szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:358/536)

Pieczona owsianka z bananem, masłem orzechowym i czekoladą 303

Jeżeli szukasz pomysłu na drugie śniadanie na wynos do pracy lub do śniadaniówki dziecka, wystarczy przygotować tę szybką pieczoną owsiankę z bananem, masłem orzechowym i czekoladą

Fabryka pomysłów
Toruńskie pierniczki – mięciutkie i przepyszne 122

zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk *** *** Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 centymetra *** *** Z ciasta wykrawamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez(...)podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków. Po wystudzeniu pierniczki możemy polukrować lub polać czekoladą *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Toruńskie pierniczki – mięciutkie

Blog z Apetytem
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 145

ciasto ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przy wykonaniu ciasta należy jednak postępować ściśle z przepisem, aby nie nabawić się zakalca. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut(...)połączenia się składników *** *** Ciasto przekładamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub do tortownicy (moja tortownica ma średnicę 22 cm). Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek *** *** Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45-50 minut – do suchego patyczka *** *** Po przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem

Blog z Apetytem
Prosty sernik bez spodu 765

Dla tych zabieganych. Dla tych, którzy poczują nieodpartą ochotę na sernik. Dla tych, którzy na przygotowanie ciasta mogą poświęcić 10 minut. Dla tych co to bez

gutfut
CEBULARZE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ DROŻDŻY) 166

Pyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego, to zachwycą nawet największego maniaka zdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki(...)mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce, np. na kaloryfer, do wyrośnięcia (sfermentowana, skiełkowana gryka powoduje, że ciasto przygotowane na jej bazie wyrasta, naprawdę!). Pieczemy 30 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Nowy cykl: Uczta mola książkowego, a w nim Muffinki z bakaliami i "Jeden dzień" Davida Nichollsa 137

powstać 5 lat temu film, ale była na mojej liście książek do przeczytania i w końcu nadszedł na nią czas :) To dość lekka, przewidywalna kobieca literatura, którą miło (i szybko!) czyta się pod kocykiem z ciepłą herbatą w ręce. Opowiada o parze młodych ludzi kończących studia, którzy poznają się dokładnie 15 lipca 1988 roku na ostatniej uniwersyteckiej imprezie. Spędzają(...)orzechami, żurawiną, rodzynkami i migdałami babeczki, które robi się w kilka chwil bez użycia miksera. Później zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać przez kilka dni, o ile dadzą radę uchować się przed łakomczuchami :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia  0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego

Simply Food
Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis 202

Pojawiły się jagody! Część zjadłam bez żadnych dodatków, a pozostałe postanowiłam zapiec w cieście. No dobrze, plany były bardziej ambitne, ale nic z nich nie wyszło. Do masy dodałam serek mascarpone, można go pominąć. Masę słodziłam dosyć oszczędnie, warto więc sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Deser polałam musem z malin - można też posypać cukrem pudrem lub podać z bitą(...)szybko opłukać, odcedzić. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć jagody w naczyniu, skropić sokiem z cytryny i posypać łyżką ksylitolu lub cukru. Przygotować ciasto. Wymieszać jajka z pozostałym cukrem,solą i serkiem. Dodać mąkę, mleko, ponownie mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego

Stare Gary
Wiewiórka 126

świętami wg mnie nie ma co robić placków z masą lepiej takie zostawić sobie na święta. Do kawy w weekend jednak coś obowiązkowego.W związku z tym proponuje Wam szybkie, pyszne, mięciutkie ciacho. Myślę, że na jednym kawałku tego placka nie ma co przestawać, a tutaj wyrzutów sumienia nikt nie powinien mieć w końcu jabłka i bakalie to samo zdrowie(...)mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do całkowitego

Kubki smaku
Wegański chlebek kokosowo-bananowy 143

gorący, więc szybko robię zdjęcia, bo tylko to powstrzymuje mnie, aby od razu go nie zjeść.  Zresztą, co ja tu będę się rozpisywać, zamieszczam przepis i zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 ½  szkl. górskich płatków owsianych 1 szkl. migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1 szkl. mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami kokosowymi) ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (warto(...)proszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe) ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 garście rodzynek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki, migdały

Roślinna - blog wegański
Bezy migdałowe 118

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffinki bardzo czekoladowe 129

można je szybko przygotować, gdy zapowiedzą się niespodziewani goście. Długo zachowują świeżość, więc spokojnie można także zrobić je dzień przed podaniem i zabrać do pracy czy szkoły. Koniecznie wypróbujcie – ja jestem nimi zachwycona. Muffinki bardzo czekoladowe: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ¼ szklanki cukru trzcinowego ¾ szklanki gorzkiego, ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody(...)boku ok. 12-15 cm papier do pieczenia. Wypełniamy nim 12 otworów na blaszce na muffiny i wstawiamy na chwilę do środka szklankę, aby papier nabrał kształtu. Tak przygotowane papilotki wypełniamy ciastem (zapadną się pod jego ciężarem). W małej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i sodę. W większej misce lekko roztrzepujemy widelcem

Poezja smaku
Sernik z białą czekoladą na białkach. 513

kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki  Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki(...)szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 5 białek Wykonanie: Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski. Dodać masło i rozdrobnić widelcem lub palcami, następnie wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię aluminiowa i schłodzić w zamrażalniku minimum 30 minut. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypana bułką tartą

Agusiowe smakołyki
Ciasto kokosowe ze śliwkami 142

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.  Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu(...)rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto). Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać. Lukier kokosowy: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego Mój lukier zrobiłam z 1/2 szklanki pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny

Proste Potrawy
Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 178

mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko szczypta soli  Ciasto należy szybko zagnieść  i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę albo tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić.  Nadzienie: pęczek zielonych szparagów(...)razem, aby szparagi troszkę zmiękły (będzie je łatwiej układać na kruchym cieście). W misce roztrzepać jajka z odrobiną soli i pieprzem (uwaga na sól, boczek jest dość słony). Szparagi z boczkiem poukładać na podpieczonym cieście. Zalać całość masą jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok pół godziny, aż jajka się zetną. Na koniec rozkruszyć na wierzchu

Kulinarne Inspiracje
Serowa tarta z cukinią, dynią i koperkiem 167

rozgrzało. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć z miksera na stolnicę i szybko zagnieść w płaski placek. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną wcześniej masłem. Dno ponakłuwać widelcem(...)minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by ciasto się podpiekło (jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypalania, przed wstawieniem do niego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotować farsz. Cukinię umyć, usunąć pestki i bez obierania zetrzeć na grube wiórki. Przełożyć do miski

W SMAK