szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:312/536)

Ciasto waniliowo kakaowe z gruszkami 186

Ciasto waniliowo kakaowe z gruszkami. Uwielbiam szybkie, proste i co najważniejsze pyszne wypieki. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne dwukolorowe (waniliowo kakaowe) ciasto z gruszkami. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o rodzynki. Mój synek je uwielbia, a więc musiały się pojawić Nadały ciastu wyjątkowego smaku. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Myślę, że nikt nie będzie miał z nim problemów(...)garść rodzynek – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24 cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy rodzynki i całość odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Dno blaszki można też wyłożyć papierem

Słodkie okruszki
Jak zrobić ciasto kruche ? 199

się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła(...)cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła. Jaki powinien być czas

Ciasta z tradycjami
Ziołowy chlebek drożdżowy 170

prosta ale bardzo smaczna i bazuje na podstawowych produktach. Mo mentami podobna do polskiej, gdyż włoskie "gnochi" to nic innego jak kopytka ;) Na dzisiaj mam przepis na szybki i prosty ch lebek drożdżowy inspirowany Włoską foccacią, czy mogę mój wyrób "foccacią " n azwać to nie wiem, ale n wiem, że na pewno jest r ó w nie smaczny, a najlepiej(...)wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na pół i przełożyć na blaszkę, form ując prostokąt. Oliwki pokroić  grubsze plasterki i ułożyć na cieście, lekko wdusić palcem do środka. Skropić oliwą z oliwek. Ja jeden chlebek zrobiła bez oliwek bo m ój narzeczony

Delusional Trine
Kartacze albo cepeliny 224

właśnie kartacze, a jeśli powyżej to cepeliny. Na Litwie nie bez powodu przyjeła się taka nazwa, gdyż podczas I wojny Litwa znajdowała się prawie na linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa(...)smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków

Obiad gotowy
ROLADA ZE ŚMIETANĄ I MALINAMI 203

żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by nie przerwać ciasta. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem. Odłożyć(...)przygotowania kremu potrzebne jest 500ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku. Maliny do dekoracji. Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Ciasto delikatnie rozwinąć, wysmarować śmietaną (jeden dłuższy brzeg ciasta pozostawić bez śmietany około 5-6cm od brzegu, uniknie się w ten sposób wypłynięcia śmietany przy zwijaniu). Wzdłuż drugiego dłuższego brzegu, gdzie

Zrób to smacznie
#29 Pierniczki idealne 166

mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec ok. 10 min w 180*C (idealnie wychodzą na termoobiegu - z resztą tylko ta funkcja(...)przy okazji można upiec kilka blach na raz :) ). Z miodem sztucznym podobno szybciej robią się miękkie. No i grubiej rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy -  nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam

Kuchnia w szuwarach
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 858

polewa czekoladowa i słupki migdałów. Ten Sernik piekę najczęściej dzień przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle(...)mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z beząciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 225

znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi zawijamy boki ciasta do środka, poruszając się po kole i budując w ten sposób jego wysokość. Odwracamy, szybko formujemy zgrabną kulę i przekładamy ją do naczynia, w którym chcemy chleb wyrastać.   Elegancko uformowany okrągły bochenek włożyłam na dalsze wyrastanie(...)papierem do pieczenia. Wzorek z koszyczka został, przyjemnie rustykalny. Dodatkowo chleb gwiaździście nacięłam- ten zabieg to nie tylko dekoracja- nacinanie pieczywa sprawia, że chleb nie popęka niekontrolowanie w dowolnie przez siebie wybranym miejscu. Pamiętacie, jak mama krzyczała „znowu uśmiechnięty chleb kupiłeś?” Ten się nie uśmiechnie- nie pęknie, jeśli go natniecie.   Skórkę wyrośniętego pieczywa przed pieczeniem nacinamy równomiernie

Karo in the Kitchen
Tarta ze szpinakiem 216

postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki:      ciasto kruche:       2 jajka       150g margaryny       300g mąki       szczypta soli       pół łyżeczki proszku do pieczenia    farsz:      450g szpinaku rozdrobnionego(...)pomidorków koktajlowych Przygotowanie:     Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą

Amatorka kuchenna
Ciasto truskawkowo-bananowe 380

Proste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania. Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce. Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem(...)wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia 4 lyzki soku z cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego 1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania) WYKONANIE : Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 171

książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :) Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :) Składniki: 125 ml mleka , 375 g mąki , 30 g drożdży , 50 g cukru , 75 g masła(...)sól i jajko. Zagnieść. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić - ciasto powinno być bardzo elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk i  ścianek naczynia. Ciasto odstawić pod przykryciem na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Równomiernie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 230

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami... Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu. Z mąk razowych - pszennej i żytniej. Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi. Pyszny, domowy, zdrowy!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.  Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić

Gospodyni Miejska
JESIENNA PAVLOVA Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI 134

W zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję

Pieguskowa Kuchnia
Trójkolorowe Ciasto Truskawkowe 159

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które w dość prosty sposób przygotujemy. Schłodzone będzie idealnym deserem na upalne dni. Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm Masa z mascarpone: 125 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 30 ml wrzątku Masa Jogurtowo Truskawkowa: 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej(...)mieszamy i wykładamy na herbatniki, a na sam koniec wykładamy mini biszkopciki. (ps. zdjęcie takie sobie, bo mąż je robił na szybko telefonem, a stara cyfrówka znów niestety zjadła kilka ostatnich zdjęć do ilustracji krok po kroku) Ciasto schładzamy przez noc, albo przynajmniej przez 5 godzin. Gdy podwoimy skłądniki, wyjdzie nam ciasto na blaszkę

Gotowanie...to proste !
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 293

Cookies konsystencją za bardzo nie przypominają tradycyjnych ciastek, a raczej są czymś w rodzaju niedopieczonej, intensywnie czekoladowej bezy. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo uzależniające i podobnie jak światło, nie będziecie mogli się od nich oderwać. Poza tym są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt jest naprawdę zniewalający. PS Poniższy przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją ciastek(...)papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka cm miejsca pomiędzy jedną a drugą porcją. 6. PIECZENIE

Nerds Kitchen
BEZGLUTENOWE RAFAELLO 148

Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka

Ostra na Słodko
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 208

masła zimnego, pokrojonego na kawałki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 50 g startego sera cheddar 15-20 listków dzikiego czosnku - zblanszowanego i drobno posiekanego 150 ml mleka + dodatkowo odrobinę do posmarowania   Liście czosnku umyć i zblanszować wkładając na chwileczkę do gotującej się wody. Szybko odcedzić i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem kuchennym(...)nadmiaru wilgoci. Mąkę umieścić w misce z masłem i palcami ugniatać razem delikatnie, choć szybko, aby otrzymać coś na wzór drobnej kruszonki. Dodać sól, proszek, starty ser i posiekany czosnek i zagnieść razem. Stopniowo dolewać mleka, do momentu aż uda się całość zagnieść w kulkę ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i spłaszczyć przy pomocy dłoni

KUCHARNIA
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 181

Przepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na

chili & sugar
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #3 Ciasto ucierane z owocami lata i kruszonką 480

wstawiłam ciasto do piekarnika. O dziwo ciasto wyszło pięknie i nie było żadnego zakalca. Za drugim razem sytuacja się powtórzyła i już wtedy się domyśliłam, że z ciastami ucieranymi tak to właśnie jest. Po dodaniu jajek masa wygląda na zważoną, ale jest to normalne i nie należy się tym przejmować. Dzisiejsze ciasto miało być ozdobione borówkowym lukrem, ale jak widzicie(...)Dokładnie miksujemy. Do ciasta wrzucamy garść borówek i mieszamy je szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masę przekładamy do foremki. Na masie układamy owoce i całość pokrywamy kruszonką (zgniatam ją zawsze w dłoni przed posypaniem, żeby miała lekkie grudki – lubię je na cieście). Pieczemy 45 minut. W połowie pieczenia jeżeli kruszonka

Relaxtime