Coś słodkiego na szybko, czyli pyszne cukiniowo-bananowe muffinki. Są idealnie wilgotne, nie za słodkie i nawet ...zdrowe. Choć uwaga - CUKIER w nich znajdziecie. Bo czy widział ktoś słodkości bez cukru ? No dobra...jeśli nie słodzicie - dodajcie zamiast cukru swoje słodzidło i też będzie super. Zapewniam. PRZEPIS NA MUFFINY CUKINIOWO-BANANOWE (na około 20 muffinek ) Składniki: ( szklanka(...)napoju kakaowego w proszku 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g rodzynek Przygotowanie: 1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Obie mąki połączyć ze słodkim kakao , proszkiem do pieczenia i sodą. 3. Jajka roztrzepać, dolać ole, jogurt i pogniecione banany. Następnie dodać startą cukinię
kolorowotorcikowocytryny – będzie pysznie! Ciasto jedno a wiele inspiracji! Ciasto czekoladowe z suszonymi figami firmy Helio z serii Helio Natur znika u nas szybko! Smacznego U nas znika dość szybko, przygotowuję je także dla bliskich, dzielę się z kim mogę, niech smakują i uśmiechają się szeroko Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 150 g suszonych fig Helio Natur połowa aromatu(...)trzepaczką. Miksera nie trzeba włączać Mieszamy mokre i suche składniki, dodajemy posiekane figi, mieszamy. Ciasto czekoladowe z suszonymi figami Helio, aromatyczne, delikatne i pyszne! Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 C grzaniem góra plus dół – bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy
Zasmakuj Kuchnikuchni, one są ciekawe, pomocne i bardzo szybko się uczą. Chustę jakiś czas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę). Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem Składniki: Ciasto : - 2 szklanki mąki grochowej - 5 łyżek oliwy z oliwek(...)Dodajemy oliwę z oliwek i zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąki do pizzy. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąkę tak długo aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę
Szkrab Je Samcynamonem ). Żałuję tylko, że na zdjęciach tak mało wyraźnie widać odciśnięty wzorek, ale robiłam je na szybko i w tym czasie dysponowałam takim a nie innym światłem więc wyszło jak wyszło.. Jeżeli nie posiadacie żadnych foremek do wycinania wzorków, nie martwcie się - bez nich też możecie wykonać te ciasteczka :). Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około(...)zmiksować/wymieszać do połączenia składników, następnie ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wadze około 30 g, formować z nich kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie, następnie przyciskać stempelkiem oprószonym w mące. W razie
Opowieści z piekarnikaDzisiaj przedstawiam Wam, szybką zdrową przystawkę, która z pewnością zachwyci nawet najwybredniejszych gości. :) Zapewniam, iż jest ona prosta w przygotowaniu oraz niezwykle efektowna. Kiedy przygotowuję dania imprezowe, ta rolada szpinakowa zawsze znajduje się na ,,obowiązkowej liście do zrobienia''. Jest to też danie, które od razu po podaniu rozchodzi się w mgnieniu oka. :) No, ale dosyć już tego zachwalania(...)białek ubij pianę. Dodaj żółtka do szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna). Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń i owij w folię. Włóż
Smiling Shrimpsmażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów(...)Gotowe ciasto nakładać do szprycy i na każdy wycięty kawałek papieru wyciskać okręgi. Olej podgrzewać w garnku do temperatury 180 stopni. Ciasto wraz z papierem do pieczenia wrzucić na rozgrzany olej tak aby papier znajdował się na wierzchu. Po kilku sekundach szczypcami zdjąć papier i smażyć pączki już bez papieru do momentu aż się zarumienią. Gotowe pączki
Na słodko lub wytrawniePyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą
e-PrzepisyKulinarnePyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą
e-PrzepisyKulinarneNa ciasto pietruszkowe natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje
Cynamonowe szczęścieJeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „
greenscarfMamy lato, a więc sezon na gofry. W końcu nie ma wyjazdu wakacyjnego nad morze czy w góry bez porządnego gofra. Jednak nie trzeba pokonywać
Analiza SmakuDzisiejszy wypiek,zwany ciastem trudno zakwalifikować do tradycyjnie rozumianych wypieków. Nie znajdziecie tutaj mąki, są za to przepyszne, chrupiące orzechy oraz masę suszonych owoców (które
Szybko Tanio SmaczniePierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich
Smakołyki Berenikiziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia) 125 ml śmietanki 30% WARSTWA ORZECHOWA: 30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez soli) 100 g masła 1/3 szkl cukru 50 ml śmietanki 30% 10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej) DODATKOWO: 1 czekolada mleczna(...)koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto
Kto ugości moich gości?Pisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę
Pożeraczka, czyli raz adobrze