Cukrem trzcinowym dodatkowo dosłodzone, na złoty kolor upieczone, swoich smakoszy już zyskały, bo częstując szybko poznikały. Składniki na ok. 80 szt.: 1 kostka masła (200 g), 500 g mąki tortowej typ. 450, 4 duże jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ½ płaskiej łyżeczki sody 200 g płatków owsianych górskich, 150 g cukru trzcinowego, 150 g suszonych daktyli(...)nabieramy ciasto, z nich formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm. Pieczemy porcjami ok. 10 – 12 min w temp. 185° - 190° (bez termoobiegu). Rada: piekarniki różnie pieczą (zależy od wielkości) dlatego pod koniec pilnujemy, żeby ciastka nam się nie przypaliły
Moniki Smakołykistolnicę mąką, wyłóżcie ciasto francuskie, lekko je rozwałkujcie. Ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, dzięki temu nie kurczy się podczas pieczenia. Jeśli je wcześniej zamrażaliście to dobrze je odmroźcie. Jabłka umyjcie, obierzcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w mniejszą kostkę. Do miski ułóżcie jabłka, dodajcie: sok z cytryny, cukier, 1 łyżkę mąki, cynamon, dobrze wymieszajcie. Pokrój ciasto francuskie na kilka kwadratów(...)nakładaj farsz, dobrze zlepiaj rogi. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie rożki. Piec w temp. 230C przez około 20 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Mają być lekko zarumienione. Ciasto urośnie i będzie wyglądało na znacznie większe niż początkowo. Przygotuj lukier: do połowy szklanki dodaj wodę lub sok z cytryny, dobrze wymieszaj by nie było grudek
Zasmakuj Kuchniciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale pity pieczone są w metalowych piecach opalanych drewnem. Żeby zbliżyć się w kuchni do warunków wypiekania pity, piekarnik przez około 20-30 minut rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem, co podniesie temperaturę o kolejne 20⁰C i ułatwi szybkie i równomierne pieczenie. W piekarniku zostawiamy na najniższym jego piętrze blachę do pieczenia(...)już mocno rozgrzanego piekarnika wkładamy po trzy chlebki na gorącą blachę i pieczemy, nie otwierając piekarnika, około 8-9 minut. Chlebki do użycia kroimy dopiero po ostygnięciu. Jeśli chcecie je przekroić od razu i zjeść ciepłe, trzeba na nie położyć wilgotną ściereczkę – wtedy gorące i chrupkie pity szybko zmiękną i baz szwanku dadzą się pokroić. Pitę można zjeść nadzianą falafelami
Karo in the Kitchenformy (bez dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto. Piekarnik(...)samym ciastem. Nie wiem jak będzie u Was, ale moje ciasto było nadal lekko płynne i dlatego bałam się, że nic z niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański
Co na wege obiad?Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i
Ostra na Słodkominut, aby ciasto podwoiło objętość. Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je posypując dłonie pozostałą mąką. Ciasto podczas zagniatania powinno zacząć odklejać się od dłoni i wtedy przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby ciasto podrosło. W tym czasie można ugotować budyń. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie rozłożyć wystudzony budyń(...)posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Masa budyniowa: W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika, aż budyń zacznie
Kuchcik gotujecałkiem szybki, jeśli nie liczyć czasu potrzebnego na zastygnięcie masy serowej i galaretki. Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach, myślę że najlepiej wygląda zrobiony w foremce w kształcie serca, tak jak zaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez(...)szklanki ciepłej wody, odstawić na chwilę, po czym dodać dwie łyżki masy serowej, zmiksować razem i dodać do całości masy. Formę, najlepiej serce o średnicy ~23cm, wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią spożywczą, położyć biszkopt bądź poukładać dowolną ilość biszkoptów i wylać na nie masę serową. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na koniec ułożyć na zastygniętym serku owoce
Przepysznik - BLW i nie tylkoJabłecznik przekładany może się stać jednym z ulubionych waszych ciast. Naprawdę Mamy teraz lato i dostęp do wielu owoców jednak jabłka są tak naprawdę zawsze, cały
RelaxtimePierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci
Smaczne Zdrowezaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez(...)minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z ciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z michy
Stare GaryNigdy wcześniej nie robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie. W tym roku szukałam
Ze smakiem bez glutenuDodatkowo: duża blacha z piekarnika papier do pieczenia odrobina oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy(...)przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód smarujemy pesto, posypujemy połową
Słodkie okruszkikońcu należy wmieszać uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki krówki. Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka przełożyć masę serową. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.) Sernik ostudzić przy uchylonych(...)rondelku. Całość mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę zdjąć ognia i na chwilkę odstawić, aby zaczęła delikatnie gęstnieć. (Ale nie na długo, ponieważ proces gęstnienia trwa dość szybko.) Schłodzony sernik wyjąć z formy i następnie dokładnie posmarować polewą krówkową. Wierzch posypać odrobiną soli oraz obficie płatkami migdałowymi. (*) Użyłam kruchych krówek o smaku mlecznym
Di gotujetęsknoty za latem powstał spontanicznie ten oto wypiek: prosty, szybki w wykonaniu i przepełniony aromatem i smakiem owoców lata. Na dworze mróz daje o sobie znać a u nas w kuchni zapach pysznego truskawkowego ciacha- i już zima nie straszna J Wiem, wiem – kupne truskawki z dyskontu nie zastąpią tych świeżo zerwanych prosto z wygrzanej w słońcu grządki(...)upieczeniu) smakują bez zarzutu. Ciacho bardzo puszyste, wręcz puchate- o cytrynowym smaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopni J Oby do wiosny Moi drodzy! Składniki na ciasto cytrynowe
Domowe ciastalimonki 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M 175 g masła lub margaryny cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier Przygotowanie: Masło lub margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, sok z cytrusów i startą skórkę z pomarańczy i limonki (ilości podałam(...)gorący!) tłuszcz. Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia zależy od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babka piecze się około 45 minut. Po przestudzeniu
Słodkie okruszki