Środek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady
sama złodyczskładniki - masło, mąka, twaróg i jajko (podobnie jak w ciasteczkach gęsie łapki) pozwoliły uzyskać efekt ciasta delikatnie listkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy, z uroczo zawiniętymi brzegami i soczystym nadzieniem. Na razie wypróbowałam wersję ze śliwkami i to aż dwukrotnie w ciągu kilku dni. I powiem, że jest(...)szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Płatki, bułkę tartą, cukier i cynamon wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Na środku równomiernie rozsypać mieszankę płatków, zostawiając ok 3-4cm brzeg. Wyłożyć śliwki (jeśli są kwaśne, posypać odrobiną cukru). Brzeg ciasta
Obiad gotowy250 g masła 1 cukier waniliowy Beza: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Dodatkowo: cynamon 1 kg śliwek papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier waniliowy, żółtka i wszystko razem ugniatamy do jednolitej gładkiej masy, jeżeli ciasto się jeszcze nie co lepi można dodać(...)długo aż całkowicie się rozpuści. Gotową pianę wykładamy delikatnie na śliwki. Wyciągamy mniejszą kulkę ciasta i z mniejszych kawałków z których robimy placki wykładamy na górę posypkę. Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w temp. 180*C Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzy. Polecam
W Moim Magicznym Domupapryka 125 g masła 250 ml mleka 2 jajka 200 g sera feta 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, w 170 stopniach. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, zdejmujemy z niej skórę i kroimy w kostkę(...)składniki: mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej misce mieszamy mokre: roztrzepane jajka, mleko i wystudzone masło. Łączymy obie miski i dodajemy paprykę i fetę. Mieszamy szybko. Nie musi być bardzo dokładnie. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do środka ciasto. Niezbyt bardzo nam wyrośnie więc nakładamy tak prawie całą foremkę
Marder&Marder ManufactureCiasto cytrynowe na pewno zna każdy. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy jedynie wymieszać składniki – a co za tym idzie – można je przygotować w kilka
Via GustoDzisiejszy przepis to idealny deser dla wszystkich wielbicieli słodkości i kawy Ciasto znalazłam na blogu Kingi Paruzel i postanowiłam spróbować czegoś nowego. Akurat miałam nadmiar daktyli
Fitkotmięciutkie ciasto, a przy tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te babeczki wprost rozpływają się w ustach! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki *** *** Na wierzch wykładamy owoce *** *** Babeczki równomiernie posypujemy kruszonką *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez
Blog z Apetytemśmietanki 30-36% 50g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 1/2 kaki Ponadto: olej/masło do smażenia Białko ubić na sztywną pianę. W drugiej misce należy wymieszać żółtko, śmietankę, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z kaki uprzednio pokrojonym w niewielką(...)kostkę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.) Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Podawać z ulubionymi dodatkami (*). (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków, ponieważ kaki i ciasto są wystarczająco słodkie. Często skrapiamy je dobrej jakości olejem
Di gotujesię je bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić w lodówce, a potem wykrawać z nich ciasteczka. Ja użyłam foremki w kształcie choinki, ale możecie użyć Waszych ulubionych kształtów. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierniczki i świąteczne ciasteczka: Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread(...)skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy choinki
Kulinarne przygody GatityJabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką Szybkie i nieskomplikowane ciasto z jabłkami na spodzie z pokruszonych ciastek, bezą i posypane kruszonką . Przepis powstał z konieczności zużycia dojrzałych jabłek no i niestety mąki akurat miałam tylko odrobinę. Starczyło na pyszną kruszonkę a na spód poszły wszystkie nie dokończone ciasteczka z kilku otwartych opakowań . Szarlotka wyszła lepiej niż zwykle, myślę(...)zasługa tych ciastek na spodzie, które wchłonęły nadmiar wilgoci z jabłek. Ciasto wyszło przepysznie dlatego też je polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Suche ciastka 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru aromat waniliowy 3 duże jabłka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka (o temperaturze pokojowej) oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem pudrem
zielonacukinkagrilla bez kaszanki,tylko pogoda nie zawsze dopisuje,więc wymyśliłam ostatnio inny sposób na kaszankę-przepyszny.Nawet na drugi dzień jak sobie podgrzałam była równie pyszna-polecam nie tylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami Składniki: 4 kaszanki 2 cebule opakowanie ciasta francuskiego sól(...)tego jaką ostrą macie) sól,pieprz dodatkowo:jedno roztrzepane jajko do posmarowanie wierzchu ciasta olej do smażenia cebulki Przygotowanie: Cebulkę obieramy,kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli i dodajemy przyprawy do smaku(można użyć również ulubione zioła-tymianek,oregano). Ciasto rozwijamy dzielimy na 4 części i na każdej układamy kaszankę obraną ze skórki
Swojskie jedzonkobez łupinek 1 łyżeczka potażu 1 łyżeczka wody 250 g mąki pszennej Masło, melasę i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż do rozpuszczenia, często mieszając. Nie gotować. Gdy cukier się rozpuści, dodać cynamon i goździki, słupki migdałowe i grubo posiekane pistacje. Wymieszać, odstawić do ostudzenia. Potaż rozpuścić w wodzie, dodać do masy. Na końcu dodać mąkę, wymieszać. Ciasto podzielić(...)każdej części uformować wałeczek o grubości 3,5-4 cm. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pokroić ciasto na plasterki grubości 1 mm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 7 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Rzutem na taśmę dodaję ostatni przepis do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdrowe, tanie i łatwo dostępne. Co najbardziej pasuje do płatków owsianych ? ja nie wyobrażam sobie owsianki, czy ciastek bez dodatku wanilii, idealnie pasuje do nich także gorzka czekolada, miód czy owoce. To ciasto robi się bardzo prosto i szybko, wystarczy stopić olej lub masło, wymieszać z cukrem kokosowym lub innym używanym przez was słodem, dodać wanilię, płatki owsiane(...)płatki owsiane dokładnie wymieszać (ewentualnie można dodać 1-2 łyżki wody) i gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu 3/4 masy wyłożyć na małą kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki, w tym czasie zagotować wodę w małym garczku, położyć na nim miskę (najlepiej plastikową) i rozpuścić czekoladę z masłem orzechowym, czekoladę wylać
zdrowa vege kuchniałyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy lub bez) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na masełko utrzeć ze sobą do połączenia składników. Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić, do momentu aż składniki się połączą i stanie się elastyczne. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej(...)grubości 0,5 cm. Całość wysmarować masłem ziołowym. Tak przygotowane ciasto pokroić na paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę i układać w blaszce wysmarowanej masłem. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu chlebek zostawić na kratce do wystygnięcia. Ps. Z podanej ilości składników upieczemy chleb w tortownicy o średnicy 26 cm. Połowa porcji jest idealna
Kuchnia w opałach