Wielkie pieczenia chleba w rodzinnym gronie. Wieczór spędzony w fantastycznym towarzystwie i do tego świeży chlebek z masłem (wyrób własny tzn kuzyna). Korzystaliśmy z
Szybko Tanio Smacznieużywamy do pieczenia masła klarowanego, masła śmietankowego ani serwatkowego. GRUBOŚĆ CIASTECZEK To coś, co nie pozostaje bez znaczenia. Ciastka do dekoracji szykujemy najczęściej o grubości od 5-7mm do centymetra. Cieńsze się połamią, mogą się przypalić, ciężko kontrolować ich czas pieczenia, są kruche – za kruche do dekorowania. Jeśli chcecie je jeść bez dekoracji możecie(...)stopni i kontrolujemy czas pieczenia –ciastka powinny się leciutko przyciemnić na krawędziach. Gotowe, wykrojone, surowe ciastka dobrze jest włożyć na blaszce do lodówki przed pieczeniem. To dotyczy szczególnie tych o skomplikowanych drobnych wzorach i grubszych niż 8mm– daje gwarancję, że się nie rozpłyną. PAPIER DO PIECZENIA Używajcie mocnego, grubego papieru do pieczenia. Z woskowanego pergaminu
Karo in the KitchenMiały być sakiewki, a wyszły gniazdka. W końcu sama nazwa bloga wskazuje, że JUSTA PRÓBUJE GOTOWAĆ, a w tym wypadku PIEC ;) Sakiewki mi się otworzyły, ponieważ
Justa próbuje gotowaćBiegające po kuchni dzieci, goście tuż za drzwiami, a ja dopiero szykuję składniki na słodki wypiek... te i wiele innych sytuacji nie przeszkodziło mi nigdy w
Słodkie okruszkiA oto przepis na pyszny domowy chlebek z mąki pszennej pełnoziarnistej. Robi się łatwo, szybko i "czysto". Chleb wychodzi wilgotny, miękki z lekko chrupiącą skórką, a
Kuchnia po mojemuNie wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie
FitKotprzepisywać. Składniki i wykonanie: Ciasto białe: * 6 białek * 20 dkg cukru * 15 dkg mąki ziemniaczanej * 1 łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam ze szczyptą soli, cukier dodawałam małymi porcjami. Kiedy piana była sztywna dosypałam mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodałam łyżkę octu. Odstawiłam na czas robienia ciasta ciemnego. Ciasto ciemne: * 6 całych jajek(...)porządnie przyszła kolej na żółtka. Na koniec dodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru
Pieprzyć z Fantazjąproszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy *** *** Dno foremki (moja ma wymiary 26 x 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy naprzemiennie raz łyżkę ciemnego ciasta, raz łyżkę jasnego ciasta. Następnie w miejsce jasnego ciasta wykładamy ciemne(...)ciemnego jasne ciasto *** *** Na wierzchu ciasta układamy truskawki, delikatnie wciskając je w ciasto *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto wyjmujemy z foremki i odkładamy do wystygnięcia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE
Blog z ApetytemWasza Mama uwielbia wszystko co z orzechami, czy też jest fanką wypieków bez mas czy kremów. Z pewnością sprawicie jej takim ciastem niezwykłą niespodziankę. Będzie można usiąść przy stole, z kawą i kawałkiem ciasta i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać… i nawet nie spostrzeżecie się jak szybko ten torcik znika;) Oczywiście tort można przygotować na wszelakie okazje. Na każdą będzie(...)czekolady 1-2 łyżki śmietanki 30% Żółtka wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo mielone orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Odstawiamy, Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto migdałowe wylewamy
Smaki Na Talerzuopakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony aż w końcu dwa rulony połączą się. Kroję w plastry. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam(...)palmiery. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i posypuję obficie sezamem. Piekę w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno, z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego
Zasmakuj KuchniSzybkie ciasto z dużą ilością pysznych dodatków. Z marchewką i skórką otartą z cytryny. Z suszonymi morelami, pistacjami i cytrynowym lukrem. Delikatnie pachnące kardamonem. Ciasto jest łatwe do przygotowania, i jestem pewna, że nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom. Najpierw dokładnie ucieramy olej z jajkami i cukrem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko(...)pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem. Ciasto nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale i pysznie smakuje. Jest lekkie, puszyste i zachowuje świeżość przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI 175 ml oleju 3 jajka (M) 100 g (1/2 szklanki) cukru 175 g ( 2 szt.) marchewki 225 g (1i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
cool and mintymieszamy. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Ciasto wyjdzie dosyć gęste. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – moja blaszka ma wymiary 24×24 cm *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki. Pestki wyrzucamy. Połówki śliwek wtykamy pod skosem w ciasto *** *** Do pozostałego roztopionego masła dodajemy 4 łyżki cukru(...)palcami. Dodajemy tyle mąki aby podczas rozcierania wytworzyła nam się kruszonka, czyli suche, rozdzielające się grudki *** *** Ciasto posypujemy kruszonką *** *** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C prze około 40 minut – do suchego patyczka *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z ApetytemSzukacie pomysłu na szybkie śniadanie, bez glutenu i wprost z owoców? Musicie wypróbować bananowe pancakes. Gdy koleżance z pracy powiedziałem, że robię pancakes z bananów i jajek, mocno się zdziwiła. Zapytała: gdzie jest mąka? Odpowiedź mogła być jedna: „w bananach”. To właśnie banany nadają zbitą strukturę całej naszej potrawie po smażeniu. Bananowe pancakes to ciekawa(...)propozycja na śniadanie. Jest to bardzo syte ciasto. Posypane cukrem pudrem, albo z dodatkiem syropu klonowego stanowią świetną przekąskę dla naszych pociech. Niestety pancakes wymagają od nas uwagi. Patelnia musi być dość mocno rozgrzana. Wtedy o przypalenie tego rodzaju ciasta z bananem jest bardzo łatwo. Nawet mi się zdarza przeciągnąć na patelni ciasto. Przydadzą się wam też owoce do dowolnego
Kuchennyviral.pldalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego (ważne, żeby było płynne, jeśli wasze masło jest zbite i suche(...)można rozrobić je z odrobiną ciepłej wody) Ciasteczka rozgnieść lub zmiksować na pył. Dodać olej i masło orzechowe. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy. Masa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 średnie banany 400 g mleczka kokosowego schłodzonego
Chocolate Muffin Blogsię jak najbardziej. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać d reszty składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę zawijając brzegi lekko do góry. Ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny(...)mąki kukurydzianej. Beza: 3 białka, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wylać mus, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni i piec przez
Codzienna kuchnia niecodzienna