Na blogu było już ciasto ucierane z malinami i kruszonką, a różniło się od dzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić
RelaxtimeTak naprawdę każda okazja do zrobienia tortu bezowego jest dobra, ale w moje urodziny musiałam wymyślić coś maksymalnie różowego. I tak oto powstało pyszne i kruche
RozdomowionaTak naprawdę każda okazja do zrobienia tortu bezowego jest dobra, ale w moje urodziny musiałam wymyślić coś maksymalnie różowego. I tak oto powstało pyszne i kruche
RozdomowionaKolejne szybkie ciasteczka, a mianowicie muffinki czekoladowo-truskawkowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, upiekłam je na urodziny najstarszego dziecka do przedszkola. Zamiast mleka dodałam wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub
wyzwania kuchenneDziś zapraszam Was na pyszny kremowy sernik z borówkami. Latem najczęściej stawiam na ciasta bez pieczenia. Przy wysokich temperaturach sernik na zimno na serkach homogenizowanych sprawdza się doskonale. Całość wychodzi pysznie kremowa i dosłownie rozpływająca się w ustach. Dla przełamania słodyczy do ciasta dodałam borówki (u mnie świeżo zerwane z krzaczka :)) i ta galaretka… mmm coś cudownego(...)żelatyny dodajemy łyżkę masy, mieszamy dokładnie i energicznie i znów łyżka masy, mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do reszty masy serowej i szybko miksujemy do połączenia składników. Cała masa sernikowa powinna być gładka bez grudek. Na koniec wsypujemy borówki i mieszamy składniki łyżką. Masę serową z borówkami wykładamy na nasze herbatniki. Wyrównujemy wierzch, tak aby później galaretka nie popłynęła
Słodkie okruszkiDziś, w ostatni dzień roku - zaproponuję bardzo szybkie i bardzo smaczne muffinki z kremem śmietanowym z dodatkiem ciasteczek Oreo. Takie prawdziwe słodkości "last minute" :) Składniki na 12 sztuk: 200 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 160 g cukru 150 ml napoju gazowanego typu Pepsi 100 ml oleju 2 jajka Krem z ciasteczkami Oreo(...)suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Wymieszać i odstawić. W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki - roztrzepane jajka, Pepsi i olej. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko - tylko do połączenia się składników. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki (fot.1) . Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut
Świat Ciastapomysłu na szybką i słodką przekąskę, to dobrze trafiliście . Mam dla Was przepis na przepyszne i aromatyczne tarty z ciasta francuskiego z morelami. Rozpływają się w ustach, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Do tego ich wykonanie jest bardzo proste, więc zachęcam wszystkich do spróbowania . Mini tarty z ciasta francuskiego z morelami 275 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie(...)pudrem. Ciasto francuskie rozłóż i podziel na 12 prostokątów. Boki każdego kawałka złóż do środka (wskazówka: zobacz na zdjęciu). Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj nim każdy kawałek ciasta francuskiego. Na każdym kawałku układaj obok siebie pokrojone morele. Tak przygotowane tarty układaj na blaszce posmarowanej olejem. Włóż tarty do nagrzanego piekarnika i piecz
Przepisy na widelcusól, masło i posiekać nożem. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość formy i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć, po nakłuwać widelcem i zapiec w 180 stopniach przez około 25 minut. 2. Bakłażana (najlepiej w tym czasie jak ciasto będzie w lodówce) pokroić na 1 cm plastry i dobrze(...)zasolić. Odstawić na jakieś 15 minut, żeby puścił wodę. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem i podsmażać na patelni bez dodatku tłuszczu. 3. Pomidory pokroić w plasterki, salami też (chyba, że od razu mamy krojone) i mozzarellę. 4. Do rondelka dać odrobinkę masła lub oleju i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek
kruche babeczkiciasta, ale za nic nie chciało mi się nic robić. Nie miałam ochoty na szukanie przepisów, pieczenie z wielu składników czy też ich skrupulatne odmierzanie. Miało być szybko, krótko i lekko. Wtedy przypomniałam sobie, że gdzieś kiedyś w telewizji słyszałam o “ szybkim biszkopcie na piątkę “, w którym na 5 jajek dawało się 5 łyżek cukru(...)zniszczyć ubitych jaj i przelałam do foremki. Dorzuciłam kilka pokrojonych na kawałki śliwek, które od razy zanurzyły się w cieście i upiekłam. Ponieważ ciasto biszkoptowe lubi bitą śmietanę (a ja chciałam i lekko, i bez roboty), to wymyśliłam, że poleję upieczone ciasto jogurtem wymieszanym z syropem z agawy. I tak o to powstało “ Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami
Moja Delicjakoniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej. 4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku(...)miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze szparagi, cieniutko obrać). 2) Zielone łodyżki opłukać i osuszyć, przekroić na połowy. 3) Połówki z główką zawinąć pojedynczo w plasterki szynki
Fitsweet.mekoniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej. 4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku(...)miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze szparagi, cieniutko obrać). 2) Zielone łodyżki opłukać i osuszyć, przekroić na połowy. 3) Połówki z główką zawinąć pojedynczo w plasterki szynki
Fitsweet.meHej! Jak mijają Wam letnie dni? U mnie bardzo pracowicie, ale mimo to staram się znaleźć trochę czasu na ulubione zajęcia. 💗 Ostatnio udało mi się
Kuchnia EllieBardzo smaczna tarta bez pieczenia! Kruchy spód wypełniony delikatnym, śmietanowym kremem z dodatkiem letnich, soczystych owoców. Nie zawsze obchodzę urodziny w dzień urodzin, bo przecież często wypadają w środku tygodnia i ciężko byłoby niektórym bliskim do mnie zajrzeć. W tym roku też się tak stało i prawdę mówiąc nie spodziewałam się nikogo. Nie piekłam ciasta, odpuszczając sobie(...)więcej jak 10 minut. Szybciutko wzięłam się do pracy i do kawy podałam wspaniałą tartę . Jak widać wcale nie trzeba włączać piekarnika żeby przygotować pyszne ciasto. Tarta na ciasteczkowym spodzie to bardzo łatwy i szybki sposób na wspaniały deser, którym zaskoczycie swoich domowników i gości. Nie ma się co więcej rozpisywać - bierzcie przepis i do dzieła. To jest idealne ciasto
Smaczna PyzaNastępnie wlewam roztrzepane jajko z ziarenkami wanilii i ciasto wyrabiam szybko do uzyskania jednolitej masy. Naprawdę, cały cykl trwa tylko kilka minut. Z ciasta formuję kulę, spłaszczam, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Ja zwykle ciasto zagniatam sobie wieczorem i rano piekę ciastka. Schłodzone ciasto wykładam na blat oprószony mąką, rozwałkowuję cienko (pamiętajcie ciastka nie urosną(...)przypadku to był kształt klasycznych herbatników, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piekę max. 15 minut. Zwykle jest to mniej niż 15 minut. Tu obserwujcie ciastka, bo każdy piekarnik piecze inaczej, więc pilnujemy aby wyciągnąć ciastka rumiane, a nie brązowe :) Można skończyć na tym etapie, można
Blondynka Gotuje