szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:371/536)

Croissant 131

składamy jak list (bez dodawania masła)  Ciasto wykładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie czynność z rozwałkowywaniem powtarzamy a następnie ciasto wkładamy do zamrażalnika na kolejne 30 minut. Jeszcze raz powtarzamy czynność i gotowe ciasto zostawiamy na całą noc w lodówce (max może ono leżakować 3 dni)  Na drugi dzień rozwałkowujemy ciasto i wycinamy(...)niego trójkąty na rogaliki. Należy je zwijać luźno bo ciasto bardzo urośnie podczas pieczenia. (ja dodałam do środka dżem ale prawdziwe croissanty nie powinny mieć nadzienia) Gotowe rogaliki smarujemy białkiem z wierzchu, układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia (5 minut przed końcem) zwiększamy temperaturę na 220 stopni. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Torcik wiśniowo-czekoladowy 182

Mocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe  (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. 

Kuchcik gotuje
Wykwintna żytnia tarta z borówkami 184

Jestem na siebie bardzo zła. Nie dałam rady wstać i zobaczyć krwistego księżyca, a tak bardzo chciałam! Jednak ogólne zmęczenie wzięło górę i spałam jak zabita

Be Fit Be Strong
Babeczki z mango i kokosową nutą 243

Babeczki z mango i kokosową nutą. Dziś polecam Wam przepis na pyszne babeczki nadziane pulpą z mango. Ciasto ma delikatnie kokosowy smak, który uzyskacie dodając do

Słodkie okruszki
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 222

Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast

Kuchnia PROzdrowotna
Mleczna babka – z mlekiem skondensowanym i polewą z mleka w proszku 122

Jako, że babkę z kajmakiem uwielbiam, nie mogłam nie spróbować i tej na mleku skondensowanym. Również i ona zyskała uznanie wśród moich bliskich. Wyszła pyszna i

Smaki Na Talerzu
LEŚNY MECH 96

Leśny mech to tort z dodatkiem szpinaku, przekładany kremem z mascarpone i śmietanki. “Ciasto trawiaste” usłyszałam pewnego razu Tort zachwycił naszych gości i mnie, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Do tego wygląda obłędnie! Polecam Leśny Mech na urodziny dziecka, rodziców, przyjaciół, do dobrej kawy, wspólnego biesiadowania i celebracji chwil. Jeśli lubicie torty(...)cytryny 1 szklanka drobnego cukru 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju rzepakowego SŁADNIKI NA KREM: 160 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO DO DEKORACJI: pestki granatu, borówki lub jagody, pokruszony wierzch ciasta (ścinamy je po upieczeniu), opcja: tarta skórka z cytryny. Uwagi do przepisu: Składniki na tort

Zasmakuj Kuchni
Mleczna kanapka 574

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia   składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni. Biszkopt   piec w temperaturze 170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez   ok 12 minut ( biszkoptu nie należy zbyt przesuszyć). Ciasto nie będzie wysokie. Wystudzić, delikatnie(...)skórka, którą delikatnie zdjęłam. Wtedy powierzchnia ciasta jest idealnie gładka jak w oryginalnej mlecznej kanapce. Krem 250 ml mleka 250 ml śmietany 30% + dodatkowo 100ml do namoczenia żelatyny 80 g mąki Basia Krupczatka 70 g cukru 20 g żelatyny sok z połowy cytryny aromat waniliowy do smaku. U mnie buteleczka 9ml, dodałam do ciasta połowę   buteleczki. Przygotowanie: Do garnka

W garach u Gosi
Bardzo czekoladowe Brownie czyli poWeekendowe Łakocie odc. 186 183

duże jajka 140 g mąki pszennej 60 g dobrego kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia po sporej garści niesolonych pistacji i posiekanych suszonych wiśni kakao do posypania Piernik nagrzewamy do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biała czekoladę grubo siekamy i razem z tortownicą chowamy do zamrażalnika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy(...)wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem oraz szczyptą soli. Dorzucamy orzechy i wiśnie i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wyjmujemy torownicę z zamrażarki. Białą czekoladę dosypujemy do masy i szybko mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej tortownicy. Wygładzamy i wkładamy do pieca na 17 i pół minuty. Ciasto nie powinno być spieczone z wierzchu, w środku powinno pozostać wilgotne. Po godzinie brownie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gofrokanapka ze szparagami 108

łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jaja (żółtka i białka osobno) 125 ml oleju rzepakowego 415 ml wody 1/2 łyżeczki soli Do kanapki: majonez sałata zielone szparagi pomidor gotowany kurczak jajko sadzone Na początek warto przygotować sobie ciasto na gofry, które musi odpocząć około 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę sól i proszek do pieczenia. Mieszamy(...)miski z mąką dodajemy mieszankę wody, oleju i żółtek. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, następnie dodajemy pianę i delikatnie wprowadzamy ją w ciasto, starając się jej całkiem nie uszkodzić, ponieważ pęcherzyki powietrza są bardzo ważne :) Ciasto odstawiamy na 15 minut. W tym momencie możemy przygotować szparagi. Najpierw odcinamy zdrewniałe końcówki. Można to zrobić nożem lub przełamywać je po jednym

MamaOskarka
Mazurek Paryski Wielkanocny 202

tylko na Wielkanoc - jest taki prosty w przygotowaniu, a prezentacja - jak tylko poniesie nas kulinarna fantazja! Składniki: na ciasto kruche: 110 g mąki pszennej + 1 łyżeczka 70 g masła 40 g cukru pudru 1 jajko łyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane: 60 g mąki pszennej 45 g cukru 50 g masła 2 jaja dodatkowo: marmolada wieloowocowa 260 g - użyłam(...)ciasta maślanego: Masło ucieram z cukrem, dodaję 2 jaja, a na końcu wsypuję mąkę, całość dobrze mieszam. To ciasto wykładam na ciasto kruche posmarowane marmoladą. Mazurek piekę 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 200C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Wystudzony smaruję kajmakiem i dekoruję bakaliami. Smacznego:) (przepis pochodzi ze strony mPorady.pl, Mazurek Paryski: http://www.mporady.pl/jak-zrobic-mazurek-wielkanocny.html

Zasmakuj Kuchni
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 143

ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi. Zagniecione ciasto pachnie dokładnie tak samo (mąka(...)odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Dziś wyrosło w ciągu pół godziny, ale zwykle czeka na włożenie

Weekendy w domu i ogrodzie
Maślane ciastka ryżowe 253

Dziś małe wyzwanie :) ciastka bez jajek i bez glutenu.  Użyjemy masła bez laktozy dzięki czemu możemy te ciastka zaoferować również tym którzy

Kuchnia PROzdrowotna
Keks czekoladowo-bananowy 228

   W tym roku miały być Święta bez keksa ... ale do głowy wpadł mi pewien pomysł i musiałam go zrealizować. Powiem tyle - nie żałuję

kolorowotorcikowo
Ciasto Shrek 381

Lekkie, kolorowe, łatwe w przygotowaniu, o smaku owocowym.                                    

Kuchcik gotuje