szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:328/536)

Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 99

Dyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Dobrze smakują posmarowane masłem, serkiem kozim lub konfiturą z żurawiny. Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce(...)maki pszennej 50 g maki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonej żurawiny 50 g twardego sera koziego szczypta soli Wykonanie Dyniowe purée roztrzepujemy widelcem z oliwą, ricottą i jajkami. Dodajemy mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia, doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy suszoną żurawinę i pokrojony w drobną kostkę twardy ser kozi

Tajemnice Smaku
Parówki w cieście 196

woli Smacznego Składniki: 6 parówek z szynki opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera suszona ostra papryka Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na tyle kawałków ile jest parówek. Na każdy kawałek nałóż wąski plasterek żółtego sera (zostawiające widoczne brzegi ciasta) i parówkę (końce(...)parówek możesz naciąć na cztery), zwiń, zlep dobrze wzdłuż. Końce parówek mogą wystawać lub możesz je całkowicie zamknąć w cieście. Ciasto możesz delikatnie skośnie ponacinać, posyp delikatnie ostrą papryką. Parówki w cieście rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-18 minut do zrumienienia się ciasta. Piecz grzaniem góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
BANANOWO ORZECHOWY PLACEK Z MALINAMI 156

Znowu słodkości? Ja wiem, że Wam to się jak najbardziej podoba 😀 Akurat jest promocja na banany🍌 😄to trzeba skorzystać z tego i zrobić pysznego placka 😇 Co

Zdrowie i pysznie na talerzu
Puchate ciasto z owocami 136

bardzo puchate, lekkie jak pianka, robi się je szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Do jego przygotowania użyłam foremki o wymiarach 25 x 25 cm, ale wyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę je w większej formie i wtedy będzie mniej ciasta, a dodam więcej owoców.  Inspiracja  klik . Puchate ciasto z owocami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia, owoce obtaczamy w mące. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem

Kulinarne przygody Gatity
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 276

śmietaną i truskawkami. Bez żadnych dodatków, może się szybko znudzić i zamdlić na śmierć. Nieczęsto pozwalam sobie na tres leches ze względu na kosmiczną zawartość kalorii. Z tego też powodu stworzyłam własny przepis. Jest on nieco lżejszy i zawiera nieco mniej cukru. Dodatkowo uzupełniony jest kilkoma charakterystycznymi dla Ameryki łacińskiej składnikami, które moim zdaniem dodają ciastu wyrafinowanego smaku, tekstury(...)dodaje ciastu sprężystości. Nieco inna od cukru słodkość mango i jego lekka kwaśność dodają ciastu dodatkowych walorów smakowych. Warto dodać mango, które nie jest jeszcze całkiem dojrzałe, wtedy jest bardziej kwaśne i chrupkie. Kiedy przygotowuję tres leches według swojego przepisu, podaję je w formie indywidualnych, małych „ciasteczek”. Wyglądają one o wiele bardziej apetycznie niż wielkie sześciany ciasta wycięte

Jem więc Jestem
Rustykalna tarta orzechowo - rabarbarowa 214

Rustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam  orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone(...)pokrojone twarde masło i rozetrzeć na kruszonkę. Na końcu dodac jajko, szybko wymieszać, uformować kulę i odłożyć na 30 minut do lodówki mielone podprażone orzechy laskowe, roztopione masło, cukier i jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarować ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki z fiołkową nutą 146

wiecznym niedoczasie ciężko się do tego zmobilizować. Te bułeczki (zainspirowane tym przepisem ) za to rosną grzecznie i szybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym:) DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FIOŁKOWĄ NUTĄ 1 opakowanie drożdży(...)fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Z ciasta formujemy 12 niewielkich bułeczek. Smarujemy je z wierzchu białkiem i pieczemy 20 minut. Można

les mirabelles
Szybkie zaziarenkowane ciasto ucierane 182

Szybkie, ekspresowe ciacho, ucierane dodatkowo. Bo o to czasem chodzi, żeby było szybko i żeby wyszło . Żeby się człowiek nie zmęczył i czasu dużo nie stracił. Duże wymagania ale da się. Da się. To bardzo zdrowe ciacho.Dodatek masła i ziaren sprawi, że będziecie nim zachwyceni.Mieszanka jest idealnie skomponowana ,a zawarte w niej ziarna słonecznika, sezamu,orzechy arachidowe oraz cynamon ,kardamon(...)Wsyp ziarenka Cynamonowy Raj i wymieszaj najlepiej łopatką. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, wlej ciasto i włóż foremkę do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach około pół godziny do 40 minut. Mnie troszke ciasta zostało zrobiłam z tego samego ciasta ale już bez ziarenek takie niby muffiny...efekt taki, że dalam muffiny do ostygnięcia, a kiedy przyszła pora

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasto z truskawkami i pianką oraz kruszonką 185

Pyszne delikatne ciasto. Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas mieszania dodawać co chwilkę po żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do

Kuchnia Pokoleń
Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru 289

Ten przepis miał się pojawić już dawno, ale się nie pojawił. Mam nadzieję, że "nic straconego" i przypadnie wam do gustu ;) Przygotowałam lekkie ciasto bez

FitKot
PALUCHY WIEDŹMY 228

    Idealne - kruche , maślane ciasteczka na Halloween dla dzieci ale nie tylko. Przepis , na który natknęłam się już jakiś czas temu ale jak to w

Smaczne Zdrowe
Beza francuska 89

wzory, dekoracje na tort, a nawet całe bezowe konstrukcje i ciasta. Bardzo smaczna i popularna jest beza Pavlova, którą przygotowujemy w podobny sposób. Według mnie beza ma tylko jedną wadę… szybko rozmaka Jeśli bezę połączymy z masą na śmietanie, niestety nasiąknie wilgocią. W takich przypadkach konieczne jest zabezpieczenie bezy rozpuszczoną czekoladą lub syropem cukrowym. Ja przygotowałam z tego przepisu(...)okrągłych bez, a pomiędzy nimi patyczek. Print Beza francuska .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl udane wypieki. Course Dessert Cuisine French Keyword beza, beza francuska, białko jaj, cukier puder Prep Time 20 minutes Total Time 20 minutes Servings 40 bezowych lizaków Calories 150 kcal Equipment mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący papier do pieczenia

SmartBake.pl
Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią 87

Tarta z warzywami na francuskim cieście to pomysł na szybką kolację lub obiad. Najwięcej pracy, a raczej zabawy czeka nas przy ścinaniu i rolowaniu pasków z marchewki i cukinii. Do tej czynności warto zaangażować jakiegoś małego pomocnika. Coraz częściej w sprzedaży pojawiają się kalafiory w różnych barwach. Trudno im się oprzeć, kuszą swoją barwą i strukturą. Takie kolorowe kalafiory oprócz(...)opakowanie ciasta francuskiego (275 g) Wykonanie Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę możemy obrać.  Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z warzyw długie, cienkie paski. Kalafiora dzielimy na różyczki. W miseczce mieszamy jajko, śmietankę, serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Całość ubijamy widelcem lub trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencje, bez grudek. Ciastem francuskim wykładamy foremkę

Tajemnice Smaku
Ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną 179

obiedzie, i zazwyczaj usypiam bez słodyczy - coś w okolicy Teleexpressu albo Szkoły Przetrwania. A wystarczyłoby gdybym zorganizował sobie sam coś słodkiego, coś prostego, szybkiego... wcześniej. Jak ostatnio - ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną.  Samo zrobienie ciastka jest trochę podobne do czekoladowego fondanta, z tą różnicą, że w czymś innym pieczemy oraz czas nie jest tutaj(...)należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść

Right Behind The Kitchen
Puszyste placki z jabłkami 461

pieczenia. Dolewamy gazowaną wodę i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie ciasto. Powinno ono być gęste.  Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne. Robię to przy użyciu specjalnego okrągłego nożyka przeznaczonego do tego celu. Wtedy jabłka nie musimy kroić na pół i wyjdą nam ładne okrągłe paserki. Obrane jabłko kroimy w plasterki i wkładamy do ciasta(...)obsłudze ekspres do napojów gazowanych, pozwalający na szybkie przygotowanie pełnego bąbelków napoju. Po prostu wkładamy do niego butelkę, wkręcamy ją, przyciskamy kilkukrotnie przycisk uwalniający bąbelki i gotowe. Co ważne sami możemy regulować jak mocno gazowana ma być nasza woda. Ekspres działa bez zasilania, nie potrzebujemy kontaktu elektrycznego

Kulinarne przygody Gatity
Tymianek cytrynowy milordzie 154

się nada do tych ciastek). Grecki tymiankowy "mniód" Wszystkie składniki szybko wyrabiamy na jednolite ciasto, formujemy z niego rulon i kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii, drugą część ciasta wsadziłam na chwilę do lodówki. Wyjmujemy szortbredy z piekarnika(...)wyglądało wzorcowe przyjęcie kogoś na herbacie (w wykonaniu jednej z moich ulubionych bohaterek- Lady Grantham). A na tej stronie znajdziecie (długi) spis zasad dotyczących podawania herbaty właśnie. Czyli filiżanka bez paluszka w górze i szortbred w trzech palcach- i mamy dobre maniery nawet na Dolnym Ś ląsku. No dobra, nie filiżanka a kubek. Jednak wyłazi ze mnie plebs. Może

les mirabelles
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną i Wisienką Kandyzowaną 198

idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka, a do tych babeczek potrzebujemy dokładnie dwa żółtka, poza tym nie chciałam się napracowa ć i wybór padł na te babeczki właśnie. Dodatkowo(...)podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli

Blondynka Gotuje
SZPLITRY DANUSI 412

przy użyciu haka lub  zagnieść  ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5cm, jeśli będzie się trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę(...)rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach  do ciasta wyłożonych papierem do pieczeniaPieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.  Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru

Walijskie Pichcenie
Bułki z zaparką 191

Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. I na kolację też, jeśli ktoś jada. U nas zniknęły bardzo szybko, pomimo, że wyszło ich aż dwanaście. Pszenno-żytnie bułki z zaparką Składniki: (na 12 sztuk) zaparka: 80 g mąki żytniej 150 ml gorącej wody ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej 390 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu(...)zaczynu dodać zaparkę, sól i resztę wody, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 259

trzeba mieć wątrobę nie do zdarcia. No więc, gdy w jednej z moich książek znalazłem przepis na chleb z pieczonym czosnkiem, od razu wiedziałem, że prędzej czy później chleb czosnkowy pieczony będzie. No i właśnie pieczony był. Pieczony czosnek przyciemnił miękisz i odrobinę zmienił jego teksturę, ale co najważniejsze, wspaniale urozmaicił smak chleba. Powstał chleb z charakterem. Przygotowanie czosnku jest(...)ilość podana w recepturze dotyczy czosnku po upieczeniu, a nie przed. Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła na upieczenie dwóch bochenków

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb rżany z czarnuszką, i odrobiną orkiszu 247

wykonania. Można powiedzieć, że jest z serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie, i to bez udziału drożdży piekarskich - wyłącznie na dojrzałym zakwasie żytnim. Chociaż foremkę wypełniłem tylko w połowie, cztery godziny wystarczyły do tego, by ciasto nabrało ochoty do wyskoczenia z foremki. A to dlatego, że wyrastało(...)się składników, następnie mikserem 4-5 minut na wolnych obrotach. W ostatniej minucie dodaj czarnuszkę. Miksuj wtedy tylko do równomiernego rozmieszczenia się czarnuszki w cieście. Przełóż ciasto do foremki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Oczywiście zamiast wykładać papierem, foremkę możesz natłuścić i wysypać np.otrębami. Wierzch ciasta wyrównaj moczoną w wodzie łyżką. Odstaw ciasto do wyrastania pod przykryciem

Grahamka, weka i kajzerka