Coś zebrało mnie na upieczenie pączków tyle tylko , że wybrałam pączki pieczone w piekarniku.Są zdrowe ,prawie dietetyczne i bez grama tłuszczu.Mięciutkie , puszyste i przepyszne.Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku .Polecam ten przepis bo jest naprawdę dobry. 16 sztuk Składniki : ********************* 100 ml.ciepłego mleka 50 g.świeżych drożdży 370 g.mąki 50 g.cukru(...)Następnie ręką przez 10 minut lub mikserem z hakami na czwórce 7 minut ubijamy CIASTO , aż będzie gładkie. Masło kroimy na małe kosteczki i po kawałku dodajemy do ciasta stale ubijając następne 7 minut.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto na 1 godzinę. Wrośnięte CIASTOuderzamy pięścią i szybko zagnieść ręką .Utworzyć z ciasta kulę ,wyłożyć na stolnicę posypaną mąką ,rozklepać ręką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki. P ieczemy 15 min. w tem. 170 stopni. Tartaletki zostawiamy aż wystygną(...)zgęstnienia. Beze wkładamy do worka zdobniczego. Lody układamy na tartaletkach i nakładamy na nie szczelnie bezę włoską. Nie bardzo grubo, tylko tak żeby przykryła lody. Beza działa na lody jak termos i utrzymuje ich chłód. więc nie trzeba się bać że lody szybko się roztopią. Bezę opiekamy palnikiem (jeśli go nie macie, możecie to zrobić w piekarniku
Lili w kuchnimascarpone i truskawkami: Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki(...)Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię spożywczą i fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. * W międzyczasie przygotowujemy
kulinarnyJasię da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 4 płaskie łyżki imbiru 3 łyżki przyprawy do piernika płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 łyżek miodu 125 g roztopionego masła pół szklanki(...)śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam go w silikonowej keksówce, ale nie polecam bo piernik sporo urósł, a keksówka się w czasie pieczenia zdeformowała. Mój piernik wyszedł kanciasty). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszać. Do rondelka wkładamy masło i miód
Moje pyszne gotowanieZachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów :). Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga Moje wypieki . Przepis ten umieszczam(...)mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią
Kulinarne przygody Gatityszybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie czereśnie, czy wiśnie powinny być nie drylowane, ja jednak chciałam sobie oszczędzić wydłubywania pestek podczas jedzenia. Składniki: 500 g czereśni bez(...)cukru wlewamy roztrzepane jajka, miksujemy dokładnie, na koniec wlewamy mleko. Nie panikujemy, ciasto przypomina rozwodnione ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jak zwykle nie mogłam się
Blondynka GotujePyszne i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe z serem to wspaniały deser, który powinien posmakować osobom lubiącym czekoladowe i serowe wypieki. Wilgotne i niezbyt słodkie ciasto
Kuchcik gotujeEkspresowe ciasteczka? Chyba każdy ma taki awaryjny przepis, który można przygotować na szybko. U mnie to zaraz po babce jogurtowej zdecydowanie ciasteczka z dowolnymi owocami. Tu
RelaxtimeCiasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił
Moja DelicjaMuffinki, babeczki cupcakes!!! Wszyscy je kochamy, ponieważ z raczej robi się je szybko, są wygodne w przenoszeniu a do tego uroczo wyglądają 😄 Dziś mamy dla Was
Candy PandasDynia... daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wczoraj postanowiłam przyrządzić z nią pyszne placuszki. A że miały one ucieszyć nie tylko moje podniebienie
Słodkie okruszkiJeśli szukacie szybkiego przepisu na pyszne ciasto z truskawkami to już pędzę z pomocą. Ciasto jest biszkoptowe, wilgotne i puszyste. Dodać tu można dowolne owoce zarówno świeże jak i mrożone. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku długo zachowuje swoją świeżość a czas przygotowania i pieczenia razem to tylko około 70 minut. Potem wystarczy tylko posypać cukier puder i można zajadać(...)jajecznej dodać roztopione, wystudzone masło, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach miksera. Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch układać obok siebie połówki umytych truskawek (bez liści). Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 50-60 minut. Wystudzone ciasto posypać
Zrób to smaczniepozostałej po odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy(...)ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem w szklance. Ser, ksylitol i śmietankę kokosową umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na gładką masę (można
Candy Pandasciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne przysmaki, wystarczą dosłownie(...)świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru 3. Drugi płat ciasta również lekko rozwałkować i oprószyć makiem, posiekanym orzechami i pozostałym cukrem 4. Każdy z płatków ciasta, wyrównać
Słodki Kompromisdrodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki ziemniaczanej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki sody • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru(...)posypania Wykonanie; Ciasto • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. • Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek. Przemieszać delikatnie z olejem. • Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekę w prostokątnej odpinanej tortownicy. • Piec
To co kocham