szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:211/536)

Chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą na drożdżach z nasionami 127

traktowałam „cup”, jako nasz odpowiednik 250 ml szklanki. Wy możecie korzystać z dowolnej miarki – kubka czy czegoś innego Ja wszelkiego rodzaju ciasta wyrabiam w robocie kuchennym, ale śmiało możecie ciasto wyrabiać w maszynce do chleba czy też ręcznie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/08\/chleb3.jpg","recipeIngredient":["1,5 - 2 szkl(...)u0105ki.\r","Mieszamy.\r","Je\u015bli ciasto jest bardzo lepkie, dodajemy po trochu m\u0105ki pszennej 650.\r","Wyrabiamy, a\u017c nie b\u0119dzie si\u0119 klei\u0107 do r\u0119ki. \r","Wyrabiamy na stolnicy ciasto ok. 8 min, a\u017c ciasto b\u0119dzie g\u0142adkie i spr\u0119\u017cyste.\r","Przek\u0142adamy ciasto do miski nasmarowanej oliw\u0105, przykrywamy

Mieszam w Garnku
KRUCHE CIASTECZKA Z LUKREM 127

żółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do   lodówce na 30 minut po schłodzeniu dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3mm, wykrawamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Sernik królewski-najlepszy przepis,zawsze się udaje 4486

jest łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze-ZAWSZE się udaje, i pięknie wygląda. :-)   SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm  KAKAOWE CIASTO: -3,5 szkl. mąki   (szklanka 250ml) -4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -czubata szklanka cukru -3 czubate łyżki śmietany 12% lub 18% -3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)MASA SEROWA: -ok. 1,30-1,50  kg sera białego półtłustego lub tłustego  -5 jajek -250g masła lub margaryny -szklanka cukru -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka) -łyżka cukru waniliowego DODATKOWO -kilka kostek białej czekolady  CIASTO Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Następnie oddzielamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta z figami i kozim serem 339

szybko zagniatamy starając się jak najmniej ocieplić ciasto. Następnie owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 min. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy w nim formę na tarte o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie chowamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Na cieście kładziemy(...)folie aluminiową a następnie wykładamy nasze obciążenie w postaci np. fasoli jaś. Spód tarty pieczemy 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min. Składniki na masę (bez figi) łączymy przy pomocy trzepaczki a następnie wylewamy na podpieczony spód do tarty. Na masie układamy plasterki figi a następnie smarujemy je miodem połączonym z olejem

Mohiella
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 166

dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet

I tu będę miała takie te
Tort Piernikowo Śmietankowy 170

Święta minęły bardzo szybko. Kolejne świąteczne dni przed nami. I choć na dzień dzisiejszy odczuwam lekki „ciasto-wstręt”, lekkie ciastami przejedzenie, tak mimo tego nie wyobrażam sobie wejść w Nowy Rok bez kawałka ciasta, bez osłodzenia sobie początku roku. Moja propozycja na ten dzień to lekki, piernikowy torcik ze śmietankowym kremem. Smakiem powrócicie do świątecznego klimatu(...)piernikowym torcikiem. Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 300 g ciemnego cukru brązowego 2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 200 g zimnego masła 200 ml mleka 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu

Made By Mom And Son
Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 203

ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Przepis na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka(...)jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera. Ciasto będzie dość lepiące. Podzielić na pół. Każdą część

moj przepis na
Ciastka cynamonowe z powidłami 133

jajko, sodę oraz cynamon.  Zagniatam ciasto. 2.  Przygotowane ciasto cienko rozwałkowuję.  Szklanką wykrawam w cieście krążki. W połowie krążków robię na środku zakrętką mniejsze kółeczka. 3.  Przygotowane ciastka układam na blaszce. Piekę około 10 minut w temperaturze 170 stopni.   4.  Krążki bez otworów smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam krążkami z dziurką i sklejam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkoptowe naleśniki z lekką pianką 203

przekór moim postanowieniom dzisiejszy post to przepis na delikatne biszkoptowe naleśniki z lekką pianką i brzoskwiniami :) Cóż - babcia je uwielbia, więc spełniłam dziś jej marzenia. Naleśniki przygotowuje się ultra szybko i są, jak twierdzi babcia, lekkie jak niebo :)       Składniki:  (2 duże naleśniki) 4 jajka 50g mąki 2 łyżeczki słodziku w proszku lub cukru(...)Kiedy uzyskamy jedwabistą, lekka konsystencję, dodajemy mąkę i wszystko bardzo delikatnie mieszamy metalową łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu biszkopt ostrożnie składamy na pół

Spektrum Smaku
kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży 191

bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli (lub do smaku) W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości

chili & sugar
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 172

wyrosnieciu zagniesc ciasto jeszcze raz.Podzielic na 2 czesci.Rozwalkowac 2 kola o srednicy okolo 28 cm podsypujac delikatnie, w miare potrzeby maka. Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C. Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem  przygotowanym sosem.Teraz ulozyc szpinak w barylkach (wczesniej rozmrozony) na plackach.Druga pizze oblozylam tunczykiem z puszki ( bez(...)oleju) i krazkami cebuli.Przykryc plasterkam mozarelli. Zeby szybko upiec dobra,chrupiaca pizze najlepiej upiec ja na kamieniu.Ostatecznie blacha tez wystarczy. Gdy piekarnik osiagnie 250 °C wsunac obie pizze  na papierze pergaminowym gdy pieczemy na blaszce.Jesli uzywasz kamienia zsunac z papieru bezposrednio na rozgrzany kamien. Piec 10 do 12 minut.Czas pieczenia zalezy i od mocy piekarnika i od grubosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami laskowymi – pieczony na 2 sposoby 162

wybranego naczynia, nie przykrywamy. W górną część formy do pieczenia wlewamy niepełną szklankę wody i wkładamy formę z wodą na najniższą półkę piekarnika . Chleb umieszczamy na środkowej półce rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy w 220⁰C przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200⁰C i pieczemy chleb przez kolejne 20 minut. Jeśli przez pierwsze 30 minut(...)krzyczą „nie jedz gorącego chleba”? Okazuje się, że to ostrzeżenie o niejedzeniu gorących ciast znikąd się nie wzięło – gorące pieczywo drożdżowe ma bardzo wysoką zawartość tyraminy. Jedzony na ciepło chleb powoduje znaczące podniesienie poziomu tyraminy we krwi, które skutkuje gwałtownym skokiem ciśnienia a następnie jego szybkim spadkiem. W nomenklaturze medycznej to zjawisko nazywa się przełomem ciśnieniowym. Szczególnie źle znoszą

Karo in the Kitchen
Brownie przepis dziecinnie prosty (bez cukru) 178

Mimo tego, że praktycznie nie mamy dostępu do własnej kuchni udało nam się przygotować ostatnio kilka przepisów i nawet jeden film!! Jak nie widzieliście wersji na zdrowy i bez nabiału creme brulee to zajrzyjcie TUTAJ naprawdę warto, Sylwia stwierdziła, że to był jeden z lepszych deserów jakie przygotowaliśmy! Ja jestem fanem brownie, nic tak nie poprawia humoru jak dobra(...)gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze mieszamy wszystkie składniki oprócz czekolady. Ciasto wylewamy do formy ( u nas 18 na 18 ) dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy. Pieczemy około 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia Smacznego! Artykuł Brownie przepis dziecinnie prosty (bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Bezglutenowy murzynek z dżemem 304

To jest moje ulubione ciasto.  Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Składniki: 500 ml mąki bezglutenowej

Ze smakiem bez glutenu
Wszystko co musisz wiedzieć o wypieku chleba na zakwasie i przepis na najbardziej znany chleb na świecie - "Sourdough Bread" 174

musisz co pół godziny biegać do miski z ciastem ;-).  4. FERMENTACJA NATURALNA Mamy już ciasto właściwe, które wyrabialiśmy składając je.  Teraz przychodzi moment na proces fermentacji, ciasto pod wpływem zakwasu będzie rosnąć. W cieście będą powstawać charakterystyczne bąble.  Fermentacja może odbywać się w warunkach naturalnych, czyli zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 3- 4 godziny by dalej(...)godziny w domu.  Kiedy wiadomo, czy bochenek już powinniśmy piec. Naciśnij po około 2 godzinach palcem ciasto jak wyrasta, zobaczysz, że szybko dołeczek zniknie i ciasto wróci do swojej formy. To oznacza jedno. Ciasto rośnie i powinno dalej wyrastać. Po kolejnej godzinie powtórz proces jeśli ciasto nadal szybko wraca zostaw niech wyrasta. Sprawdź za 30 minut najprawdopodobniej dołeczek

SMYKWKUCHNI