Jeśli szukacie szybkiego przepisu na pyszne ciasto z truskawkami to już pędzę z pomocą. Ciasto jest biszkoptowe, wilgotne i puszyste. Dodać tu można dowolne owoce zarówno świeże jak i mrożone. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku długo zachowuje swoją świeżość a czas przygotowania i pieczenia razem to tylko około 70 minut. Potem wystarczy tylko posypać cukier puder i można zajadać(...)jajecznej dodać roztopione, wystudzone masło, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach miksera. Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch układać obok siebie połówki umytych truskawek (bez liści). Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 50-60 minut. Wystudzone ciasto posypać
Zrób to smaczniepozostałej po odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy(...)ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem w szklance. Ser, ksylitol i śmietankę kokosową umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na gładką masę (można
Candy Pandasciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne przysmaki, wystarczą dosłownie(...)świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru 3. Drugi płat ciasta również lekko rozwałkować i oprószyć makiem, posiekanym orzechami i pozostałym cukrem 4. Każdy z płatków ciasta, wyrównać
Słodki Kompromisdrodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki ziemniaczanej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki sody • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru(...)posypania Wykonanie; Ciasto • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. • Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek. Przemieszać delikatnie z olejem. • Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekę w prostokątnej odpinanej tortownicy. • Piec
To co kochamProsty i szybki przepis na beztłuszczowe i bezglutenowe babeczki z cukinii oraz z serem brie. Pyszne, delikatne. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub upieczone w plastrach szynki długodojrzewającej lub chudego boczku. Obie wersje mega smaczne, wilgotne i puszyste. Mufiny z cukinii {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","1\/2 szt ser brie"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser kroimy w kostk\u0119. Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie na jednolit\u0105 mas\u0119. Wyk\u0142adamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem (180 st. bez).","W przypadku u\u017cycia
KucharzycaBoże Narodzenie bez kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego(...)ciastek nie trzeba nawet dekorować dodatkowo. Kolorowa i słodka szybka w środku nadaje prostemu ciastku niesamowitego uroku. Wystarczy przed upieczeniem najzwyklejszą rurką do napojów wyciąć otwór na wstążeczkę i ozdoba na choinkę gotowa. Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam
Codzienna kuchnia niecodziennamałe kawałki (u mnie druga opcja) - śmietankę zagotować, dodać orzechy oraz cukier, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy w celu odgazowania, podzielić na dziesięć części, jeśli ciasto jest klejące, podsypać lekko mąką lub brać natłuszczoną olejem dłonią - każdy kawałek rozciągać dłonią, na środek nakładać łyżeczkę farszu orzechowego, brzegi złączyć razem, sklejając, następnie formować w dłoniach pączki - gotowe(...)minuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierem do pieczenia, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu - podczas smażenia regulować temperaturę oleju, niska spowoduje nasiąkanie pączków tłuszczem, zbyt wysoka - szybkie zbrązowienie wierzchu, a środek surowy - pączki pozostawić do ostygnięcia - przygotować sos karmelowy
Smakołyki Berenikimieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto:) Na te moje wyciśnięte wzorki wylałam jasną masę. Ciasto wylałam do prostokątnej formy(...)wymiarach 30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopta ułożyłam go w foremce keksówce silikonowej. Wyłożyłam w taki sposób, aby biszkopt dobrze przylegał do dna i boków formy. A teraz możemy zabrać się za masę jogurtową:) MASA JOGURTOWA: 2 duże jogurty greckie 1 mały jogurt naturalny cukier 20 g żelatyny
Blondynka GotujeDziś zapraszam Was na pyszne bananowo-kajmakowe kruche babeczki . Proste, pyszne, ze słodziutkim wnętrzem. Idealne od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Możecie je również
Słodkie okruszkiWielkie pieczenia chleba w rodzinnym gronie. Wieczór spędzony w fantastycznym towarzystwie i do tego świeży chlebek z masłem (wyrób własny tzn kuzyna). Korzystaliśmy z
Szybko Tanio Smacznieużywamy do pieczenia masła klarowanego, masła śmietankowego ani serwatkowego. GRUBOŚĆ CIASTECZEK To coś, co nie pozostaje bez znaczenia. Ciastka do dekoracji szykujemy najczęściej o grubości od 5-7mm do centymetra. Cieńsze się połamią, mogą się przypalić, ciężko kontrolować ich czas pieczenia, są kruche – za kruche do dekorowania. Jeśli chcecie je jeść bez dekoracji możecie(...)stopni i kontrolujemy czas pieczenia –ciastka powinny się leciutko przyciemnić na krawędziach. Gotowe, wykrojone, surowe ciastka dobrze jest włożyć na blaszce do lodówki przed pieczeniem. To dotyczy szczególnie tych o skomplikowanych drobnych wzorach i grubszych niż 8mm– daje gwarancję, że się nie rozpłyną. PAPIER DO PIECZENIA Używajcie mocnego, grubego papieru do pieczenia. Z woskowanego pergaminu
Karo in the KitchenMiały być sakiewki, a wyszły gniazdka. W końcu sama nazwa bloga wskazuje, że JUSTA PRÓBUJE GOTOWAĆ, a w tym wypadku PIEC ;) Sakiewki mi się otworzyły, ponieważ
Justa próbuje gotowaćBiegające po kuchni dzieci, goście tuż za drzwiami, a ja dopiero szykuję składniki na słodki wypiek... te i wiele innych sytuacji nie przeszkodziło mi nigdy w
Słodkie okruszkiA oto przepis na pyszny domowy chlebek z mąki pszennej pełnoziarnistej. Robi się łatwo, szybko i "czysto". Chleb wychodzi wilgotny, miękki z lekko chrupiącą skórką, a
Kuchnia po mojemuNie wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie
FitKotprzepisywać. Składniki i wykonanie: Ciasto białe: * 6 białek * 20 dkg cukru * 15 dkg mąki ziemniaczanej * 1 łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam ze szczyptą soli, cukier dodawałam małymi porcjami. Kiedy piana była sztywna dosypałam mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodałam łyżkę octu. Odstawiłam na czas robienia ciasta ciemnego. Ciasto ciemne: * 6 całych jajek(...)porządnie przyszła kolej na żółtka. Na koniec dodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru
Pieprzyć z Fantazjąproszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy *** *** Dno foremki (moja ma wymiary 26 x 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy naprzemiennie raz łyżkę ciemnego ciasta, raz łyżkę jasnego ciasta. Następnie w miejsce jasnego ciasta wykładamy ciemne(...)ciemnego jasne ciasto *** *** Na wierzchu ciasta układamy truskawki, delikatnie wciskając je w ciasto *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto wyjmujemy z foremki i odkładamy do wystygnięcia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE
Blog z ApetytemWasza Mama uwielbia wszystko co z orzechami, czy też jest fanką wypieków bez mas czy kremów. Z pewnością sprawicie jej takim ciastem niezwykłą niespodziankę. Będzie można usiąść przy stole, z kawą i kawałkiem ciasta i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać… i nawet nie spostrzeżecie się jak szybko ten torcik znika;) Oczywiście tort można przygotować na wszelakie okazje. Na każdą będzie(...)czekolady 1-2 łyżki śmietanki 30% Żółtka wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo mielone orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Odstawiamy, Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto migdałowe wylewamy
Smaki Na Talerzuopakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony aż w końcu dwa rulony połączą się. Kroję w plastry. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam(...)palmiery. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i posypuję obficie sezamem. Piekę w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno, z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego
Zasmakuj KuchniSzybkie ciasto z dużą ilością pysznych dodatków. Z marchewką i skórką otartą z cytryny. Z suszonymi morelami, pistacjami i cytrynowym lukrem. Delikatnie pachnące kardamonem. Ciasto jest łatwe do przygotowania, i jestem pewna, że nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom. Najpierw dokładnie ucieramy olej z jajkami i cukrem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko(...)pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem. Ciasto nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale i pysznie smakuje. Jest lekkie, puszyste i zachowuje świeżość przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI 175 ml oleju 3 jajka (M) 100 g (1/2 szklanki) cukru 175 g ( 2 szt.) marchewki 225 g (1i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
cool and mintymieszamy. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Ciasto wyjdzie dosyć gęste. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – moja blaszka ma wymiary 24×24 cm *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki. Pestki wyrzucamy. Połówki śliwek wtykamy pod skosem w ciasto *** *** Do pozostałego roztopionego masła dodajemy 4 łyżki cukru(...)palcami. Dodajemy tyle mąki aby podczas rozcierania wytworzyła nam się kruszonka, czyli suche, rozdzielające się grudki *** *** Ciasto posypujemy kruszonką *** *** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C prze około 40 minut – do suchego patyczka *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z ApetytemSzukacie pomysłu na szybkie śniadanie, bez glutenu i wprost z owoców? Musicie wypróbować bananowe pancakes. Gdy koleżance z pracy powiedziałem, że robię pancakes z bananów i jajek, mocno się zdziwiła. Zapytała: gdzie jest mąka? Odpowiedź mogła być jedna: „w bananach”. To właśnie banany nadają zbitą strukturę całej naszej potrawie po smażeniu. Bananowe pancakes to ciekawa(...)propozycja na śniadanie. Jest to bardzo syte ciasto. Posypane cukrem pudrem, albo z dodatkiem syropu klonowego stanowią świetną przekąskę dla naszych pociech. Niestety pancakes wymagają od nas uwagi. Patelnia musi być dość mocno rozgrzana. Wtedy o przypalenie tego rodzaju ciasta z bananem jest bardzo łatwo. Nawet mi się zdarza przeciągnąć na patelni ciasto. Przydadzą się wam też owoce do dowolnego
Kuchennyviral.pldalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego (ważne, żeby było płynne, jeśli wasze masło jest zbite i suche(...)można rozrobić je z odrobiną ciepłej wody) Ciasteczka rozgnieść lub zmiksować na pył. Dodać olej i masło orzechowe. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy. Masa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 średnie banany 400 g mleczka kokosowego schłodzonego
Chocolate Muffin Blogsię jak najbardziej. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać d reszty składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę zawijając brzegi lekko do góry. Ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny(...)mąki kukurydzianej. Beza: 3 białka, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wylać mus, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni i piec przez
Codzienna kuchnia niecodziennatylko przyjdzie do głowy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą. Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez 10-15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 20 minut(...)Sernik ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ostudzony można od razu kroić lub włożyć do lodówki, żeby bardziej stężał - ja nie zdążyłam, bo znikał w szybkim tempie :) UWAGA: sernik podczas pieczenia bardzo rośnie w górę, dlatego jeśli mamy specjalną obręcz do tortów warto ją założyć, żeby nam nie "wyszedł" na boki. Lub tak jak ja - wyłożyć brzegi tortownicy
Kolorowy Przepisownik