szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:304/536)

Ciasto drożdżowe z budyniem 162

minut, aby ciasto podwoiło objętość. Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je posypując dłonie pozostałą mąką. Ciasto podczas zagniatania powinno zacząć odklejać się od dłoni i wtedy przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby ciasto podrosło. W tym czasie można ugotować budyń. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie rozłożyć wystudzony budyń(...)posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.  Masa budyniowa: W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika, aż budyń zacznie

Kuchcik gotuje
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 168

całkiem szybki, jeśli nie liczyć czasu potrzebnego na zastygnięcie masy serowej i galaretki. Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach, myślę że najlepiej wygląda zrobiony w foremce w kształcie serca, tak jak zaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez(...)szklanki ciepłej wody, odstawić na chwilę, po czym dodać dwie łyżki masy serowej, zmiksować razem i dodać do całości masy. Formę, najlepiej serce o średnicy ~23cm, wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią spożywczą, położyć biszkopt bądź poukładać dowolną ilość biszkoptów i wylać na nie masę serową. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na koniec ułożyć na zastygniętym serku owoce

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłecznik przekładany 172

Jabłecznik przekładany może się stać jednym z ulubionych waszych ciast. Naprawdę Mamy teraz lato i dostęp do wielu owoców jednak jabłka są tak naprawdę zawsze, cały

Relaxtime
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 170

   Pierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 165

zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez(...)minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży  -  Złapać  ciasto z jednej ze stron i podnieść  mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów.  Podobnie  postąpić z ciastem ze wszystkich stron.   Po  tym czasie ciasto wyjąć z michy

Stare Gary
Mazurek bezglutenowy na spodzie migdałowym 147

Nigdy wcześniej nie robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie.  W tym roku szukałam

Ze smakiem bez glutenu
Pizza z pesto z suszonych pomidorów 134

Dodatkowo: duża blacha z piekarnika papier do pieczenia odrobina oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy(...)przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód smarujemy pesto, posypujemy połową

Słodkie okruszki
Najlepszy sernik z krówkami pieczony na krakersach 134

końcu należy wmieszać uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki krówki. Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka przełożyć masę serową. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.) Sernik ostudzić przy uchylonych(...)rondelku. Całość mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę zdjąć ognia i na chwilkę odstawić, aby zaczęła delikatnie gęstnieć. (Ale nie na długo, ponieważ proces gęstnienia trwa dość szybko.) Schłodzony sernik wyjąć z formy i następnie dokładnie posmarować polewą krówkową. Wierzch posypać odrobiną soli oraz obficie płatkami migdałowymi. (*) Użyłam kruchych krówek o smaku mlecznym

Di gotuje
Ciasto Puchowiec z truskawkami 142

tęsknoty za latem powstał spontanicznie ten oto wypiek: prosty, szybki w wykonaniu i przepełniony aromatem i smakiem owoców lata. Na dworze mróz daje o sobie znać a u nas w kuchni zapach pysznego truskawkowego ciacha- i już zima nie straszna J Wiem, wiem – kupne truskawki z dyskontu nie zastąpią tych świeżo zerwanych prosto z wygrzanej w słońcu grządki(...)upieczeniu) smakują bez zarzutu. Ciacho bardzo puszyste, wręcz puchate- o cytrynowym smaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopni J Oby do wiosny Moi drodzy! Składniki na ciasto cytrynowe

Domowe ciasta
Cytrusowa babka (mieszana łyżką) 158

limonki 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M 175 g masła lub margaryny cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier Przygotowanie: Masło lub margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, sok z cytrusów i startą skórkę z pomarańczy i limonki (ilości podałam(...)gorący!) tłuszcz. Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia zależy od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babka piecze się około 45 minut. Po przestudzeniu

Słodkie okruszki
Ciasto biszkoptowe z porzeczkową nutą 170

drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30-35 minut do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto nie opadnie. Potem studzimy już normalnie. Składniki masa: 500 g serka mascarpone(...)mieszamy, lekko studzimy. Przełożenie ciasta: ciasto jasne - połowa dżemu z czarnej porzeczki - połowa kremu z serkiem mascarpone - ciasto ciemne - druga połowa dżemu z czarnej porzeczki - druga połowa kremu - ciasto jasne - polewa czekoladowa Ciast wkładamy na kilka godzin do lodówki :-) Smacznego :-))) #beko #ciastojakzobrazka Poniżej filmik, który pokaże nam jak sprytnie i szybko na dodatek bez użycia noża pokroić równo ciasto

kruche babeczki
Low Carb Pizza 131

Light z moimi modyfikacjami. Pyszna :-) Zapraszam do wypróbowania. Smak, mimo że bez jakichkolwiek zbóż, zdecydowanie przypomina tradycyjną pizzę. Low Carb Pizza Składniki na spód: 260 gram mąki migdałowej (może być zmieszana z tartymi migdałami) 2 jajka 250 gram startej mozzarelli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli chcecie pizzę bezglutenową) Składniki na wierzch - do wyboru(...)składniki na ciasto. Najlepiej zacząć drewnianą łyżką, a kiedy ciasto zacznie się kleić, dokończyć ręką :-) Nasmaruj blachę - może być oliwa  Rozłóż ciasto na blasze rozgniatając je dłońmi  Piecz ok 15 minut po czym wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika podpieczone ciasto na pizzę low carb rozsmaruj na cieście sos pomidorowy i rozłóż swoje ulubione dodatki piecz całość w piekarniku

Marta próbuje
Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem 243

Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z kakao, dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 2. Blat podsypać mąką i wysypać wilgotne okruchy, szybko rękoma zagnieść ciasto. 3. Ciasto dosyć cienko rozwałkować, podsypując mąką i wyłożyć nim foremki do mini tart ( patrz FILM , użyłam 3 foremek wielkości 6x11cm i 2 foremki o średnicy 10cm). Ciasto(...)gęsto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażalnika na około 35 minut lub do lodówki na około 60 minut. 4. Dobrze schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190C na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Karmel: 5. Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę

Mała Cukierenka
Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) 165

akurat tutaj możecie ją zamienić na inną (kasztanową, migdałową, jaglaną, pewnie nawet ryżową). Ale smak też będzie inny. Nie byłbym sobą jakbym nie napisał, że przygotowanie jest banalne, szybkie i bezproblemowe. Składniki: Spód: śliwki około 0,5 kg cytryna 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki z tapioki Kruszonka: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki pestek dyni ¼ szklanki oleju kokosowego(...)mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) 138

akurat tutaj możecie ją zamienić na inną (kasztanową, migdałową, jaglaną, pewnie nawet ryżową). Ale smak też będzie inny. Nie byłbym sobą jakbym nie napisał, że przygotowanie jest banalne, szybkie i bezproblemowe. Składniki: Spód: śliwki około 0,5 kg cytryna 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki z tapioki Kruszonka: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki pestek dyni ¼ szklanki oleju kokosowego(...)mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Wafle z masą krówkową czyli najprostsze jest najsmaczniejsze 156

Dzisiaj będzie szybko, krótko i na temat Nie będę się tu rozwodzić nad techniką przygotowania, ponieważ większość z was wafle, lub inaczej andruty, jadła i robiła

Relaxtime
kakaowy miodownik z prażonymi orzechami i czekoladą 569

przepisem na wspaniałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Robi się je szybko, a na drugi dzień jest mięciutkie. Mimo zimna udało mi się zrobić kilka zdjęć na zewnątrz, lepiej i wyraźniej wychodzą :-)  Zapraszam SKŁADNIKI przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO  3 łyżki miodu 2,5 szklanki  mąki 1,5 łyżeczki sody 3 jajka 1 czubata łyżka kakao(...)bez cukru 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła lub margaryny POLEWA 50 g czekolady mlecznej lub deserowej 5 łyżek mleka kawałek masła (około 2 łyżeczki) 1 płaska łyżka kakao ORZECHY 1 szklanka posiekanych drobno orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru łyżka masła CIASTO  Z podanych składników zagniatamy ciasto. |Wstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
kruche ciasteczka z powidłami i prażonymi orzechami 230

Witam Kochani dziś coś bardzo szybkiego, prostego, ale przepysznego. Ciasteczka, które mnie urzekły, są rewelacyjne.Bardzo kruchutkie,z prażonymi orzechami włoskimi i powidłami, polecam :-) SKŁADNIKI CIASTO 1,5 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru-płaskie 100 g masła  2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 18% PRAŻONE ORZECHY 150g(...)podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 40 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy na drobno.  do garnka dajemy masło, miód oraz cukier puder-podgrzewamy i mieszamy. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy orzechy-mieszamy i ściągamy z ognia. ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy kieliszkiem od szampana kółka. Najpierw pieczemy kółka same-około 10 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z rabarbarem 169

Pyszne ciasto sezonowe. Składniki: mąka pszenna (tortowa lub mniej oczyszczona) lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można

prawdziwe jedzenie
Mazurek czekoladowy 179

dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i  na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej tak było  w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka(...)kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg -   resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie przygotować czekoladową  masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać

Stare Gary
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 127

udany :) Chleb jest szybki pod tym względem, że ciasto miesza się w jednej misce i łyżką - mało mycia! A wyrasta już w blaszce, więc też nie trzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie. Do wypieku użyłam mąki razowej żytniej firmy Młynomag . Przymierzam się też do zakwasu, bo jeszcze nigdy nie robiłam anni zakwasu ani nie piekłam na nim chleba (chociaż(...)lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około

Kolorowy Przepisownik
Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą 491

składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można(...)nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami. Czekoladowa beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej Białka umieścić w misie miksera

Czerwień i błękit
Deser OREO 221

Popularna marka OREO zyskała sobie już spore grono wielbicieli, póki co prócz ciastek można ten smak spotkać w jednym ze smaków czekolady milka. Mój deser to

Kuchnia PROzdrowotna
Pierniczki śmietankowe 423

tych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni. Składniki: ( na około 80 sztuk małych ciasteczek )   * około 3-3,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki miodu * 3/4 szklanki cukru * 2 jaja * 1 żółtko * 1/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)rozpuszczonego syropu miodowo-cukrowego dodać jaja - szybko zmiksować, ażeby jajka się nie ugotowały. W śmietance rozmieszać amoniak - całość dodać do syropu. Na koniec wsypać przyprawę korzenną i pół szklanki mąki - zmiksować. Pozostawić do wystygnięcia. Na stolnice/blat przesiać mąkę ( na początek 2 szklanki ), na mąkę wyłożyć masę miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek na tyle

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania