zrobienia ciasta kruchego. Do miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, żółtka i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto. Podsypując nieco mąką, rozwałkowałam przygotowane ciasto i przełożyłam do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki(...)miksowałam do połączenia. Na koniec do masy jajecznej wmieszałam mąkę tortową przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Biszkopt wylałam na podpieczone ciasto. Szarlotkę ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam kolejne 45 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu szarlotkę wystudziłam na kratce. Gdy wystygła posmarowałam ją lukrem przygotowanym z soku z cytryny
Waniliowe ImprowizacjeSzybkie ciasto owocowe? Jeśli jabłka wchodzą w grę to polecam sypane ciasto jabłkowe. Sypane ciasto jabłkowe Sypane ciasto jabłkowe pojawiło się na moim stole w ostatnią niedzielę. Powiem Wam, że to było jedno z tych które nie wymagało zbyt wiele pracy z mojej strony ani zbyt wielu składników. Do przygotowania ciasta sypanego użyłam bułki tartej, odrobiny masła oraz oczywiście jabłek(...)płatki migdałowe , którymi posypałam ciasto. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta jabłkowego sypanego. 1 kg miękkich, kwaskowatych jabłek 12 dkg cukru kryształu 20 dkg bułki tartej 10 dkg masła bez soli 2 łyżki
mecooksserem i pomidorami: około 2-3 filety z piersi kurczaka 1-2 pomidory jakieś 2 garście świeżego szpinaku 150 g serka kanapkowego naturalnego (szukamy takiego o dobrym składzie, bez zbędnych dodatków typu olej palmowy czy substancje zagęszczające) 3 łyżki majonezu 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, suszona cebula, czosnek granulowany Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy(...)piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze jakieś 10 minut, aby ser się zarumienił. [caption id="attachment_7528" align="aligncenter" width="685"] Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami[/caption] Zobacz inne przepisy na pierś z kurczaka: Szybki Kurczak Z Warzywami W Sosie Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Curry
e-PrzepisyKulinarnepyszne torty. Tort truskawkowy bez pieczenia jest niewątpliwie świetnym rozwiązaniem, by pogodzić te dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach(...)udekorować obficiej truskawkami, ja już nie miałam tylu. W gorące dni tężenie trwa dłużej, więc warto robić masy pod wieczór. Same galaretki z tak małej ilości wody po ostudzeniu szybko gęstnieją, trzeba o tym pamiętać, aby się nie spóźnić z wymieszaniem ich z bitą śmietaną. Ja to przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu
Anioszek w kuchnijest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie(...)masy, maliny i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą
MojaQchnia.plniczym niezwykłym. Kubek kawy i wypasiony gofr są jak znalazł na dobry początek dnia Często robię gofry w wersji standardowej, czyli bez czekolady. Najczęściej kiedy nachodzi mnie chandra na „coś słodkiego”. Są szybkie w wykonaniu, co dla mnie jest bardzo ważne gdyż pracując, studiując i robiąc masę innych rzeczy jednocześnie, nie mogę sobie pozwolić na spędzanie długich(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki 2 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 5 dkg masła 110 gr czekolady mlecznej 200 ml śmietany kremówki owoce do serwowania (np. truskawki, maliny
mecookspowstaną drobne okruchy, dodać żółtko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej(...)niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty
Stare Garycelebry. A więc obiecuję będą kolejne przepisy z regionu, tylko cierpliwości. :) To że jestem fanką kokosu i wszelakich jego smaków to raz, a dwa że lubię ciasta bez pieczenia. Daję ten komfort, że zawsze się udają i nie ma ryzyka zakalca. I oczywiście jest przy nich dużo mniej zmywania. paczka krakersów 2 paczki herbatników w czekoladzie Krem(...)gotowy, dodajemy resztę wiórek, odkładając dwie łyżki do posypania wierzchu. Oraz namoczoną w mleku żelatynę. Zawsze dodaję, ta odrobina daje mi komfort tego, że nie ma ryzyka iż ciasto szybko popłynie. Tortownicę (20 cm) wykładamy połamanymi krakersami. Powierzchnia jest dość mała, a więc taką mozaiką dużo łatwiej zapełnić okrągły spód. Wykładamy około 40 % masy, którą przykrywamy czekoladowymi
Dieta moja pasjatrochę, troszeczkę zmieniłam po swojemu... Do przełożenie użyłam własnoręcznie przygotowanych powideł bez mieszania . Te ciasteczka są obłędnie pyszne! Jeśli coś zasługuje na miano "rozpływających się w ustach" to one właśnie i na 100%! Mięciutkie, aromatyczne, w sam raz słodkie; poezja jesiennego smaku. W opisie informacja, że ciasto należy nabierać i nakładać łyżką bądź wyciskać rękawem cukierniczym, wybrałam tę drugą(...)ciasteczka wychodzą w miarę równe i ładne:) Ciasteczka dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę" , w tym tygodniu jesienne słodkości wspólnie ze mną piekły: Magdalena , Magda , MalGosia , Bożena , Lidia , Joanna , składniki: 50 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po dużej szczypcie gałki
6niebosuszonymi, oliwkami, żurawiną, przyprawcie do smaku. 2. Ciasto kroję na kilka niedużych kwadratów (kawałek ciasta zostawiam, bo będę nim dekorować wierzch babaeczek), każdy kwadrat lekko jeszcze rozciągam lekko palcami i wypełniam nimi silikonowe foremki - babeczki. 3. Każdą babeczkę faszeruję, resztę ciasta które jest na bokach fantazyjnie wywijam w kształt kwiatów. Ciasto, które sobie wcześniej zostawiłam rwę na mniejsze kawałki(...)wierzchu, po 3 małe kawałeczki na każda babeczkę). Mi wyszło 20 babeczek;) Tu babeczki z farszem: A tu już posypane kawałkami ciasta francuskiego: 4. Piekę w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 15 -20 minut aż się zrumienią na brzegach a farsz lekko zastygnie. Obowiązkowo - smacznego
Zasmakuj Kuchniidzie patrzeć na zygarek, bo niyroz wszysko nōm szybko rojśnie, a niyroz trza czekać prawie godzina, żeby sie nōm te ciasto ruszōło- drożdżowe sie robi tak barzi 8 na oko. Przigotujcie sie 2 blachy i połōżcie na nich papiōr do pieczynioł. Jak już widzicie, że tego ciasta zrobiōło sie tak rołz wiyncyj, to mogecie sie brać za kulanie bōłek(...)trocha urosły. Jak już bydōm fajnie napuchniynte, to rozgrzyjcie bratruła na 230 stopni (ale bez bōłek we środku), rozfyrlejcie jajco i kołżdo po wiyrchu fajnie nim posmarujcie jakim pyndzlym. Tera jeszcze yno posujcie na nie ta reszta sezamu i na 12-15 minut do pieca- joł żech dołwoł kołżdo blacha osobno. Dejcie pozōr, bo kołżdy piec je inkszy
Chop w kuchnijeszcze lepsze na słodki podwieczorek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Puszyste, a przy tym delikatne i lekkie jak chmurka. Podawane, obficie oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem oleju rzepakowego, często go używam, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez niego, jest jej cennym i bardzo wartościowym składnikiem(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 225 ml mleka 30 ml oleju rzepakowego 2 jabłka cukier puder Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej na przemian dodawać mleko połączone z olejem rzepakowym oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować
Domowa cukiernia EwySkładniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900 ml ( ja miałam smak: marchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś - 300 ml (smak dowolny ale musi się(...)ciasta możesz pominąć delicje. Warstwa 5: 500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix, kilka kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza w krojeniu ciasta - ja następnym razem już tego nie zrobię :) Na dno formy (23x28cm) poukładać biszkopty. Najlepiej gdyby forma miała odpinane boki, łatwiej wtedy jest przy krojeniu i wyciąganiu ciasta
W kuchni u Monikiprzepis. Poszukałam w internecie i wybór padł na przepis ze strony Every Cake You Bake .Tortille wyszły bardzo dobre i poza czasem kiedy ciasto odpoczywało - bardzo szybkie do zrobienia. Jedna uwaga do przepisu - na podaną ilość mleka zużyłam więcej mąki ( ok 800 g a nie 500).Może to kwestia rodzaju mąki, a może należało(...)proszku do pieczenia przygotowanie Mleko podgrzać z masłem aż masło się rozpuści, dodać sól i proszek, stopniowo, wyrabiając , dodawać mąkę - ma powstać gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto ( na tym etapie musiałam dodać sporo mąki żeby uzyskać zamierzony efekt). Uformować kulę , przykryć i odstawić na ok 30 min. Po tym czasie ciasto podzielić
Stare GarySkładniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki
Qchnia po prostucukrem, wódkę, sól. Całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą łyżki lub ręką. Ciasto ma być klejące, ale nie lejące, jeśli jest zbyt lejące, dodaj jeszcze 1/2 szklanki mąki). Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 kawałki. Stolnicę podsypujemy mąką(...)Olej rozgrzewamy i smażymy pączki z obydwu stron (smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą być surowe w środku). Po usmażeniu odkładamy pączki na papier kuchenny, a następnie układamy je na blaszce lub papierze do pieczenia i przygotowujemy lukier. Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru ½ szklanki wody 1 łyżeczka cytryny (opcjonalnie) Wszystkie
Słodki sentymentczego można się nauczyć gotując i jak szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Wystarczy wiedzieć czego się uczyć, a powodzenie gwarantuje wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać. Przecież wiadomo, że nie trzeba dużo umieć, żeby zrobić wrażenie na biesiadnikach. Każde domowe ciasto, nawet to zakalcowate, smakuje przecież lepiej niż najpiękniejsze z cukierni(...)które są pokazane w bardzo prosty sposób), książka zachęca też do eksperymentowania i buduje świadomość, skąd na naszym stole bierze się np. mięso. Dlatego to doskonały podręcznik dla każdego, bez względu na poziom i doświadczenie kulinarne. Jednocześnie gotowanie dla wielu początkujących wydaje się bardzo trudne, bo pozornie wymaga posiadania wielu umiejętności, urządzeń, znajomości produktów i ogromnej wiedzy fachowej. Podstawowym
Ugotowane pozamiataneJeśli czasem macie problem z nadmiarem białek, nie chcecie robić kolejnych ciasteczek bezowych czy kokosanek to spróbujcie tego ciasta ;) To bardzo fajny pomysł na "kuchenny recykling
FitKotniż średnia moc) i smażyć placuszki bez dodatku tłuszczu (ja ewentualnie delikatnie natłuszczam patelnię pędzelkiem nasączonym olejem, ale tylko przed smażeniem pierwszego pankejka. Później smażę już beztłuszczowo). Za pomocą chochelki nakładać na patelnię porcję ciasta. Smażyć na pierwszej stronie niecałą minutę – do czasu aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na górnej warstwie ciasta, ale wciąż pozostanie ona wilgotna(...)Smacznego! Jeśli lubicie przepisy na placuszki, to polecam również te przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić idealne Pancakes? Ciasta na pancakes nie należy zbyt długo mieszać(najlepiej użyć rózgę kuchenną, a nie mikser, gdyż zbyt długie
Kulinarne Przebojechleb z garnka . Chleb w ten sposób wypiekany smakuje mi o wiele bardziej niż ten tradycyjny "blaszkowy". Pieczywo na drożdżach ma to do siebie, że często lubi wysychać podczas pieczenia i po kilku dniach leżakowania w chlebaku robi się twarde jak skała, lub alternatywnie kruszy się i sypie. Przy użyciu garnka żeliwnego - vel naczynia żaroodpornego - ten problem kompletnie odpada(...)będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje
Grunt to przepis!Mięciutkie i wilgotne muffinki z truskawkami. Proste do wykonania, ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Nie wymagają miksowania, ani długiego i dokładnego mieszania składników
cool and mintyCiasteczka z czekoladą i bakaliami, to idealna propozycja dla łasuchów. Szybkie, pyszne, chrupiące i naprawdę dobrze nadziane. Idealne do kawy czy herbaty. Możne je też zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Przepis na ciasteczka jest bardzo prosty. Wystarczy przestrzegać podanych proporcji i zasad pieczenia. Pieczemy najpierw w wyższej temperaturze, by zachować kształt ciasteczek, a później(...)posiekaną czekoladę i bakalie. Krótko zagniatamy składniki. Jak przygotować: Ciasteczka owsiane z żurawiną Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy małe ciasteczka. Układamy je na blaszce w odstępach (ciasteczka w piekarniku jeszcze urosną). Ciasteczka wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lato a w lodówce trochę owoców jagodowych, do placków zrobiłam jeszcze szybki sosik z borówek (jagód!) i malin z niewielką ilością cukru i śmietany. Jeśli nie macie pomysłu na kolację lub obiad, albo najzwyczajniej czasu, sięgnijcie po ten przepis na pyszne i puszyste placki. Z jabłkiem lub bez, bo same też są świetne. Mniam. Oryginalny przepis pochodzi stąd(...)puszyste i proste do zrobienia placki na mleku zsiadłym. Liczba porcji 16 sztuk Składniki 1 szt jabłko 300 g mąki pszennej 380 g mleka zsiadłego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego olej do smażenia cukier puder do posypania Sos (opcjonalnie) 1 garść jagód 1 garść malin 2 łyżeczki
Mieszam w GarnkuWitajcie, Dzisiaj też polecam Wam smaczne i szybkie ciasto do zrobienia według przepisu mojej Mamy. Zachęcam do spróbowania Do ciasta została dodana mało znana w Polsce jagoda kamczacka, za to od wieków popularna w Rosji, Chinach oraz Japonii. Jagoda kamczacka to skarbnica antyoksydantów. Może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Więcej o leczniczym działaniu jagody kamczackiej(...)masło, jajko, żółtko i zagnieść. Wyrobić kruszonkę. Zostawić 1/3 kruszonki. Pozostałą część wyłożyć na blaszkę o średnicy 24 cm (blachę można wyłożyć papierem do pieczenia). Posypać rabarbarem i jagodami. Następnie posypać resztą kruszonki. Przygotować bezę z następujących składników: 1 białko + szczypta soli 2 łyżki cukru brązowego jasnego 3 czubate łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Białko ze szczyptą soli ubić
Przepisy Babciciasta francuskiego tarty żółty ser mak słodka papryka, lubczyk, świeżo zmielony pieprz 1 małe jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie, posypuję równomiernie żółtym tartym serem, przyprawami i makiem. Ciasto zwijam ku sobie z obu stron wzdłuż dłuższej strony. Na koniec powstają dwa charakterystyczne ruloniki obok siebie. Kroję w niezbyt grube plastry. Układam na blasze wyłożoną papierem do pieczenia(...)palcami. W miseczce roztrzepuje jajko. Maczam w nim pędzelek kuchenny i smaruję zwinięte palmiery, gotowe dodatkowo posypuję makiem, dodatkowo można świeżo zmielonym pieprzem. Piekę w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut do zrumienienia się. Smacznego
Zasmakuj Kuchniproszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Lekko wystudzony przekrajam wzdłuż ostrym, długim nożem. Przygotowuję ciemny biszkopt - wykonuję go w taki sam sposób jak biszkopt jasny, dodając tylko dodatkowo kakao. Biszkopty spryskuję syropem z kwiatów czarnego bzu (syrop przelewam(...)buteleczki z atomizerem i dokładnie nawilżam blaty ciasta- ten sposób nawilżania jest najwygodniejszy ;-)). Biszkopty układam na sobie w kolejności jasny - ciemny - jasny. Na wierzch kładę szablon głowy Świnki Peppy (uszy osobno) i wycinam kontur ostrym nożem. Staram się maksymalnie wykorzystać blaty, aby strat w cieście było jak najmniej, stąd też głowa ma praktycznie średnicę blaszki. Uszy wycinam osobno. Składam głowę
Wielopokoleniowogreckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy(...)Pizzę w całości bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni. W żadnym miejscu nic nie przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu
Ostra na Słodkodają energię, sycą i najważniejsze: nie sposób zjeść ich za szybko. Niech moc będzie z Wami ;-) Składniki: (14-16 szt. batoników) 350 g miąższu z bardzo dojrzałych bananów (zwykle są to 4 średnie banany) 220 g płatków owsianych bez glutenu 100 g suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni(...)pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały pociąć w grube paski. Połowę płatków owsianych lekko zmielić - tak by pozostały jednak wyraźne kawałki. W dużej misce
maniapieczeniaMiło się czyta. A potem przechodzimy do rzeczy konkretniejszych, czyli jest garść pożytecznych porad i wskazówek. I co trzeba mieć żeby zacząć, czyli wyposażenie naszej domowej piekarni. Jak wyrabiać ciasto, jak formować bochenki, czy bułki - same pożyteczne wskazówki i rady. I w końcu, gdzieś w 1/3 grubości książki dochodzimy do przepisów. I tutaj moje uwagi: przepisy są naprawdę fajne(...)również z miliarda blogów, które czytam, że ludzie, którzy zaczynają przygodę z chlebem wolą proste przepisy, tak żeby się sprawdzić. Żeby zobaczyć co to w ogóle jest. Bez udziwnień, łatwo i szybko. Tak na początek. Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem lub, które wymagały zbyt dużo pracy. Przepisy są naprawdę "egzotyczne", często wymagające różnych zakwasów (sposób
Marder&Marder Manufacture