Na dzień dziecka postanowiłam zrobić coś bajecznego...Tęczowy sernik na zimno z owocami :) jest kolorowy, zdrowy i apetyczny :) i taki bardzo
Wypieki ReneJak wiecie będąc na diecie bezlaktozowej muszę nie tylko unikać wielu rzeczy , ale też szukać zamienników tych podstawowych , które codziennie goszczą na moim stole. Od pewnego
Ostra na Słodkojuż czym poczęstujecie w tym roku Świętego? Jestem pewna, że kiedy obok kubka z ciepłym mlekiem znajdzie migdałowo-cynamonowe ciasteczka zapomni o wszystkich przewinieniach, z przyjemnością schrupie wszystkie i bez wahania prezent pod poduszką zostawi. Pamiętajcie również o świeżej marchewce dla Rudolfa i reszty reniferowej paczki. A jeżeli chcecie zostać pomocnikiem Mikołaja, zapakujcie ciasteczka w ładne pudełko, puszeczkę(...)szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Po tym czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Fitsweet.mezamrozić, trochę zostało i tak na szybko z tego co miałam w domu zrobiliśmy to ciacho. Na dole biszkopt z czterech jajek, następnie dżem z owoców leśnych, masa z serków mascarpone i śmietanki 30% i w tym borówki, potem ciasta petitki, kolejna porcja masy, ciastka i wierzch to cienka warstewka masy i borówki. Ciasto pyszne, polecam i miłego piątku(...)łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone
kruche babeczkibardzo szybko wrócić na miejsce – musi być bardzo sprężyste. Prawidłowo wyrobione ciasto wyjmujemy z miski, miskę smarujemy odrobiną oleju. Ciasto formujemy na blacie (bez podsypywania mąką) w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym, do siebie. Wkładamy kulę ciasta(...)miski, przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości . Ja tak naszykowane ciasto wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 50⁰C. Kiedy ciasto już porządnie wyrośnie wyjmujemy je z miski, sprawdzamy ile waży i dzielimy na 8-9 równych porcji. Każdą porcję po kolei rozklepujemy w palcach na prostokątny placek (niczego już nie wyrabiajcie, nie gniećcie
Karo in the KitchenNarodzenie. Ciasto było pyszne, ale szybko miękło przy wałkowaniu, więc ciężko było z niego zrobić ciasteczka. Niemniej te, które zrobiłam, rozpływały się w ustach. Wykorzystałam do tarty 1/3 ciasta, więc w przepisie niżej znajdziecie odpowiednie proporcje na przygotowanie tylko takiej ilości ciasta, by zrobić spód. Jednak jest w tym mała zmiana, bo oryginalnie do ciasta dodawane jest całe jajko(...)spód można też wykorzystać herbatniki lub pokruszone owsiane ciasteczka bądź inne ciasto kruche, jeśli masz jakieś ulubione. Najlepiej jednak w wersji z kakao i orzechami, bo mają spory wpływ na smak całości. Może się wydawać, że zrobienie tego ciasta jest trudne i pracochłonne, jednak tak naprawdę, jeśli samo ciasto kruche zrobimy kilka dni wcześniej (a możemy spokojnie przechowywać
Anioszek w kuchnimamy pewność, że wyjdzie:) Najzwyczajniej w świecie przygotowuje się je bardzo szybko. Dlaczego? Bo spokojnie można użyć gotowego ciasta francuskiego, jest pyszne, a my mamy czas na inne rzeczy. Ja też tym razem poszłam na łatwiznę i chapnęłam z półki gotowe ciasto, bo (jak w większości przypadków) coś mi wypadło, więc musiałam polatać(...)wycinania ciastek - gwiazdka (oczywiście może być inna, niech poniesie Was fantazja;) papier do pieczenia Przygotowanie gwiazdek: ciasto lekko rozwałkujemy, wycinamy gwiazdki, smarujemy jajkiem i posypujemy naszą posypką, pieczemy kilka minut w temp. 200C na złoty kolor na środkowej półce piekarnika grzanie góra-dół (bez termoobiegu), przez to, że nie nakłuwałam ciasta to urosło, takie pulchniutkie lubimy
Zasmakuj Kuchniroku zawsze robiłam makowce zawijane i z gotową masą ze sklepu,ale w tym roku troszkę inaczej i z masą makową własnego pomysłu.Ciasto szybko się wyrabia bez dłuższego zagniatania. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1/2 kg.mąki 3 dag.drożdży 1/3 szkl.cukru 1/2 łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny ( ja dałam kandyzowana własnej roboty-przepis na starym blogu) 1/2 kostki masła(...)Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50cm.x30cm.,smarujemy farszem,zostawiając brzeg szer.2 cm.Brzeg posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Placek zwijamy od dłuższej strony,układamy na blasze w formie koła,tworząc wieniec,końce zlepiamy.Smarujemy żółtkiem,przykrywamy ,odkładamy na 15 min.Wieniec czterokrotnie nacinamy wzdłuż obwodu.Pieczemy 35-40 min. w 200st.Pod koniec pieczenia możemy przykryć folią aluminiową.Zdjąć z blachy,ozdobić lukrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiobowiązkami. Nawet od pewnego czasu zaczęłam żyć z terminarzem w rękach i aplikacją na pulpicie komputera, która cyfrowymi karteczkami w ostrych kolorach przypomina mi, co danego dnia zaplanowałam. Bez planu nie ujadę już. I zastanawiam się jak to się dzieję, że brakuje mi czasu. Czyżbym naprawdę aż tyle więcej obowiązków miała? Kiedyś, kiedy dzieci były małe, też sporo było(...)ciasto. (No i kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może zdążycie łapiąc ostatnie śliwki też przygotować odrobinę powideł na zimowe wieczory.) To ciasto jest z myślą właśnie o zabieganych. Trzeba tylko dać mu czas na wyrastanie. Dzień wcześniej szybko zagnieść, wstawić do lodówki, a reszta robi się sama. Nie trzeba pilnować, zbijać. Wystarczy wyjąć około 2 godzin przed pieczeniem
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli boicie się lub nie chcecie ( np. z powodu ciąży) dodawać surowych żółtek do kremu, ta wersja tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą
cool and mintyZapragnęłam czegoś słodkiego ... raz dwa zakręciłam muffiny ! :-) Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej, którą uzyskuje się z
Życie na widelcuPizza? Jak najbardziej. Zawsze. Po kalafiorowej przyszła kolej by wypróbować spód z cukinii. Jest aromatyczny, lekki, niskokaloryczny. W sklepach i na targu pojawiła już się
Szybko Tanio Smaczniemieszamy łyżką *** *** W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** Do mokrej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia się składników. Do ciasta przekładamy 3/4 pokrojonej czekolady, ponownie delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki *** *** Na wierzchu babeczek układamy po kilka(...)kilka kosteczek czekolady *** *** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (pieczenie góra i dół) i pieczemy przez około 25-30 minut – do suchego patyczka *** *** Po przestygnięciu babeczki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z ApetytemCiastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆 Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi
Zdrowie i pysznie na talerzuszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki „laski” cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka(...)pieczenia. W misie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie
Garniec Magalie