Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko 🙂 Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i
Moja Delicjaczytania: 3 min Lebkuchen-pierniczki niebywale aromatyczne Znacie niemieckie pierniczki -Lebkuchen, jeśli nie to jest okazja, żeby je wypróbować! Przepis powinien się Wam spodobać, ponieważ jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a smak obłędny . Pierniczki po dwóch dniach leżakowania są już miękkie i delikatne. Jak już wspomniałam smak lebkuchen jest obłędny bardzo intensywny i aromatyczny, a ciastka rozpływają się(...)przestudzone, ale jeszcze letnie masło z miodem, łyżką wymieszać ciasto, ciasto będzie klejące , ale nie dosypujcie więcej mąki. Miskę z ciastem odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej toczyć kuleczki zwilżoną
SprawdzonaKuchnia.plszybki wykorzystać. Okazuje się, że czarna soczewica beluga, która a propos zawdzięcza swą nazwę kawiorowi beluga świetnie pasuje na nadzienie do drożdżowych bułeczek. Uwielbiam wszelkie bułeczki na słodko i wytrawnie , które z powodzeniem można zapakować do piknikowego koszyka na majówkę. Nadziewane soczewicą bułeczki upiekłam w kształcie mini calzone. Dodatkowo przygotowałam pomidorowy sos , którym posmarowałam calzone przed pieczeniem. Resztę sosu(...)maczania. Zaletą tego sosu jest to, że można go jeść i na ciepło i na zimno. Zatem bez problemu można go zapakować na majowy piknik. Jak przyrządzić nadzienie z soczewicy? Oh, to nic trudnego. Najpierw trzeba ugotować soczewicę. Soczewicę gotuję bez uprzedniego namaczania przez 30 minut. Beluga jest miękka ale zachowuje swój kształt. Do nadzienia obok soczewicy dodaję
codojedzeniaprzeczytać jego skład na etykiecie. Najlepiej wybierać produkty bez ulepszaczy oraz zbędnych dodatków. Najzdrowsze masła składają się wyłącznie ze zmielonych orzechów arachidowy. Nie powinny być wzbogacane o cukier lub sól. Tego typu produkty oferuje SklepAgnex.pl , pełen zdrowej żywności, idealnej do każdej kuchni, diety i upodobań. Spośród wszystkich rodzajów kremów do ciast i na kanapki, masło orzechowe wbrew pozorom wyróżnia(...)farsz do naleśników lub gofrów. Jeśli natomiast lubimy piec, szybko i łatwo możemy w domowych warunkach przygotować pyszne ciasto z masłem orzechowym, na które przepis podaję poniżej. Ciasto z masłem orzechowym Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy: 200 g mąki, 200 g cukru, 2 jajka, 180 g maślanki naturalnej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła, ½ łyżeczki soli. Masę robi
Cynamonowe szczęścieDobry Wieczór - Święta coraz bliżej, dlatego czas wielki, a nawet ostatnia chwila, by upiec pyszne pierniki. Nie wiem, czy u mnie doczekają Świąt - bo w domu
Trufelkowomalaksera - ciasteczka włóżcie do woreczka i uderzając wałkiem pokruszcie na drobno, dodajcie rozpuszczone masło. Tortownice (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - dno- Ciasteczka wsypać do tortownicy i równomiernie rozłożyć ugniatając lekko. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec około 6-10 minut. Masa serowa 600 gram zmielonego kilkakrotnie twarogu ( użyłam sera typu quark dostępnego(...)wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane widelcem jajka i przelałam masę na podpieczony spód. Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni. Masa serowa musi być ścięta i sprężysta przy dotyku - szczególnie na środku. wystudzić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbardziej nigdy ich nie robiłam. U nas w Małopolsce nie ma zwyczaju ich pieczenia. Ale postanowiłam zrobić takie, które może choć trochę będą dorównywać smakiem i wyglądem tym oryginalnym rogalom z Poznania. Wyszły przepyszne, choć nie takie ładne jak te oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz(...)pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, dodać 25g miękkiego masła i szybko wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt 15x30cm, lekko oprószyć mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Najlepiej
Smakołyki AsiSuflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada
Kuchnia PROzdrowotnaCiężko było przestać wierzyć, że kwiat może być piękny bez celu, ciężko przyjąć, że można tańczyć w ciemnościach. Julio Cort ázar Gdy jeszcze kupowałam paczkowane, sklepowe ciastka z kawałkami czekolady, często irytowałam się, gdy na jedno ciastko przypadały tylko dwa lub trzy czekoladowe kawałki. Chciałam więc sama je upiec i wypchać taką ilością czekolady(...)oddzielamy od powstałej zawiesiny , dodajemy ją do mleka i oleju, mieszamy. Suche składniki zalewamy mokrymi. Szybko i niedokładnie mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady i ponownie mieszamy, tym razem dokładniej. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blaszce. Duże, małe, grube, cienkie - jakie tylko chcemy. Ciastka pieczemy w 180 stopniach C przez około 10-20 minut. Zajadamy. Polecam ze szklanką mleka owsianego
Weganizm infantylnyNie jestem fanka chlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybko podcina mi skrzydła świadomość pobudki dnia następnego. I właśnie tu pojawia się dylemat: spać, czy żyć...? Bo jeśli już wkulam się do ciepłego łóżeczka, przytulę do Ptysi, to mogę zapomnieć o zrobieniu nie tylko czegokolwiek pożytecznego, ale również przyjemnego - nie posprzątam, nie zrobię prania, nie umyję naczyń, ale też nie obejrzę trzech zaległych odcinków ulubionego serialu, nie upiekę ciasta(...)mniej, ni więcej, tylko lekko ponad cztery godziny spania przed kolejnym pracowitym, ciężkim dniem. W niedzielę więc warczałam na Bogu ducha winną Zuzkę, prychałam i posyłałam mordercze spojrzenia bez konkretnych przyczyn. Nie lubię taka być. Ale nie potrafiłam nad tym zapanować! Widzicie więc - jestem w potrzebie. Macie sposoby na dokonywanie właściwego wyboru lub neutralizowanie skutków decyzji podjętych źle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiałam ochotę na coś smażonego i w oko wpadł mi lany chrust. Zapytacie o smak...ani nie jest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś
Mania WypiekaniaPrzepis z grupy kulinarnej, Domowa Piekarnia. Takie wyzwanie tygodniowe :) Drożdżówki są rewelacyjne, nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne. Podoba mi się, że po rozwałkowaniu ciasta, praca idzie szybko. Nie trzeba, formować bułek. Wystarczy, wyłożyć ser i owoce, zawinąć i kroić. Bułeczki są gotowe. Wypróbowałam i polecam. Sprawdźcie, a myślę, że też będziecie polecać. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)Brzoskwinie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć ser, a na ser owoce. Następnie zawinąć w rulon i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minut. Przygotować lukier
Agusiowe smakołykibez nadmiernego macania, czyli jak moja pierwsza randka z eksiem. Żelazna zasada, która się sprawdza zawsze, to dwie części mąki i jedna część masła. Ciasto kruche wrabiamy w urządzeniu typu malakser lub siekamy nożem. Ważne, żeby jak najmniej go dotykać. Siekamy, aż się zrobi piasek. Ciasto chłodzimy w lodówce. Wałkujemy i podpiekamy. Róbmy! Składniki na kruche ciasto do tarty(...)jedna duża kulka albo kilka mniejszych. Przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Taka mała podpowiedź: ciasto kruche fajnie się mrozi, możecie zrobić więcej i trzymać w zamrażarce i w razie braku pomysłu na obiad wyciągnąć wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie i rozmrozić w lodówce. Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie
ladykitchenmój piekarnik parowym Electrolux. To że go uwielbiam choćby za szybki czas nagrzewania, czy za funkcję samoczyszczenia już Wam nie raz wspominałam. Ale należy pamiętać, że piekarnik jest przeznaczony przede wszystkim do idealnych wypieków. Funkcja StreamBake jest wspaniała, warto z niej korzystać. Parowe pieczenie wspomaga wyrastanie ciasta, wypieki są delikatne i miękkie w środku, gorące powietrze tworzy też(...)chrupiącą skórkę. Ja najczęściej używam tej funkcji, gdy przygotowuję drożdżowe wypieki. Ale i przy tradycyjnych ciastach, babkach i babeczkach widać różnicę. Dziś piekłam akurat w pośpiechu użyłam tradycyjnych ustawień, ale następnym razem postaram się Wam pokazać jak wyglądają wypieki przy użyciu pary. A wracając do przepisu… Cytrynowe babeczki wychodzą delikatne, pyszne i lekko orzeźwiające. Idealne na ciepłe
Słodkie okruszki