam-na-sniadanie-pancakes.html). Te placuszki to była moja śniadaniowa pozycja. Szybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy(...)banany. Dodajemy jajka, cynamon, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy ochotę dodajemy również owoce: jagody, borówki czy truskawki. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Smażymy na złoto z obu stron. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!