Przepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna, delikatnie kokosowa warstwa jogurtowa z mascarpone, białą czekoladą, mlekiem kokosowym i likierem, a do tego borówki w jagodowej galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm) Spód ciasteczkowy: 30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche) 150 g masła 100 g czekolady(...)masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. 5. Czekoladę mleczną rozpuścić, posmarować nią spód ciasteczkowy. Na czekoladę wylać masę jogurtowo-kokosową, odstawić do lodówki do stężenia. 6. Ciasto posypać borókami/jagodami i zalać tężejącą galaretką jagodową. Inspiracja: Food cook love
Kto ugości moich gości?ciasto ręką. 14 Ciasto dzielę na 4-5 kulek. 15 Na stole rozkładam papier do pieczenia w formacie mniej więcej 30x30cm. 16 Na środku papieru kładę jedną kulkę i delikatnie rozpłaszczam ją ręką. 17 Kładę na niej worek foliowy i rozwałkowuję ciasto do grubości 1,5 - 2mm. 18 Aby pozbyć się poszarpanych krawędzi wycinam w cieście kółko mniej więcej(...)wielkości spodu patelni (można to zrobić miską z ostrymi rantami, formą do pieczenia ciasta, albo położyć okrągły talerz i odciąć krawędzie nożem). 19 Jeżeli w cieście zrobią się jakieś dziurki to trzeba je zakleić ciastem, które pozostało po odcięciu krawędzi. 20 Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu bez tłuszczu. 21 Ostry nóż wsuwam pomiędzy placek a papier do pieczenia
Book of spellsSzarlotka czy też jabłecznik jak dla mnie nazwa nie ma najmniejszego znaczenia- ciacho ma być smaczne! Moja ulubiona to ta z kwaśnych jabłek. Zawsze, gdy robi
Wielki apetytCzasem trzeba rzucić sobie wyzwanie zrobienia od A do Z sztandarowej potrawy danego kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z
Kuchnia PROzdrowotnajest prosty i szybki, trafia na moją listę ulubionych serników, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladowy Sernik z Oreo Składniki: Spód: 20 ciastek oreo 50g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik 200g gorzkiej czekolady (użyłam 60%) 3 łyżki dobrego kakao bez cukru(...)sernika, można je delikatnie docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Sernik mało rośnie. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy ( patrz FILM ). Mleczną czekoladę roztopić na parze
Mała CukierenkaDomowe eklerki, są znacznie bardziej miękkie niż te sklepowe, ale równie smaczne. Przekładane budyniem i polane czekoladą na wierzchu. Z podanych ilości wychodzi 10 eklerek. 4/5
Czerwony GupikKruche ciasto ze śliwkami i budyniem Dziś polecam pyszne i proste w ykonaniu kruche ciasto z soczystymi śliwkami i masą budyniową. Do jego wykonania użyłam foremki
Blog z Apetytemdolna oraz grzałka góra - dól i funkcja rozmrażanie posiada następujące ustawienia: szybkie nagrzewanie - pozwala o około 40% skrócić czas nagrzewania termoobieg - który umożliwia równomierne pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, utrzymując w całej komorze piekarnika jednakową temperaturę termoobieg + parowe - doskonałe rozwiązanie w przypadku pieczenia mięsa, chleba i ciast oraz podgrzewania przygotowanych wcześniej dań. Ta funkcja wywołuje mój nieustający zachwyt(...)pieczenia lub pieczenia parowego, a więc wszelkiego rodzaju dania mięsne, potrawy z ryb lub warzyw, pieczywo oraz słodkie i wytrawne wypieki, zapiekanki, pizze, lazanie i wiele, wiele innych. Dużą zaletą jest możliwość pieczenia w temperaturze 300 stopni - to daje gwarancję, że pizza i chlebki pita będą takie, jakimi powinny być. Funkcja termoobieg + parowe umożliwia nie tylko pieczenie
Cztery Fajeryciasto, ale zrobione jest w niezwykle prosty sposób, bo w pucharkach, dzięki czemu porcje są już podzielone, a i nie musimy się martwić zbytnio o estetykę deseru, ponieważ deser w pucharku zazwyczaj wygląda niesamowicie dobrze i zachęcająco. Sernik gotowany ma tę zaletę, że smakuje wyśmienicie, nie trzeba go piec, przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż przygotowanie sernika pieczonego(...)wykonać: Domowe belriso Truskawkowa pianka Kokosowa panna cotta Pudding z chia Deser z tapioki Deser monte Szybki deser Potrzebujemy (5 pucharków): 1 kg twarogu z wiaderka 250 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jaja 2 budynie waniliowe bez cukru 50 g czekolady mlecznej 2 garści malin Do ozdoby: gorzka czekolada beziki, u mnie Brześć Gotowany
MamaOskarkaSernik to niekwestionowany król Wielkanocy i żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Z racji tego, że serniki robię często to przy większych okazjach staram się wymyślać nowe przepisy, żeby nam się nie znudziło. Ten to szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty(...)chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików. Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. *foremka 24*24 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaorzeźwiającego dżemu. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do zrobienia, składają się w sumie z dwóch składników. Nie znajdziemy w nich mąki, cukru ani mleka. Potrzebujemy wyłącznie dojrzałych bananów i płatków owsianych oraz słoiczka ulubionego dżemu. Ja użyłam dżemów Łowicz 100 % z owoców, jeden o smaku czarnego bzu a drugi rokitnika. Ciasteczka najlepiej smakują z ciepłym mlekiem(...)mnie Rokitnik i Czarny Bez) Wykonanie: Płatki owsiane zblendować do konsystencji mąki (nie muszą być aż tak drobne jak mąka). Przesypać do miski, dodać cynamon. Banany rozgnieść, wrzucić do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Masa powinna być wilgotna i gęsta. Za pomocą łyżki (najlepiej takiej do lodów), formować sporej wielkości kulki. Z ciasta formować małe koszyczki
Healthy food explorerdrożdży 10 g amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa(...)Szybko mieszamy. Jabłkowa galaretka 10 jabłek obranych i startych na tarce 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny Wszystkie powyższe składniki smażymy. 1 kostka masła Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto
MojaQchnia.plMyślę więc, że najwyższa pora próbować przestawiać się trochę na takie wersje, powiedzmy, że "wege" choć nie do końca, bo weganką nie jestem i np z miodu myślę, że bez oporu będę korzystać ;) Póki co zapraszam "do ogrodu" ;) Składniki na formę o wym. 12x30cm Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku(...)nożem, a następnie dłońmi. Szybko i krótko, by ciasto zbytnio się nie nagrzało. Owijamy w woreczek i przekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś małej blaszce, je również będziemy piec. Ciasto dziurkujemy widelcem, a następnie przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy np. fasolą
Kuchnia w czekoladzieChlebek bananowy to bardzo szybkie i proste ciasto. Można je przygotować bez grama cukru, dlatego doskonale sprawdzi się dla małych dzieci. Dodatkowo to świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Najlepiej sprawdzą się banany bardzo dojrzałe pokryte czarnymi plamami. 4 bardzo dojrzałe banany 100 g stopionego masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)jest to konieczne. Do smaku można dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Jajko roztrzepujemy i wlewamy do miski z bananami. Mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy w keksówkę i pieczemy przez godzinę. By sprawdzić, czy ciasto się dopiekło należy wbić w środek patyczek. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe
Dieta bez mlekajakiegoś czasu obserwujemy w Polsce modę na Halloween. W sklepach już bez problemu możemy dostać straszne dekoracje, przebrania, czy też słodycze i przekąski na Halloeenową imprezę. Ja sama mam raczej sceptyczny stosunek do tego ,,święta”. Nie do końca podoba mi się sama idea tego dnia, ale rozumiem, że skoro jest pretekst do zabawy to czemu z niego(...)pudru 2 szklanki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli jajko łyżeczka ekstraktu z migdałów + migdały Do miski przesiej mąkę oraz cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt migdałowy oraz jajko. Całość zagnieć szybko, tak aby powstało gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw
365 dni dookoła kuchni