mega szybko się je przygotowuje, nie trzeba bawić się w smażenie (i sprzątać potem całej kuchni. Nie wiem, czy tylko ja tak mam, ale jak już coś smażę na głębokim oleju to przy okazji brudzę całą kuchnię:P). Poza tym, dzięki pieczeniu są mniej kaloryczne i można ich zjeść więcej A jakby tego było mało, bez problemu można(...)cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g masła 45 ml mleka szczypta soli łyżeczka soku z cytryny + cukier puder do dekoracji W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Do suchych składników dodaj mleko oraz sok z cytryny. Zagniatać, aż otrzymasz gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe owiń folią i wstaw
365 dni dookoła kuchniZdarzyło wam się zostać na weekend bez chleba, a jedyne dostępne w sklepach pieczywo było z mlekiem? Dla mnie takie sytuacje to inspiracja, by piec w domu. Rok temu wstawiałam już przepis na bezmleczny chleb . Dziś przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek. Piszę o nich(...)wyrosną bardzo szybko. Gdy zaczyn z drożdży jest gotowy dodajemy do miski mąkę, olej, sól, ciepłą wodę oraz ciepłe mleko owsiane. Na koniec wlewamy drożdże i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dosypać trochę mąki. Zagniecione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Jak ustawiam miskę na garnku, w którym wcześniej zagotowałam wodę, więc ciasto rośnie bardzo szybko. Po wyrośnięciu
Dieta bez mlekastole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie inspiracje: Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Wielkanocne gniazdka serowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello(...)sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje
Kulinarne przygody Gatitykwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia. Kiedy myślę o imprezie myślę też o różnych kolorowych przekąskach z ciasta francuskiego, zawsze znikają do końca. I o to chodzi Smacznego Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka kaparów z zalewy, mogą być całe(...)kosteczkę. Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty. Na każdym układam porcje tartego sera, po dwa kapary, kilka kosteczek suszonych pomidorów i po dwa / jednym plastrze pomidorka. Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez 20 minut w temp. 180 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchnipodanych wymiarach lub jeżeli nie macie możliwości pieczenia w swoim piekarniku kilku blach na raz - można z powodzeniem piec blaty jeden po drugim. Na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową : Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać orzechy i chwilę wszystko razem smażyć. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec odrobinę dłużej niż pozostałe blaty - około(...)chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Złożenie ciasta : Na jednym z blatów ( tych bez orzechów ) rozsmarować połowę powideł. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, posmarować drugą połową
Opowieści z piekarnikajest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik(...)Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe ciasto z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki domowego cukru
Kulinarne przygody Gatitywarszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej(...)grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Piec w 170 st. C przez
To co kochammarmolady wieloowocowej 300 g jagód Na bezę: 4 białka szczypta soli 120 g cukru WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich włożyć ponownie(...)miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubite białka wyłożyć na jagodach, zaś na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto z lodówki. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut
Passions hobbies lifesię znakomicie, a piecze całkiem szybko. W moim starym piekarniku nie chciałam ryzykować pieczenia dwóch blatów na raz, ale jeśli macie taką możliwość - polecam. Będzie jeszcze szybciej. Następnie przełożyłam upieczone i ostudzone blaty powidłami śliwkowymi. Chciałam przygotować masę marcepanową, ale Mamunia za marcepanem nie przepada... Poza tym stwierdziłam, że od powideł dość twarde ciasto złapie więcej wilgoci. Nie pomyliłam(...)przygotowań. Ale to dobre! Ciasto jest aromatyczne i mięciutkie, lekko kwaśne powidła pasują tutaj idealnie. A z czekoladą to już w ogóle poezja... W każdym razie: ciasto podzieliłam na cztery mniejsze części, każdą oblałam zatemperowaną czekoladą i posypałam siekanymi migdałami. Pierniki wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. Jestem pewna, że przyszłoroczne Święta się bez piernika staropolskiego nie obejdą
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe 1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy . Wszystko wyrobić mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować nie za grubo wykrawać foremka ciasteczka z lekkim wgłębieniem w środku , chyba że macie taką foremkę . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć ciasteczka , w każdy środek nałożyć po łyżeczce budyniu. Ciasteczka posmarować w koło roztrzepanym jajkiem i posypać
Sama słodycz i szczypta chiliKolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru(...)soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut, aby mi się
MamaOskarkatych czasach ciężko dostać taki chleb, który jest pęknięty podczas pieczenia i który wspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba. Przepis(...)jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste. - przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd ) - piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut
Basia w kuchnitemu mam dostęp do owoców i przecierów. Polecam wszystkim, kilka godziny pracy w sezonie letnim a radocha cały rok. I tak jak dzisiaj mogłam sobie zrobić pyszny jabłecznik bez problemu:) Na ten przepis natrafiłam na jednym z blogów ale nie pamiętam na którym, (zapisałam go i nie dopisałam skąd go mam) Dodałam do niego mój przepis na posypkę(...)ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka: 50 g margaryny 2 łyżki cukru 200 g płatków migdałowych Wykonanie: Podgrzewamy lekko mleko z cukrem. Ściągamy garnek z pieca
ciastkarnia na kruchym spodzieczekoladek ferrero rocher, pycha!. Będzie idealnym ciastem na zbliżające się Święta dla łasuchów :). Wygląda fantastycznie, nie jest trudny w przygotowaniu i nie jest czasochłonny. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Quiero Cupcakes ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia Składniki: Spód: 220g herbatników 120g masła – roztopionego(...)można przy pomocy wałka) lub zemleć w blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać. Masę herbatnikową przesypać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki. 2. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 3. Czekoladki obrać ze złotka
Mała CukierenkaWszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 5) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną(...)tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe: 1) Do masy makowej
Fitsweet.meWszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 5) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną(...)tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe: 1) Do masy makowej
Fitsweet.meDziś post w mniej świątecznym nastroju, a bardziej w klimacie zbliżającego się Sylwestra. Prosta, smaczna i niedroga przekąska. Idealna na imprezy, spotkania towarzyskie, a nawet na
Niebieski kubek z kawaCiasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepis
Smaczne ZdroweKorzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto
Dieta bez mlekaCiasto jaglane z dodatkiem suszonych śliwek. Przy słonecznej niedzieli dzisiaj w roli w głównej moja ulubiona kasza jaglana. Ostatnio szaleje z nią w kuchni i
zdrowo i aktywnieMurzynek to ciasto o wielu twarzach:) Można podawać bez przekładania, można przełożyć dżemem, kremem. Wykorzystać jako podstawę tortu. Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i tylko na 1 jajku. Murzynek z kremem z mascarpone i śmietany z dodatkiem galaretki jest wersją na bogato:)Ciasto wyjątkowo smaczne, znika bardzo szybko. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki 300 g mąki pszennej(...)kakao kilka łyżek mleka Galaretki rozpuścić ,każdą w 300 ml wody, odstawić do stężenia. Kiedy zastygną, pociąć w kostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera ,wymieszać. Tortownicę 23 cm lub blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone, w razie potrzeby
gotuj ze mnąprzepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli macie nadmiar antonówek i nie wiecie co zrobić, upieczcie to ciasto J Polecam. Ciasto kruche(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić
Wanilia i Kardamonblogu i FB, choć bez gotowania się nie obchodzi. Mam przygotowanych nawet kilka przepisów, które czekają na spisanie i opublikowanie. Od razu po krótkim zapoznaniu się z instrukcją obsługi (tak, tak, czytam instrukcje;) uruchomiłam piekarnik. Też nowy. Czym mnie zaskoczy? Czy między nami zaskoczy? Na razie wyskoczyło z niego pyszne ciasto ze śliwkami i pianką. Przepis sprawdzony(...)Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 120g masła 3 żółtka pianka: 3 białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto
Obiad gotowyBardzo szybki i łatwy do zrobienia deser z truskawek. Truskawki zapiekane z kokosem nie wymagają od nas dużo pracy. Bardzo smaczny i niezbyt słodki deser, który
Kuchcik gotujeudaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę tak, że następnego dnia wygląda jak wydziobany placek. Takie ciasto z dodatkiem owoców, najlepsze jest właśnie takie domowe, z naturalnych składników(...)ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi. Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców. Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia
Mieszam w GarnkuPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szybki w przygotowaniu i bez drożdży, zatem nie wymaga wyrastania i długiego wyrabiania. Przepis od mojej sąsiadki, która dostarcza mi codziennie kilogramy cukinii prosto ze swojej uprawy - Ona wie co dobre! Będziesz potrzebować keksówka 20 cm cukinia - 500 g jajka - 2 szt olej/oliwa - 50 ml mąka pszenna - u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350 g proszek do pieczenia(...)Suche składniki Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika Etap III - Łączymy składniki Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec połącz wszystkie składniki. Etap IV - Pieczenie Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz
Wylizany RondelTaki chleb zrobi każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Nic prostszego już nie można wymyśleć. Chlebek jest bardzo pyszny. Do miski wsypać mąkę, siemię lniane
Kuchnia Pokoleńłatwo i szybko przygotować. Ciasto na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklana wody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300g świeżego szpinaku (może być mrożony) 200g pieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy(...)dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
Naleśnikiwiary w moje możliwości. W razie czego można zrobić gar zupy dyniowej, zamrozić porcjami i mieć szybki obiad na dni, kiedy nie chce się nic, a jeść trzeba ;). Wracając do przepisu, tym razem powstała tarta, po pierwsze z mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie krem powstał na bazie dyni. Na zdjęciu krem jeszcze nie do końca(...)Następnie dodaj żółtko, wymieszaj z masą. Dodaj olej i jogurt, krótko mieszaj w malakserze, aż całość się połączy. Formę wysmaruj równomiernie tłuszczem (olej/masło) lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz
Corner With Recipeskuchni. Mam dla Was propozycję na mega szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego produktu. Co powiecie na mini tarty na cieście francuskim z botwiną, kozim serem i nutą tymianku ? Są przepyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Miłego dnia ! Składniki: Płat ciasta francuskiego 1 – 2 roladki koziego sera 1 pęczek młodej botwiny (bez buraczków) 2 – 3 ząbki czosnku 1 czubata(...)smaż około 1 minuty. Dodaj łodygi – bez liści – i smaż około 3 – 4 minut aż zmiękną. Następnie dodaj liście smaż kolejne 2 – 4 minuty – aż liście ‚zwiędną’. Całość dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia) i pokrój je na 4 równe kawałki
Moja pasja smakupróżnia , którą wytwarzamy za pomocą pompki . Jej użycie jest bardzo proste i szybkie: przykładamy do otworu w pokrywce i przy użyciu tłoka "wyciągamy" powietrze na zewnątrz. W jednym pojemniku możemy przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa(...)wysychają , ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni. Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób. Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze. Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam? Zastosowanie pojemników jest identyczne, w tej kwestii
Codzienna kuchnia niecodziennakanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka. Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe na herbatnikach Składniki: 230g serka homogenizowanego naturalnego 120g śmietanki 30% 4 białka 90g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody 20 herbatników Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło(...)żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać - żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka z żelatyną szybko tężeją, należy od razu połączyć je z masą serową i wyłożyć na herbatniki) - masę kakaową wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać - całość wstawić do lodówki i schłodzić do ścięcia się
Smakołyki Bereniki