ciasto ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przy wykonaniu ciasta należy jednak postępować ściśle z przepisem, aby nie nabawić się zakalca. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut(...)połączenia się składników *** *** Ciasto przekładamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub do tortownicy (moja tortownica ma średnicę 22 cm). Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek *** *** Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45-50 minut – do suchego patyczka *** *** Po przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Blog z ApetytemDla tych zabieganych. Dla tych, którzy poczują nieodpartą ochotę na sernik. Dla tych, którzy na przygotowanie ciasta mogą poświęcić 10 minut. Dla tych co to bez
gutfutPyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego, to zachwycą nawet największego maniaka zdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki(...)mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce, np. na kaloryfer, do wyrośnięcia (sfermentowana, skiełkowana gryka powoduje, że ciasto przygotowane na jej bazie wyrasta, naprawdę!). Pieczemy 30 minut
Jeść, by żyć w zdrowiupowstać 5 lat temu film, ale była na mojej liście książek do przeczytania i w końcu nadszedł na nią czas :) To dość lekka, przewidywalna kobieca literatura, którą miło (i szybko!) czyta się pod kocykiem z ciepłą herbatą w ręce. Opowiada o parze młodych ludzi kończących studia, którzy poznają się dokładnie 15 lipca 1988 roku na ostatniej uniwersyteckiej imprezie. Spędzają(...)orzechami, żurawiną, rodzynkami i migdałami babeczki, które robi się w kilka chwil bez użycia miksera. Później zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać przez kilka dni, o ile dadzą radę uchować się przed łakomczuchami :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego
Simply FoodPojawiły się jagody! Część zjadłam bez żadnych dodatków, a pozostałe postanowiłam zapiec w cieście. No dobrze, plany były bardziej ambitne, ale nic z nich nie wyszło. Do masy dodałam serek mascarpone, można go pominąć. Masę słodziłam dosyć oszczędnie, warto więc sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Deser polałam musem z malin - można też posypać cukrem pudrem lub podać z bitą(...)szybko opłukać, odcedzić. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć jagody w naczyniu, skropić sokiem z cytryny i posypać łyżką ksylitolu lub cukru. Przygotować ciasto. Wymieszać jajka z pozostałym cukrem,solą i serkiem. Dodać mąkę, mleko, ponownie mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego
Stare Garyświętami wg mnie nie ma co robić placków z masą lepiej takie zostawić sobie na święta. Do kawy w weekend jednak coś obowiązkowego.W związku z tym proponuje Wam szybkie, pyszne, mięciutkie ciacho. Myślę, że na jednym kawałku tego placka nie ma co przestawać, a tutaj wyrzutów sumienia nikt nie powinien mieć w końcu jabłka i bakalie to samo zdrowie(...)mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do całkowitego
Kubki smakugorący, więc szybko robię zdjęcia, bo tylko to powstrzymuje mnie, aby od razu go nie zjeść. Zresztą, co ja tu będę się rozpisywać, zamieszczam przepis i zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 ½ szkl. górskich płatków owsianych 1 szkl. migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1 szkl. mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami kokosowymi) ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (warto(...)proszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe) ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 garście rodzynek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki, migdały
Roślinna - blog wegańskiBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna je szybko przygotować, gdy zapowiedzą się niespodziewani goście. Długo zachowują świeżość, więc spokojnie można także zrobić je dzień przed podaniem i zabrać do pracy czy szkoły. Koniecznie wypróbujcie – ja jestem nimi zachwycona. Muffinki bardzo czekoladowe: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ¼ szklanki cukru trzcinowego ¾ szklanki gorzkiego, ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody(...)boku ok. 12-15 cm papier do pieczenia. Wypełniamy nim 12 otworów na blaszce na muffiny i wstawiamy na chwilę do środka szklankę, aby papier nabrał kształtu. Tak przygotowane papilotki wypełniamy ciastem (zapadną się pod jego ciężarem). W małej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i sodę. W większej misce lekko roztrzepujemy widelcem
Poezja smakukruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki(...)szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 5 białek Wykonanie: Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski. Dodać masło i rozdrobnić widelcem lub palcami, następnie wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię aluminiowa i schłodzić w zamrażalniku minimum 30 minut. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypana bułką tartą
Agusiowe smakołykiDodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu(...)rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto). Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać. Lukier kokosowy: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego Mój lukier zrobiłam z 1/2 szklanki pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny
Proste Potrawymąki 1/2 kostki masła 1 żółtko szczypta soli Ciasto należy szybko zagnieść i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę albo tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić. Nadzienie: pęczek zielonych szparagów(...)razem, aby szparagi troszkę zmiękły (będzie je łatwiej układać na kruchym cieście). W misce roztrzepać jajka z odrobiną soli i pieprzem (uwaga na sól, boczek jest dość słony). Szparagi z boczkiem poukładać na podpieczonym cieście. Zalać całość masą jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok pół godziny, aż jajka się zetną. Na koniec rozkruszyć na wierzchu
Kulinarne Inspiracjerozgrzało. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć z miksera na stolnicę i szybko zagnieść w płaski placek. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną wcześniej masłem. Dno ponakłuwać widelcem(...)minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by ciasto się podpiekło (jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypalania, przed wstawieniem do niego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotować farsz. Cukinię umyć, usunąć pestki i bez obierania zetrzeć na grube wiórki. Przełożyć do miski
W SMAKCzas przygotowania: 4 h Składniki na bezę o śr. 23 cm Koszt przygotowania: 24,00 zł SKŁADNIKI na bezę: 5 białek (ok. 170 ml) 250 g
kulinarnyJaskładniki: 400 g mąki 100 g masła, roztopionego 240 g cukru 4 łyżki powidła śliwkowego 2 jajka 250 ml mleka 3 łyżeczki kakao 40 g przyprawy
Domowy Smak JedzeniaDziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele
Domowe ciastaCudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które
sama złodyczłyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta cynamonu 3 jabłka mała szczypta soli cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa czekoladowa) Przygotowanie: Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W drugiej miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę(...)koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy składniki łyżką. Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto salceson pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. W moim nowym piekarniku parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X ciasto upiekło się o wiele szybciej. Jeszcze go poznaję
Słodkie okruszkiKruche maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami m&m's. Szybkie i łatwe do zrobienia, nie sprawią problemu nawet dzieciom. Nie trzeba w dodatku pamiętać o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki. Sprawdzą się na szkolne i przedszkolne eventy. Podczas pieczenia ciasto mocno rozpływa się na boki, tak ma być. Ciastka wyciągamy z piekarnika(...)Schładzamy ciasto przez minimum 30 minut w lodówce. Łyżką nabieramy porcje ciasta (po około 60 g) i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i wciskamy po kilka całych drażetek do każdego ciastka. Pieczemy w temp. 175 st. (bez termoobiegu) przez około
cool and mintyszybko wystygł. Kleik dodajemy do ciasta dopiero jak zupełnie ostygnie i będzie zimny. Składniki na chleb, foremka 25 cm: 310 g mąka pszenna chlebowa typ 750 75 g aktywny zakwas pszenny (dokarmiony i zostawiony do podwojenia objętości) 210 g woda 110 g kleik 35% 15 g sezam, dodałem sezam czarny i sezam niełuskany 7-8 g sól Nawodnienie ciasta bez(...)czasie dodajemy sól i wyrabiamy ciasto 2-3 minuty. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od miski dodajemy cały ostudzony (zimny!) kleik i wyrabiamy ok. 1 minutę, do momentu, aż wmiesza się równomiernie w ciasto. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do fermentacji na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość
Przepisy na domowy ser i chlebsuszonych grzybów. Bez zbędnych dodatków! Taka butelka zawiera koncentrat grzybowy idealny do przygotowania zup i kremów. Wspaniały pomysł na jesienny rozgrzewający obiad, albo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta. Ja przygotowałam genialny ( ale to genialny ) krem grzybowy z dodatkiem ziemniaków i podałam go z pyszną „grzanką” z ciasta francuskiego. Całość jest bardzo łatwa i szybka do robienia(...)marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * lubczyk i natka pietruszki * słodka śmietanka 30% – ok. 0,5 szkl * masło – 2 łyżki * sól, pieprz DODATKOWO: * ciasto francuskie * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy na kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, dusimy aż woda odparuje. Dodajemy startą marchew, przesmażamy
Ostra na Słodkonaczyniu żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się do naczynia i łatwo odchodziło od ścianki. Składniki na ciasto: 100g masła szklanka mąki jajko łyżka śmietany sól Składniki na farsz: 1 duży brokuł 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pierś z kurczaka (około 250g) 100ml śmietany jajko łyżka oleju gałka muszkatołowa sól, pieprz Ciasto na tartę. Do miski(...)stało. Ciasto przełożyć do foremki i przygnieść do ścianek. Na spodzie warto zrobić widelcem dziurki, wtedy ciasto nie powinno się podnieść podczas pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy 15 minut. Farsz. Brokuła rozdzielamy na mniejsze części i gotujemy do 10 minut w wrzącej osolonej wodzie
wysmienitymomentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej(...)niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem: 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych) 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka
moj przepis naczytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek twardych i słodkich, ale możecie użyć odmian typowo „szarlotkowych”. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com Składniki: Ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła (schłodzonego(...)kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ja na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą
MyCookBook.plcałej Anglii podaje się full English Breakfast , czyli smażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki. Jej smak jest dla mnie(...)smażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej prostoty i smaku. Ryba była tak świeża, aż rozpływała się w ustach. Jedząc chciałam się delektować smakiem, ale niestety musieliśmy jeść szybko i w ukryciu. Tam gdzie jest
Projekty ze smakiem