szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:367/536)

Ciasto waniliowe z truskawkami 371

smaku. Postanowiłam wykorzystać je w szybkim i łatwym do przygotowania, ale jakże smacznym cieście owocowym. Ciasto to bardzo często gości na moim stole jako deserowy dodatek do kawki czy herbatki. Przepis podstawowy jest banalnie prosty, zmieniam tu jedynie owoce i dodatki, by cieszyć się najróżniejszymi wariacjami ciasta. Pierwotna wersja do znalezienia tu: Proste ciasto z winogronami Składniki na małą tortownicę(...)kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .  Ciasta jest dość mało, ale bez obaw, urośnie w pieczeniu.  Na wierzch wyłożyć przekrojone na ćwiartki truskawki. Posypać cukrem perlistym wedle uznania

Grunt to przepis!
Holenderskie ślimaki z gruszkami 246

Znowu robimy szybki deser. Uwielbiam ciasta i dania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki(...)masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.  Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo.  Pieczemy

Niezły Młynek
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 249

Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność(...)chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, robimy wałeczki z ciasta na brzegi i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy na rumiano. Uwaga! Spód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę.  Moje nadzienie do mazurka

Sajkofanka smaku
Letnie mini quiche z bobem, kurkami i porzeczką 146

Półmetek lata to absolutnie wspaniały czas na zgłębianie jego smaków i łączenie w ulubione formy. Ostatnio na blogu było raczej słodko, dlatego dziś radośnie posyłam nieco

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kokosanki na dwa sposoby 231

Kokosanki to lekkie, wręcz jakby piankowe ciasteczka z ubitych na sztywno białek i wiórków kokosowych, idealne do kawy. Jeśli zamkniemy je w szczelnym pojemniku możemy cieszyć

Zasmakuj Kuchni
Ciasto owsiane z wiśniami 129

Owsianka w formie ciasta to ciekawa alternatywa na śniadanie, wycieczkę lub po prostu do pracy. Do jego przygotowania użyłam płatków owsianych oraz mąki owsianej, smak przełamałam

Fabryka pomysłów
Borówkowe piwosze 82

To pyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę

Słodki sentyment
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #21 Biszkopt z jabłkami 137

Właściwie to nie wiem dlaczego nie wpadłam na ten przepis sama tylko musiałam podejrzeć u teściowej Przecież to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata (no dobra

Relaxtime
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 239

Witajcie kochani. Kolejny dzień tygodnia praktycznie za nami, a skoro udało nam się przeżyć poniedziałek oznacza to, że lada moment do naszych drzwi zapuka weekend. Dzisiejszy

Symfonia Smaków
Drożdżowe bułeczki dyniowe 198

ciasta dodać rozbełtane jajko. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewać resztę mleka. Może się okazać, że nie potrzeba go aż tyle w dniu, w którym wyrabiacie to ciasto. Na koniec dolać masło wymieszane z cynamonem i powtórnie wyrobić ciasto. Nie należy się przejmować, jeśli wyda Wam się, że tłuszczu jest za dużo. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką(...)minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie duże blachy do pieczenia bułek. Proponuję wyłożyć papierem do pieczenia, żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI 169

SKŁADNIKI 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek garść różnych orzechów 100 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka lub wody 1 jabłko 4 białka

harrisa
Fit placuszki warzywne (z piekarnika) 163

Propozycja na tani, szybki do przygotowania, wegetariański i lekki obiad - fit placki warzywne. Wystarczy zetrzeć młode warzywa, wymieszać je z przyprawami oraz jajkiem i całość upiec

Ugotować
Ciastka dyniowo-kasztanowe 145

W lodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki

To co kocham
Rogaliki trzyskładnikowe 167

Naszła mnie ochota na coś słodkiego - ale nie za bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę

Czary - gary w kuchni
Kruche ciasto z budyniem i owocami 67

pieczenia, żółtka i jajko. Ciasto posiekać nożem lub "siekaczką" do ciasta kruchego, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy za długo zagniatać, aby tłuszcz się nie ogrzał. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny, resztę ciasta umieszczamy w zamrażarce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Po pół godzinie większy kawałek ciasta(...)dokładnie na podpieczonym cieście, które w tym czasie kiedy gotowaliśmy budyń powinno już wyjść z piekarnika. Na budyń wyłożyć równomiernie odsączone z soku owoce. Ciasto, które było w zamrażarce wyjąć z niej. Następnie na jarzynowej tarce o dużych oczkach zetrzeć równomiernie ciasto wprost na owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec je przez 45 minut

Krylowa Kuchnia