szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:322/536)

Babeczki jogurtowe z owocami i kruszonką 102

mięciutkie ciasto, a przy tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te babeczki wprost rozpływają się w ustach!     Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki *** *** Na wierzch wykładamy owoce *** *** Babeczki równomiernie posypujemy kruszonką *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez

Blog z Apetytem
Śmietankowe racuszki z kaki 110

śmietanki 30-36% 50g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 1/2 kaki Ponadto: olej/masło do smażenia  Białko ubić na sztywną pianę. W drugiej misce należy wymieszać żółtko, śmietankę, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z kaki uprzednio pokrojonym w niewielką(...)kostkę.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.  Podawać z ulubionymi dodatkami (*).   (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków, ponieważ kaki i ciasto są wystarczająco słodkie. Często skrapiamy je dobrej jakości olejem

Di gotuje
Orzechowe ciasteczka choinki 154

się je bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić w lodówce, a potem wykrawać z nich ciasteczka. Ja użyłam foremki w kształcie choinki, ale możecie użyć Waszych ulubionych kształtów. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierniczki i świąteczne ciasteczka: Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread(...)skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy  w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 5 mm.  Przy pomocy foremki wykrawamy choinki

Kulinarne przygody Gatity
Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką 163

Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką Szybkie i nieskomplikowane ciasto z jabłkami na spodzie z pokruszonych ciastek, bezą i posypane kruszonką . Przepis powstał z konieczności zużycia dojrzałych jabłek no i niestety mąki akurat miałam tylko odrobinę. Starczyło na pyszną kruszonkę a na spód poszły wszystkie nie dokończone ciasteczka z kilku otwartych opakowań . Szarlotka wyszła lepiej niż zwykle, myślę(...)zasługa tych ciastek na spodzie, które wchłonęły nadmiar wilgoci z jabłek. Ciasto wyszło przepysznie dlatego też je polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Suche ciastka 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru aromat waniliowy 3 duże jabłka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka (o temperaturze pokojowej) oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem pudrem

zielonacukinka
Kaszanka z cebulką w cieście francuskim 187

grilla bez kaszanki,tylko pogoda nie zawsze dopisuje,więc wymyśliłam ostatnio inny sposób na kaszankę-przepyszny.Nawet na drugi dzień jak sobie podgrzałam była równie pyszna-polecam nie tylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami Składniki: 4 kaszanki 2 cebule opakowanie ciasta francuskiego sól(...)tego jaką ostrą macie) sól,pieprz dodatkowo:jedno roztrzepane jajko do posmarowanie wierzchu ciasta olej do smażenia cebulki Przygotowanie: Cebulkę obieramy,kroimy w półplasterki  i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli i dodajemy przyprawy do smaku(można użyć również ulubione zioła-tymianek,oregano). Ciasto rozwijamy dzielimy na 4 części i na każdej układamy kaszankę obraną ze skórki

Swojskie jedzonko
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami 155

bez łupinek 1 łyżeczka potażu 1 łyżeczka wody 250 g mąki pszennej Masło, melasę i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż do rozpuszczenia, często mieszając. Nie gotować. Gdy cukier się rozpuści, dodać cynamon i goździki, słupki migdałowe i grubo posiekane pistacje. Wymieszać, odstawić do ostudzenia. Potaż rozpuścić w wodzie, dodać do masy. Na końcu dodać mąkę, wymieszać. Ciasto podzielić(...)każdej części uformować wałeczek o grubości 3,5-4 cm. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pokroić ciasto na plasterki grubości 1 mm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 7 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Rzutem na taśmę dodaję ostatni przepis do akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszne i zdrowe caisto owsiane bez pieczenia + video !!! 205

zdrowe, tanie i łatwo dostępne. Co najbardziej pasuje do płatków owsianych ? ja nie wyobrażam sobie owsianki, czy ciastek bez dodatku wanilii, idealnie pasuje do nich także gorzka czekolada, miód czy owoce.  To ciasto robi się bardzo prosto i szybko, wystarczy stopić olej lub masło, wymieszać z cukrem kokosowym lub innym używanym przez was słodem, dodać wanilię, płatki owsiane(...)płatki owsiane dokładnie wymieszać (ewentualnie można dodać 1-2 łyżki wody) i gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu 3/4 masy wyłożyć na małą kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki, w tym czasie zagotować wodę w małym garczku, położyć na nim miskę (najlepiej plastikową) i rozpuścić czekoladę z masłem orzechowym, czekoladę wylać

zdrowa vege kuchnia
ODRYWANY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I SZCZYPIORKIEM 172

łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy lub bez) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na masełko utrzeć ze sobą do połączenia składników. Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić, do momentu aż składniki się połączą i stanie się elastyczne. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej(...)grubości 0,5 cm. Całość wysmarować masłem ziołowym. Tak przygotowane ciasto pokroić na paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę i układać w blaszce wysmarowanej masłem. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu chlebek zostawić na kratce do wystygnięcia. Ps. Z podanej ilości składników upieczemy chleb w tortownicy o średnicy 26 cm. Połowa porcji jest idealna

Kuchnia w opałach
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 180

pół, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach złożonej maty (30 cm na 40 cm o grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto(...)zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Na płaski talerz wysypać pół szklanki cukru. Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu

moj przepis na
Babka zebra 193

Pewnie już pisałam, że w mojej rodzinie nie przepada się za "suchymi" (bez kremów) ciastami. O babkę, chociaż superwilgotną, musiałam stoczyć poważny bój. No może

Życie zamknięte w smaku
Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym 175

Kolejny przepis na szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste?  Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g(...)świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie formujemy 6-8 bułek (ja zrobiłam 6 średniej wielkości). Każdą z nich nacinamy

Ze smakiem i z pasją
Wysoki jabłecznik z borówkami -przepis z mojego bloga 205

Jest tylko nieco zmodyfikowany. Było już ciasto z bananami mieszane bo taki miałam przepis, a to stworzyłam sama jeśli chodzi o zwiększenie składników i borówki. Powiem

Moje Wyroby
Klasyczny chleb z chrupiącą skórką 148

Przedstawiam przepis na bardzo prosty przepis na klasyczny chleb z mąki pszennej z fajną chrupiącą skórką. Z tego przepisu wychodzi jeden duży chleb „rodzinny”

I LOVE LIFE
Kremowy sernik z musem dyniowym pachnący cynamonem i wanilią 199

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina

DefinicjaSmaku
Pasta waniliowa 297

Wanilia… któż z nas jej nie zna. Nie wyobrażam sobie kuchni, słodkich wypieków czy pysznych lodów bez jej udziału. Od lat uwielbiana i ceniona

Słodkie okruszki
Prosta i szybka szarlotka (bez mleka) 296

Szarlotka to ciasto, które najczęściej gościło w naszym domu, gdy byłam dzieckiem. Kruchy spód, warstwa prażonych jabłek i wierzch ozdobiony ciastem. Po latach zmodyfikowałam ten przepis

Dieta bez mleka
Pijana śliwka 91

rumem, a połowę bez i tak też ułożyłam je na cieście. Z rumem ciasto nie nadaje się dla dzieci. Do miski wrzucamy jajka i ubijamy je na jasną puszystą masę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier (łyżka po łyżce). Ciasto ubijamy dość długo (ponad 10 minut), im lepiej ubite jajka tym większa pewność, że ciasto będzie puszyste. Do ubitych jajek(...)mąki, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę o wymiarach (26X30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35-40 minut. (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Odrywamy papier i ponownie wkładamy do formy w której się piekło. Do miski wkładamy zimne mascarpone, zimną

To co lubię - gotuję i polecam
CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ 107

tylko tak wygląda. Robi się je bardzo szybko,a jeszcze szybciej znika ze stołu.    Polecam,z pewnością będziecie zachwyceni. Ciasto: ( blacha 20 x 30 cm ) 35 dag margaryny 3/4 szklanki cukru 9 jajek 3 szklanki mąki pszennej 9 łyżek oliwy  3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel ( u mnie nie było(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec ok 40-45 min w 180 st.C . Gdy ostygnie ciasto przekroić na 2 części.  Masa serowa:  80 dag mielonego białego sera ok 1 szklanki cukru 25 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru Masło roztopić,dodać ser wymieszany

Niespełnione zdolności kulinarne
Puszyste, maślane ciasto z jabłkami 196

szybka w przygotowaniu, a w smaku tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Polecam wypróbować! Tortownica, w której piekłam ciasto ma średnicę 22 centymetry.     Składniki: ok. 600g jabłek sok z połowy cytryny 160g masła 130g cukru 4 jajka szczypta soli 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta(...)przekładamy połowę ciasta *** *** Na ciasto wykładamy jabłka *** *** Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Tarta z kremem kokosowym 160

odnaleźć i przestawić na tryb praca i obowiązki. W sumie to ciekawe, że do przyjemnych rzeczy człowiek tak szybko się przyzwyczaja i tak łatwo odzwyczaić się od codziennej, mniej przyjemnej rutyny. Małym motywatorem została dziś Tarta z kremem kokosowym – ciasto nagroda dla przetrwanie ciężkiego dnia i wypełnienie wszystkich zaplanowanych obowiązków Tarta z kremem kokosowym to przepis zupełnie niedietetyczny, choć(...)bez laktozy :)). Tarta z kremem kokosowym przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki pszennej 200 g masła szczypta soli jajko 50 ml zimnej wody + puszka mleczka kokosowego + domowy dżem z czarnej porzeczki + serek mascarpone + wiórki kokosowe Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta

365 dni dookoła kuchni
Chleb bez zagniatania pieczony w garnku 166

drożdże. Dodać mąkę, sól i dobrze wymieszać. Ciasto zrobi się lepkie i kudłate. Przykryć miskę folią spożywczą. Niech wyrasta co najmniej 8 godzin, a nawet 12 do 18, w temperaturze pokojowej, około 21. 2.  Ciasto będzie gotowe, kiedy na powierzchni będzie dużo pęcherzyków. Na posypanym blacie kuchennym lub stolnicy umieścić ciasto, złożyć je na raz lub dwa. Przykryć luźno(...)Delikatnie uformować z ciasta kulę, dodając tylko mąki by nie kleiło się do dłoni i powierzchni roboczej. Czystą ściereczkę kuchenną obwicie posypać otrębami, położyć na nim ręczniku ciasto, opatulić zostawić do wyrośnięcia na jeszcze 1-2 godziny. Ciasto będzie gotowe do pieczenia kiedy podwoi objętość a miejsce po wgnieceniu palcem nie będzie szybko odskakiwać. 4.  Do rozgrzanego

Anioły w kuchni
Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami 257

łyżka rozpuszczonego masła lub oleju Przygotowanie: Ciasto kruche przygotowałam w moim nowym robocie, po prostu wrzuciłam składniki do misy, włączyłam funkcję wyrabiania ciasta, a po 40 s, ciasto kruche było gotowe. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków(...)całe jajko i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw lub na tarce ścieramy resztę ciasta, Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 45-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzimy nie wyjmując ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIECZONE PĄCZKI W PIEKARNIKU 1774

Coś zebrało mnie na upieczenie pączków tyle tylko , że  wybrałam  pączki pieczone w piekarniku.Są zdrowe ,prawie dietetyczne i bez grama tłuszczu.Mięciutkie , puszyste i przepyszne.Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku   .Polecam ten przepis bo jest naprawdę dobry. 16 sztuk Składniki : ********************* 100 ml.ciepłego mleka 50 g.świeżych drożdży 370 g.mąki 50 g.cukru(...)Następnie ręką przez 10 minut lub mikserem z hakami na czwórce 7 minut ubijamy CIASTO , aż będzie gładkie. Masło kroimy na małe kosteczki i po kawałku dodajemy do ciasta stale ubijając następne 7 minut.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto na 1 godzinę. Wrośnięte CIASTOuderzamy pięścią i szybko zagnieść ręką .Utworzyć z ciasta kulę ,wyłożyć na stolnicę posypaną mąką ,rozklepać ręką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lody w bezie włoskiej na tartaletce 141

cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki. P ieczemy 15 min. w tem. 170 stopni. Tartaletki zostawiamy aż wystygną(...)zgęstnienia. Beze wkładamy do worka zdobniczego. Lody układamy na tartaletkach i nakładamy na nie szczelnie bezę włoską. Nie bardzo grubo, tylko tak żeby przykryła lody. Beza działa na lody jak termos i utrzymuje ich chłód. więc nie trzeba się bać że lody szybko się roztopią. Bezę opiekamy palnikiem (jeśli go nie macie, możecie to zrobić w piekarniku

Lili w kuchni
Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone 27174

mascarpone i truskawkami: Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki(...)Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię spożywczą i fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło.  Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. * W międzyczasie przygotowujemy

kulinarnyJa
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 231

się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 4 płaskie łyżki imbiru 3 łyżki przyprawy do piernika płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 łyżek miodu 125 g roztopionego masła pół szklanki(...)śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam go w silikonowej keksówce, ale nie polecam bo piernik sporo urósł, a keksówka się w czasie pieczenia zdeformowała. Mój piernik wyszedł kanciasty). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszać. Do rondelka wkładamy masło i miód

Moje pyszne gotowanie
Domowe bułki do hamburgerów 177

Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów  :). Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga  Moje wypieki . Przepis ten umieszczam(...)mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią

Kulinarne przygody Gatity