twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:) Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu- spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu waniliowego -165g mąki orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki na masy: -100g czekolady mlecznej -100g czekolady gorzkiej(...)łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i zostawić aż napęcznieje
Smaczne Zdrowezdecydowanie należę do grupy osób, które wszystko ważą, w związku z czym kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu(...)zyskuję mniej tłuste potrawy. Kiedy robię pizzę, zamiast brudzić pędzelek, spryskuję miskę do wyrastania ciasta i gotowe. Potem, kiedy pizza jest gotowa lubię też psikną na nią odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Podobnie, czasem używam dozownika, żeby dodać trochę tłuszczu do sałatki. A Wy? Bez czego nie może się obyć w kuchni
W kuchni wieczoremcukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Spód po upieczeniu odstaw(...)Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 °C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C. Ciasto pieczemy łącznie 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy
Food Squareszybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące ( ja użyłam maty i wałka silikonowego, dzięki czemu nie musiałam podsypywać mąką ). Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką(...)papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać. Można pominąć nadziewanie pączków przed włożeniem do piekarnika, a zrobić to po upieczeniu - za pomocą szprycy. 5. Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić
Domowa Cookierenka Agipolecić. Chleb, na który się zdecydowałam, jest, jak już wspomniałam, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zrobiłam z połowy porcji - chlebki nie są duże, ale czterech raczej byśmy nie zjedli. Dodatek mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się kruszy, ale smakuje wybornie. Bez żadnych fiu-bździu , taki zwykły, prosty, neutralny w smaku. Za tym właśnie(...)resztę mleka, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości. Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, uformować z każdej okrągły bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bochenki opędzlować wodą. Piec w 220 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzyznam się bez bicia, że mojito jest moim ulubionym drinkiem. Po pierwsze łączy się z wspomnieniami fantastycznych wakacji. Po drugie to idealne dla mnie połączenie
UgotujmyTo.plorzechy kojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza(...)szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta) 120g cukru szczypta miłości Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep, lekko natłuszczoną, formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C. Masa serowa: 1. Twaróg podziel na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem bądź umieść w robocie kuchennym
Kuchnia w Słońcu Skąpananagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około 3/4 szklanki) 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie(...)duszki bezowe z przepisu poniżej. Jak już duszki będą się piekły i susz lekko przestygnie to blendujemy go dokładnie i przelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto. Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą. Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach. Bezowe duszki
JedzeniomaniaPyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz bitą śmietaną na wierzchu. Masa budyniowa wykonana została z gotowych budyni czekoladowych, na maśle, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym, znajdziemy w niej również prawdziwą czekoladę gorzką oraz mleczną(...)mielonych orzechów laskowych. Dzięki temu jej smak jest intensywnie czekoladowy z mocno wyczuwalnym orzechowym akcentem. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz gorzka czekolada i orzechy laskowe. Prosty i szybki przepis na pyszne i słodkie ciacho, które zachwyci każdego, kto uwielbia połączenie czekolady i orzechów. Składniki: Masa budyniowa: 700 ml mleka 200 g śmietany kwaśnej 18% 3 łyżki cukru
Kuchnia MagdaLenyPyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz bitą śmietaną na wierzchu. Masa budyniowa wykonana została z gotowych budyni czekoladowych, na maśle, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym, znajdziemy w niej również prawdziwą czekoladę gorzką oraz mleczną(...)mielonych orzechów laskowych. Dzięki temu jej smak jest intensywnie czekoladowy z mocno wyczuwalnym orzechowym akcentem. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz gorzka czekolada i orzechy laskowe. Prosty i szybki przepis na pyszne i słodkie ciacho, które zachwyci każdego, kto uwielbia połączenie czekolady i orzechów. Składniki: Masa budyniowa: 700 ml mleka 200 g śmietany kwaśnej 18% 3 łyżki cukru
Kuchnia MagdaLenyobrotach. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i utrzeć na gładką masę dość gęstą. Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dól około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie i zimne nasączyć herbatą z cytryną. Umyte truskawki bez szypułek w garnku zmiksować(...)ognia i wsypać cukier i galaretki, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek, wystudzić. Gdy masa zaczyna tężeć wyłożyć na ciasto w formie i schować do lodówki na kilka godzin - najlepsze ciasto bananowo-kakaowe z dodatkiem musu truskawkowego z galaretką, jest bardzo łatwe, szybkie, pyszne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnagrzanego piekarnika (pieczenie góra-dół) i piecz biszkopt przez 13 minut. Ciasto ma jedynie zacząć się rumienić i być bardzo jasne. Wyjmij ciasto z piekarnika. Od razu po wyjęciu, trzymając za papier przełóż biszkopt na stolnicę górą ciasta do dołu. Papier będzie teraz na górze, zdejmij go (odklej) od ciasta. W miejsce papieru rozłóż na cieście złożony na pół(...)mały ręcznik frotte i szybko ale delikatnie zwiń ciasto w roladę tak, jakby ręcznik był kremem do ciasta. Odstaw tak zwinięty biszkopt, aż całkiem wystygnie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Kwiatki lawendy (bez zielonych części) ugnieć w moździerzu wraz z cukrem waniliowym w pudrze (zmiel go w młynku do kawy). Śmietanka przed przystąpieniem do ubijania
Delicious PlaceWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszne i proste ciasteczka piwoszki. Bez proszku do pieczenia i jajek. Jeśli macie obawy że piwo będzie wyczuwalne to powiem że nie bo w czasie pieczenia odparuje a dzięki niemu ciasteczka będą chrupiące i pulchne. Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki mąki + do podsypania 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)oprószenia ciasteczek Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dobrze schłodzoną margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dodajemy piwo i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 mm i wycinamy foremką w kształcie kwiatka ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chiliszybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło. Ciasto kroić nożem w plastry i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. Podpiec w piekarniku mocno nagrzanym do 250C przez ok. 10 minut - aż nabierze złotego koloru . Piec w 1/3 wysokości piekarnika mierząc od dołu - u mnie grzałka góra-dół i bez termoobiegu . Po podpieczeniu odstawić ciasto do wystygnięcia - po przestygnięciu nie będzie tak chłonęło wilgoci z nadzienia . Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać
Grunt to przepis!Ciasto bez glutenu i bez dodatku cukru? Tak - i do tego banalne w wykonaniu, szybkie i bardzo, bardzo smaczne :) Mix jogurtowy Nutri Free zawiera tylko naturalne cukry, nie ma środków konserwujących czy polepszaczy. Ciasto jest słodkie, pięknie pachnie i jest naprawdę przepyszne. Spróbujcie! SKŁADNIKI: 350 g mixu jogurtowego Nutri free 3 jajka 100 g oleju słonecznikowego(...)mleka Mieszankę wysyp do miski. Dodaj jajka, oliwę i miksuj mikserem elektrycznym na średnich obrotach. Powolii dolewaj mleko cały czas miksując. tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Upieczone ciasto dowolnie udekoruj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa