się jedno. Nasze gusta. Lubimy cienkie i chrupiące ciasto. Przyzwyczailiśmy się do domowego sosu pomidorowego. Do ulubionych składników. A od kiedy mam kamień do pieczenia pizzy, to przepadliśmy. Sporo osób pytało mnie o ten kamień, a więc kupiłam w Duce (link TUTAJ ). Nie jest to ciągle pizza pieczona w piecu opalanym drewnem ;) Ale spód na kamieniu wychodzi naprawdę(...)Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu, to kamień trzeba odpowiednio wcześniej mocno nagrzać. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni, ruszt wkładamy na najniższy stopień, a na ruszt kamień i nagrzewamy ok. 20 minut. Jeśli pieczemy na blaszce, to proponuję również ją wcześniej rozgrzać i na gorącą przełożyć pizzę (najlepiej samo ciasto, a dopiero na blaszce lub na kamieniu, szybko sos i resztę
bistro mamaGorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda - monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Świetna funkcja podczas pieczenia różnego rodzaju mięs. czyszczenie katalityczne - to system samoczynnego czyszczenia, który zaczyna(...)osiąga temperaturę 250°C. Dzięki temu czyszczenie piekarnika to żaden problem. wyświetlacz LED zegara - precyzyjne ustawienia czasu na wyświetlaczu LED pozwalają monitorować proces pieczenia potraw. Dodatkowo podłączając termosondę mamy wszystko pod kontrolą na wyświetlaczu. szybkie i równomiernie pieczenie Even Cooking - wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone
Kuchnia MagdaLenyGorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda - monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Świetna funkcja podczas pieczenia różnego rodzaju mięs. czyszczenie katalityczne - to system samoczynnego czyszczenia, który zaczyna(...)osiąga temperaturę 250°C. Dzięki temu czyszczenie piekarnika to żaden problem. wyświetlacz LED zegara - precyzyjne ustawienia czasu na wyświetlaczu LED pozwalają monitorować proces pieczenia potraw. Dodatkowo podłączając termosondę mamy wszystko pod kontrolą na wyświetlaczu. szybkie i równomiernie pieczenie Even Cooking - wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone
Kuchnia MagdaLenyPrzepis jest prosty, szybki i już wielokrotnie sprawdzony, więc bez obaw - upieczenie tego ciasta nie grozi zakalcem! Jest ono naprawdę łatwe, bardzo smaczne i idealnie łączy migdały z truskawkami, co jest raczej rzadko spotykane. Obowiązkowo spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 175g masła/margaryny 150g cukru (u mnie ksylitol ) 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik(...)jajka 3 łyżki mleka 150g mąki (może być orkiszowa, owsiana, pszenna, pszenna pełnoziarnista) 100g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: 300-350g truskawek + 1 łyżka kaszy manny płatki migdałowe do posypania wierzchu Opcjonalnie: cukier puder Masło/margarynę utrzeć z dwoma cukrami. Dodać jajka, mleko, mąkę, mąkę
Di gotujewszyscy uwielbiają słodkości. Jest tylko jeden problem, każdy ma swoje ulubione ciasto i co tu zrobić. W to szczególne rodzinne Święto, żeby zrobić każdemu przyjemność piekę około 6-7 ciast, wymaga to dużo pracy, ale czego się nie robi dla uśmiechu rodziny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny(...)roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu, a także widok kuchni w połowie zastawionej ciastami. Jest to dla mnie wielka satysfakcja. Oczywiście każdy dostaje potem paczuszkę ciasta do domu. Składniki: (blacha 29x24) 1,25 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki
talerz przyjemnościMiałam gotowe ciasto francuskie ..zastanawiałam się co z nim na szybko zrobić..miałam także pieczarki..i tak oto powstały szybkie paszteciki z pieczarkami...idealne do barszczyku..ale i bez barszczyku też można zjeść. 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju do smażenia 1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików Pieczarki(...)pokroić. Na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.Doprawić i wystudzić Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć pieczarki i zwinąć.Pokroić na kawałki, posmarować jajkiem i piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzeniegenialny!! sprzęt. Z nim praca jest dziecinnie prosta i szybka. Zrobienie np. ciasta na pizze najmuje niecałe 5 minut a ciasto jest idealnie wyrobione, ubicie śmietany czy białek zajmuje chwilę. Nie wyobrażam sobie pracy w kuchni bez tego robota. To jest moja prawa ręka :) Także zrobienie ciasta kruchego czy ubicie białek zajęło mi dosłownie chwilkę. Składniki: MASA JOGURTOWA jogurt(...)mnie Mlekovita) cukier 3/4 - 1 szklanka cukier waniliowy 1 op. (16 g) 5 jajek szczypta soli 2 budynie w proszku (u mnie śmietankowe) proszek do pieczenia 1 łyżeczka CIASTO mąka 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. kostka masła (200 g) proszek do pieczenia 1 łyżeczka Zaczynam od zrobienia ciasta. Do misy wsypuję mąkę, proszek
Kuchnia VikiProste, pyszne, szybkie ciasto ze śliwkami. Składniki 250 ml kefiru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki mąki z sorgo 40 g budyniu waniliowego 2 jajka 10-12 szt śliwek węgierek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka(...)kefir powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie mieszamy je w misce, dodajemy suche składniki, dokładnie łączymy. Przekładamy do blaszki (30x25), na wierzch układamy połówki śliwek (skórką do spodu) bez pestek. Ciasto pieczemy 60 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenteraz muffinki. Na szybko, w środku sezonu truskawkowego.... zrobiłam z mrożonymi truskawkami. Co za profanacja! Ale był środowy wieczór... w czwartek Boże Ciało. Moje jeszcze zielone, a świeżych już nigdzie nie można było kupić :) Ale za to przepis jest bardzo prosty, taki jak lubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :) Ciasto: 1 szklanka maślanki(...)mały jogurt naturalny i ok. 3-4 łyżki mleka) 2 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ekstrakt z wanilii truskawki (po 1 większej lub 2 mniejsze na jedną babeczkę) lub inne owoce sezonowe Przygotowanie: Mieszamy mąkę, cukier i proszek. Osobno lekko ubijamy jajko, maślankę, olej i ekstrakt waniliowy
bistro mamabardzo proste i szybko się je robi. Bardzo szybko też znikają. Można je podać z owocami, bitą śmietaną lub owocowymi przetworami ale mi najbardziej smakują same bez żadnych dodatków. składniki: 2,5 szklanki maślanki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli(...)olej do smażenia Do miski wlać maślankę. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksować, natępnie dodać mąkę i ponownie zmiksować. Banany obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodac do ciasta i wymieszac łyżką. Rozgrzac patelnie z niewielka ilościa oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta. Lekko rozpłaszczyć łyżką. Smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor
Monia miesza i gotujeteż jabłecznik, jak wolą inni. Najprostszy sposób, szybko i bez zbędnych ceregieli: sypana. Przepis na wcześniejszą wersję znajdziecie tam klik Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto wyszło bardziej zwarte i lekko chrupiące. Co najważniejsze, na drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto nie stało się miękkie. Zastanawiam się nad wersją(...)szarlotkę - pachnąca jabłkami, kardamonem i cynamonem. Moje smaki i zapachy jesieni :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2-3 łyżki cukru pudru 50 g zimnego masła 1 kg jabłek Formę wyłożyć dokładnie papierem, w taki sposób, żeby ewentualnie
Codzienna kuchnia niecodziennaowoce zamiast wymieszać z bezą po prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową(...)łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tarta bułką, kardamonem i cynamonem
Kulinarne przygody Gatityprodukowaną przez Gospodarstwo Rolne rodziny Domżał . Uprawa konopi w tym gospodarstwie jest prowadzona niemal bez stosowania środków ochrony roślin i bez użycia GMO. Mąka konopna może mieć różny poziom wilgotności, ta z Domu Konopi idealnie nadaje się do wypieku chleba, jako dodatek do ciast i ciasteczek a nawet zagęszczacz do sosów, którym nadaje lekko orzechowy posmak. Jak zrobić(...)mąki i początkowo około 300 ml wody. Przez około 10 minut wyrabiam ręcznie lub mikserem ciasto chlebowe. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję stopniowo resztę wody i wyrabiam, aż ciasto wchłonie wodę. Powinno mieć konsystencję podobną do gęstej, ale nadal płynnej śmietany. Wyrobione ciasto przekładam, a raczej przelewam, do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy, napełniając ją mniej więcej do połowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię nie tylko na święta, ale też na każdą okazję, nawet teraz, kiedy powinny dominować ciasta z sezonowymi owocami. Ja natomiast o tej porze nabrałam ochoty na to właśnie ciasto – co zrobić - i musiałam go w końcu upiec J A co! Uwaga: Uwielbiają go dosłownie wszyscy! Jest bardzo wilgotny, mięsisty i wyraźnie piernikowy J Polecam szczerze! SKŁADNIKI(...)jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać rózgą. Dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko cały czas mieszając. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Masę wylać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika (konsystencje będzie rzadka). Piec przez 45 - 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu, przekroić ciasto na pół
Calzonella.comświęta, jak i na każdy inny dzień! Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem! Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce. Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajko(...)dodajemy cukier. Wlewamy po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem, pieczemy ok. 35-40 minut w 160C bez termoobiegu. Studzimy. KREM KAWOWY: Zimny ser mascarpone ucieramy z zimną śmietaną na jednolity krem. Dodajemy kawę INKA i cukier puder, mieszamy. PIANKA STRACIATELLA: Śmietanę ubijamy
Ostra na Słodkoidealny jesienny obiad dla dwojga lub dla całej rodziny. Posiłek kolacja, obiad Kuchnia włoska Słowo kluczowe dynia, gnocchi, jarski obiad, kluski, makaron, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, włoski obiad Całkowity czas przygotowania 30 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki Gnocchi 500 g dyni najlepiej Hokkaido lub piżmowej(...)czosnku Do podania parmezan Kroki Gnocchi Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój dynię na pół, usuń pestki i włókna. Połóż na blaszce miąższem do dołu. Obok dyni ułóż duże ziemniaki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij upieczone warzywa, obierz je ze skórki. Przeciśnij je przez praskę
Na-talerzu.plulokowaniu "pod ręką" wszystkich, niezbędnych składników. Piekarnik rozgrzać do 170C - kratka ulokowana na środkowym poziomie, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę z tuleją wysmarować masłem i obsypać mąką. Do średniej miski przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W kolejnej misce rozpuścić w wodzie sodę oczyszczoną. Wmieszać napar z kawy i likier kawowy. W dużej misce(...)składniki (mąka, kakao, proszek) na przemian z mieszanka kawową (rozpuszczona soda, kawa, likier). W oddzielnej, dużej misce ubić mikserem na szybkich obrotach białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dużą, gumową łopatką wmieszać ostrożnie ubite białka do ciasta. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika - przez cały ten czas nagrzewał się do 170C
Grunt to przepis!