Jest to najprostszy, mega szybki w przygotowaniu (co się ceni w przedświątecznym/imprezowym okresie), pięknie prezentujący się w przekroju (niczym #ciastojakzobrazka ) i najbardziej bogaty w bakalie keks jaki można sobie wyobrazić- dosłownie same orzechy i owoce suszone, no i jajka, aby masa była zwarta. Dodatkowo maksymalnie zdrowy- bez glutenu i dodatkowego tłuszczu, a słodzony tylko minimalną ilością miodu (ponieważ(...)jest na tyle zwarty, że kompletnie nie rozwala się przy krojeniu, a jakby zabrakło Wam w domu noża do krojenia, to #beko ma dla Was rozwiązanie- jak sprytnie pokroić ciasto (film-klik) 😉 Keksówka o wymiarach 21x12 cm: * bakalie- 400 g: - migdały łuskane- 100 g - orzechy włoskie- 100 g - suszona morela- 70 g - suszona śliwka- 70 g - suszona żurawina
Kraina Miodem Płynącagotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi gotowe nadzienie do ciasta. Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których(...)około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury
Sama słodycz i szczypta chiliciastem. Ciasto wyrabiać/zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne ( wyrabiałam około 20 minut ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości ( u mnie trwało to prawie 2 godziny ). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 60 g ( lub podzielić ciasto na 20 części ) i formować(...)dołu. Uformowane bułeczki przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 25 minut. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego brązowo - złotego koloru. Jeżeli bułki by za szybko "łapały" kolor, przykryć je folią aluminiową. Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. * "Starter" można przygotować wcześniej i przechowywać
Opowieści z piekarnikauroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam! Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany(...)łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie żółtka. Mąkę i proszek przesiać, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć je do garnka z grubym dnem, dodać masło, cukier
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKolejna wersja zdrowych i bardzo smacznych ciasteczek owsianych. Według moich córek - to najlepsze ciastka jakie jadły, a robiłyśmy ich już baaardzo wiele... Nie
Smaczne ZdroweBeza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza
Kuchcik gotujeI kolejny raz gotowałam, a raczej piekłam z Karoliną. Odkryłam, że to świetny sposób na wspólne spędzanie czasu, którego mi wiecznie brakuje. Mam frajdę z takiego
Kulinarne InspiracjeNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody Gatityszybka w przygotowaniu. Składa się z kilku łatwo dostępnych składników. Z poniżej podanych proporcji wychodzi 6 małych placków , których ciasto jest wegańskie, dlatego jeżeli chcesz możesz zastąpić ser, którego użyłam w przepisie roślinnym odpowiednikiem, aby powstał przepis w 100% bez dodatku produktów odzwierzęcych. Lekko chrupiące ciasto, idealnie rozpuszczony ser, zatem taka kompozycja jest po prostu skazana na sukces 😂 Ciasto(...)przygotuj ciasto. Do miski przełóż wszystkie składniki i dobrze ze sobą połącz, wyrabiając ciasto przez około 10 minut. Następnie uformuj kulę, przełóż ją do miski, gdzie spód obsyp lekko mąką, aby ciasto się nie przykleiło i odstaw w ciepłe miejsce dodatkowo przykrywając wierzch miski ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 45 minut. Kiedy ciasto rośnie przygotuj
Zdrowie na języku :Ptruskawkami i rabarbarem to szybki i pyszny deser, który również może być smacznym, słodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej mąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu(...)zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar. Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami , bitą śmietaną czy odrobiną mascarpone... SKŁADNIKI NA NADZIENIE
Słodko-Słony Świat IlonyTen przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak
Smakowy RajŚwięta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy
Takie tam pichcenieImprezowa przekąska pieczarkowa. Pysznie i chrupiąco. Idealna na weekendowe spotkania z przyjaciółmi, rodziną, na przyjęcie lub od tak, gdy chcecie np. posiedzieć z mężem i coś
Słodkie okruszkiWersja nieco odchudzona słynnego ciasta 3 bit. Spód z herbatników z masłem orzechowym a masa z twarogu. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Dzisiaj przygotowałam coś wyjątkowego
zdrowo i aktywnieWersja nieco odchudzona słynnego ciasta 3 bit. Spód z herbatników z masłem orzechowym a masa z twarogu. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Dzisiaj przygotowałam coś wyjątkowego
Zdrowie i pysznie na talerzuletnie) zacząć je wyrabiać mikserem dodając po kolei jajka, jedno po drugim i całość wyrobić na jednolitą masę. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową, można również posmarować tylko masłem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą 1 cm. Na blachę szprycować małe, okrągłe i równe ptysie w dość sporych odstępach - sporo urosną. Im mniejsze(...)przygładzić, pozbywając się końcówki spiczastej, która pozostała po szprycowaniu ciasta z rękawa. Dzięki temu ptysie będą ładne, okrąglutkie bez czubków jak bezy. Blaszki z ptysiami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 10-15 min, w zależności od rozmiaru ptysiów, które zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki
Kocham..lubię..gotuję..Cukinię w wersji wytrawnej przemaglowałam już w każdą stronę. Przyszła zatem pora na coś słodkiego z cukinią w roli głównej. Próbowałam już z brownie cukiniowym , które
HealthyCreationsniż znanych Wam pączków. Wyraźnie czuć nutę cytrusów. Przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo, więc polecam Wam ten przepis nie tylko na tłusty czwartek. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 100 g cukru 250 g twarogu 400 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżka wódki 2 cytryny 1 pomarańcza cukier puder(...)pieczenia i przesiać do miski. Wlać wódkę, dodać posiekane drobno zimne masło, po czym zagnieść jednolite ciasto (będzie ono lepkie). Ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę. W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury około 170 ° C. Wyciągnąć z lodówki ciasto i lepić małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na podsypanym mąką blacie. Aby ciasto nie kleiło się
Passions hobbies lifetaka klasyczna szybka akcja . Chcieliśmy zrobić coś słodkiego i na szybko (jak każdy Wybór padł na tarte, to pozycję mamy opracowaną do perfekcji. Głównie dzięki kruchemu ciastu, które zawsze się udaję. Kruche ciasto (link) . Krem mascarpone też nie jest bez znaczenia. Dla odmiany, aby nie popaść w rutynę(...)folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut
kuron.com.plJeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto to zachęcam do upieczenia bezglutenowego brownie nadzianego świeżymi truskawkami. Ciasto bardzo proste, puszyste i szybkie do przygotowania. Ponadto nie
UgotowaćCo prawda święta już za nami i niektórzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki piaskowej, bowiem już na stałe weszła w tradycję tych świat
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut do godziny. Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią. Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. Uderzamy też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble. Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, dzielimy na dwie części, składamy na chleb (jak kopertę, potem w wałek(...)durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta. Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny . Ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych nożyczek. Chleb pieczemy
SMYKWKUCHNIpieczenia, a następnie obrywam nadmiar ciasta i poprawiam w foremce brzegi. Resztki kruchego ciasta można zamrozić - po rozmrożeniu postępujemy tak samo jak ze świeżo przygotowanym ciastem. Zimno - ciepło, lodówka - piekarnik: Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem - w ten sposób uwolnimy powietrze, które dostało się pod ciasto. Podczas pieczenia będzie ono podnosiło ciasto do góry - a tego chcemy uniknąć(...)foremkę z ciastem do lodówki na około pół godziny. Przez ten czas masło znów stężeje, a ciasto stwardnieje. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 - 200°C i wkładamy foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika ! Ciasto zacznie od razu się zapiekać, a masło nie zacznie się rozpuszczać, tym samym ciągnąc ciasto w dół na brzegach foremki. Kruche ciasto pieczemy około 15 minut
W kuchni Katie