Szybkie ciasteczka z tahini polecają się do popołudniowej kawy, na wieczorną przekąskę, czy też na drugie śniadanie. Ciastka te mają wiele zalet: przygotowuje się je naprawdę
365 dni dookoła kuchniŚwięta, święta i po świętach - jak to mówią. Jest też czas na wrzucenie posta i nadrobienie sporych zaległości... Na naszym Wielkanocnym stole standardowo gościły babki cytrynowe
Justa próbuje gotowaćW Poznaniu, na osiedlu gdzie się wychowałam, jest piekarnia. Ostatnio podczas każdej wizyty u rodziny kupujemy tam kokosanki. Są pyszne – słodkie i kruche. Te
Szybko Tanio Smaczniegrzybami. Kruche ciasto, grzyby, cebula, śmietana i jajka. Bez zbędnych kombinacji. Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami też Wam posmakuje i wejdzie na stałe do Waszego jesiennego menu. Tarta z grzybami Tarta z grzybami Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o średnicy 23 cm Składniki Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej(...)suszonego tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy, także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatitywyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm (użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm). 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez(...)około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia. Masa różowa : 1. Szklankę
cucinarełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny) 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml(...)pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec
cucinarekawy na mączny proszek zwykłe płatki owsiane . Dodatkowo pożonglowałam ilościami mąki i dosypałam trochę mąki żytniej razowej w zamian za część owsianej, bo płatki z których ja robiłam za szybko mi się skończyły ;) Słodu też zabrakło w mojej spiżarni, stąd zamieniłam go na ciemny miód gryczany .Podobno nie skutkuje on w tak chrupiącej skórce jak przy użyciu słodu, ale trudno(...)razowej - w oryginale była to mąka owsiana pełnoziarnista 100g mąki pszenna - typ 500 350g maślanki - prawdziwa bez dodatków; o temperaturze 20C 20g miodu ciemnego rzepakowego - w oryginale był to słód jasny pszeniczny 3g drożdży instant FAZA 2 - ciasto właściwe: ok 620g rozczynu o temperaturze pokojowej - cała faza poprzednia 150g mąki pszennej + 2 łyżki
Grunt to przepis!Zbliża się weekend. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami, mascarpone i masą krówkową. Proste składniki a efekt nieziemski. A może właśnie to ciasto znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Pychotka Składniki (na formę ok 20x30 cm): herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki) 1 puszka masy krówkowej 600 ml śmietanki(...)Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix, 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki
Cukiernia Pychotkisubstancje odżywcze. Życie bez pszenicy jest dużo zdrowsze. Chleb upieczony na potrzeby diety H. Pomroy jest pierwszym przepisem w diecie przyspieszającej metabolizm. Ponieważ sama jestem teraz na diecie przepisów będzie przybywać, a najsmaczniejsze postaram się publikować. Jeśli jesteś zainteresowana dietą przyspieszającą metabolizm odsyłam do książki (wiecej przeczytasz tutaj lub na bloga Ewy - Szybka przemiana . Znajdziesz tu całe(...)łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 op. drożdży instant ziarna sezamu Wykonanie: składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść ciasto. Zagniatać około 8 minut, aż do pojawienia się glutenu foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi. Wyłożyć ciasto do foremki, przykryć folią spożywczą (spodnią stronę folii również wysmarować olejem) i odstawić do wyrośniecia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Na koniec przetrzyj przez sitko lub po prostu zmiksuj blenderem, aby uzyskać gładki sos. Sos pomidorowy do pizzy - bez gotowania Składniki: 1 puszka pomidorów 3 ząbki czosnku szczypta soli szczypta cukru 1 łyżka oliwy opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego lub szczypta płatków chilli Przygotowanie: Przełóż wszystkie składniki do blendera(...)Szybki sos do pizzy z koncentratu Składniki: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku duża szczypta soli i cukru szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Przełóż koncentrat pomidorowy do miseczki i wymieszaj z odrobiną wody, aby go trochę rozrzedzić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz suszone oregano. Odstaw na 15 minut do przegryzienia. Gdy naprawdę nie masz czasu... Ciasto
Chilli Czosnek i Oliwabudynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około(...)Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około 30 cm (długość paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć
Ciastka - domowe słodkościwyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm (użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm). 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez(...)około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia. Masa różowa : 1. Szklankę
cucinarełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny) 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml(...)pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec
cucinareZapraszam na bardzo szybkie , proste i efektowne ciasto, które uświetni miłe niedzielne popołudnie po pysznym obiedzie. Zawiera ono alkohol, ale dla osób mających dzieci proponuję go pominąć dodając w zamian np sok z pomarańczy. Gruszki w syropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody 20 dag cukru sok z połowy cytryny laska wanilii(...)stały w cieście. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać likier, olej, ziarenka laski wanilii z gotowania gruszek i jedną gruszkę drobno pokrojoną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto(bez miksera) Tortownicę wysmarować
Gosia gotujeNiektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet(...)łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Kruszonka 50 g cukru 60 g mąki 50 g masła Masa owocowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy
Słodkie Przyjemności