Jedno chce Brownie, a drugie ciasto kruche. W tym przypadku ja obstawiałam za drugą opcją Co zrobić żeby obydwoje byli zadowoleni? Postanowiłam zrobić ciasto kruche ale
RelaxtimeKto czyta mojego bloga regularnie, ten wie że jakiś czas temu odstawiłam cukier na rzecz naturalnych słodzików. Od tego czasu używam miodu, proszku z daktyli ( domowy
Powiedz dietom nieTo ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta
Ze smakiem i z pasjąWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy
Na moim talerzuWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy
NA MOIM TALERZUpowrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane(...)oprócz wytrawnych dań, w Purifry możemy również upiec ciasto, omlet, babeczki czy... pieczoną owsiankę! W takim wypadku maszyna przyjmuje rolę piekarnika. Aby przygotować słodki wypiek, będziemy potrzebowali małej foremki silikonowej, naczynia żaroodpornego lub tortownicy. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie, a następnie ustawiamy na podaną przez producenta temperaturę. Czas oczywiście będzie zależał od rodzaju ciasta, jednak i tak będzie krótszy niż podczas używania
Poranek na słodkojagodziance na pewno się nie skończy ;) Poniższy przepis na jagodzianki jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Z białek, które Wam zostaną po przygotowaniu drożdżówek z jagodami , możecie stworzyć pyszne, małe, domowe bezy , domowe ptasie mleczko lub np. bezę Dakłas . Moje domowe jagodzianki możecie przygotowywać przez cały rok, ponieważ nawet zimą warto sięgnąć po smaki lata. Takie jagodzianki spokojnie możecie(...)ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1 jajko 5 żółtek pól szklanki drobnego cukru do wypieków – ok. 100 g 100 g masła Składniki na nadzienie: ok. 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowe składniki: żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem
Kulinarne PrzebojeWalentynkowe babeczki z michałkami Dziś dzielę się z Wami przepisem na proste i szybkie w przygotowaniu babeczki z michałkami. Takie małe słodkości idealnie sprawdzą się na Walentynki. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba unikająca zazwyczaj kuchni. Panowie może i Wy się skusicie i podarujecie ukochanej własnoręcznie przygotowane słodkości. Do przygotowania babeczek użyłam cukru różanego, który wspaniale wzbogaca ich smak(...)pieczenia 2-3 cukierki michałki Dodatkowo: belgijska mleczna czekolada i czekoladowe chrupki Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. W miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i wlewamy przestudzone masło. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia składników (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u mnie tulipany). Napełniamy częściowo ciastem, wkładamy
Słodkie okruszkipatelni w międzyczasie przygotowuję ciasto. Do miski wkładam posiekane masło, mąkę cukier, sodę, budyń oraz cukier waniliowy i wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Ciasto powinno być w miarę sypkie, jednak po ściśnięciu go w dłoni powinno się do siebie kleić jak mokry piasek. Przygotowane ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3 porcji. 2/3 naszego ciasta układamy na tortownicy i uklepujemy(...)się z sobą skleiło. Następnie nakładamy na ciasto uprażone jabłka. Pozostałą częścią ciasta posypujemy jabłka. Całość pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Domowy jabłecznik z rodzynkami Domowy jabłecznik z rodzynkami Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach, zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim! Artykuł
Cookery.plWitam serdecznie Sezon na cukinię w pełni, więc podzielę się przepisem na ciasto z cukinią. Ciasto jest bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Więc jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takiego ciasta, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 28x10 340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 3 jajka (rozmiar(...)ciasto: Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, olej i roztrzepuję (cukier nie musi się rozpuścić w jajkach). Następnie dodaję mąkę i mieszam przez chwilę łyżką tak aby składniki się połączyły. Na koniec do ciasta dodaję cukinię, jabłka i dokładnie mieszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciasta: Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Foremkę z ciastem
Uwaga Babcia Gotujekiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe(...)oliwę, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą
Pożeraczka, czyli raz adobrzespożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem(...)odrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc
sama złodyczJak znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, wiedziałam, że będę musiała kiedyś spróbować. Mleko w proszku już patrzyło na mnie swoim okiem i mówiło "weź mnie
Gotowanie z pasją