pewnie to oczekiwanie, gdyby było na co czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny. Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony smak - były jednymi z lepszych, jakich przyszło(...)koziego sera, z konfiturą z czerwonej cebuli z czerwonym winem. Podany z zieloną herbatą Pani była przesympatyczna i uśmiechała się radośnie. Danie podane było jednak bez przemyślenia, chaotyczne i niedbałe. Ciasto ze spodu rozmokło. Konfitura za to bardzo smaczna. W samym serniku zbyt dużo gałki muszkatołowej. Herbatka, jak herbatka, wodnista. Okiem Kesji: Nie lubię koziego sera i nigdy
Życie zamknięte w smakuPierwszy raz takiego chlebka, spróbowałam u mojej kochanej babci. Robi się go błyskawicznie szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu! Pobija nawet bagietki z masłem czosnkowym
Be Fit Be StrongOd dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców
W kuchni u MonikiPieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :) Danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia ŁukaszaJeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia Łukaszaekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120g bakalii (nerkowce, suszona żurawina, rodzynki) Wykonanie: - składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować marchewkę - miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać ekstrakt z wanilii i jajko, ponownie utrzeć - mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dokładnie wymieszać - bakalie(...)pokroić na mniejsze kawałki (również duże rodzynki i żurawinę) - do masy dodać mąki, składniki wymieszać, wyrobić mikserem lub dłonią, pod koniec dodając bakalie - ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść - ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około
Smakołyki Berenikikażdy może sobie pozwolić na chwilę zapomnienia! :) Składniki na ciasto: 1 żółtko 230 g mąki 40 g cukru pudru 130 zimnego masła, pokrojonego w kostkę szczypta soli Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier oraz pokrojone masło. Rozdrabniamy, łącząc składniki. Po czym dodajemy żółtko. Ugniatamy - najlepiej własnymi rękami (lub męża :)) gładkie ciasto. Odstawiamy je do lodówki na godzinę(...)odpoczęło. Po tym czasie rozgniatamy w foremce na tartę, dokładnie dociskając również przy bokach. Pieczemy w temp. 200 st. przez 10 minut z obciążeniem (na ciasto dajemy kawałek pergaminu, a nim umieszczamy obciążnik - np. fasolę), a następnie kolejne 10 - 15 minut bez obciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Święta mamy już dawno za sobą, a ja tak brzydko zaniedbałam bloga. Cóż, zrobiłam sobie dłuuugi odpoczynek od wszystkiego, spędzając całe dnie na pieczeniu, gotowaniu, czytaniu i graniu w gry przygodowe. Czasem potrzebuję takiego odpoczynku, oderwania od rzeczywistości, mój umysł wędruje sobie do ciepłej, uroczej Nibylandii i siedzi tam sobie, dopóki nie znudzi mu się nuda i świat marzeń(...)sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać wsypując jednocześnie mąkę (nie miksując!), Na małym ogniu rozgrzać masło i oliwę, wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu. Kiedy spód jest już upieczony, kroimy omlet szpatułką na małe kawałeczki, szybko żeby się nie przypaliły. Posypać cukrem i cynamonem, mieszać tak, by kawałki równo się przysmażyły i ok. 1 minuty karmelizować na patelni
Przepysznik - BLW i nie tylkosztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, ostatnią część zostawić białą, dokładając do niej jedynie łyżkę mąki(...)niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta. Kolejność wylewanych warstw zachować następującą: biała => brązowa => różowa . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu. W połowie pieczenia można obrócić formę wokół jej osi, dla równomiernego upieczenia ciasta
Grunt to przepis!koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około 20 minut. Na końcu dodajemy rodzynki (z resztką rumu) i wgniatamy w ciasto. Ciasto powinno być miękkie, lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)każde zagłębienie formy. Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wstawiamy ciasto do ZIMNEGO piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy temperaturę na 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut aż się zbrązowi. Jeśli zbyt szybko się rumieni to w trakcie pieczenia przykrywamy ją papierem
UgotujmyTo.plChyba w tym roku rzeczywiście lasy są hojne, bo nawet ja uzbierałam pełny koszyk. I to dwa razy, a to dość niespotykane. Sezon grzybowy rozpocznie tarta
Pełny talerzPodrasowane cebulaki Cebulaki to świetna przekąska . Moi chłopcy lubią je najbardziej ,gdy mają swoją weekendową nockę . Czyli siedzą do drugiej w nocy i naparzają na Steamie
Ogrodnik w podróżyjabłek Nastały jesienne klimaty, a więc czas na jabłka Jesień zbliża się wielkimi krokami. Ta kalendarzowa, bo w pogodzie wyczuwa się ją już praktycznie namacalnie. Jest coraz chłodniej, szybko robi się już ciemno. No i jabłonki obrodziły… A jak się ma dostęp do takich bio eko jabłek z ogrodu, to na człowieka spływa natchnienie, żeby coś z nich zrobić(...)jest. A dlaczego mini? Był to bowiem przepis próbny, przy użyciu niewielkiej ilości ciasta, więc wybrałam formę na mini muffiny, a raczej mini półkule. Co do ciasta, to korzystałam z tego samego przepisu, co w przypadku gofrów śniadaniowych . Z tą niewielką różnicą, że tym razem piekłam je w piekarniku, a nie w mikrofalówce. No i posłodziłam je erytrytolem … Bardzo
Modern Cave Girlzakupach wróciliśmy w rzęsistym deszczu do siostry C., gdzie czekały na nas æbleskiver i gløgg , a także świeżo upieczony chleb i pyszna, rozgrzewająca zupa. Wieczór minął więc szybko i radośnie, przy dźwiękach świątecznych piosenek i dwóch namiętnie akompaniujących im maluchach. Do domu wróciliśmy zmęczeni i zadowoleni, odliczając dni do kolejnego jarmarku... Tak, tak; bardzo poważnie traktujemy te sprawy . Tymczasem(...)migdałów bez skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciasteczko
Pożeraczka, czyli raz adobrze