Sernik to jedno z pyszniejszych ciast, dzisiaj upiekłam go bez żadnego spodu, pyszny i delikatny. Ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. SKŁADNIKI : 1 kg sernika wiaderkowego 200 ml śmietany 30 % 7 jajek średniej wielkości 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru czekolada mleczna do polania(...)wsypujemy cukry, ubijamy, następnie dodajemy ser i miksujemy. Wlewamy śmietanę, ponownie miksujemy. Wsypujemy budynie, miksujemy i na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy. Sernik wlewamy do dużej tortownicy. Ciasto pieczemy jedną godzinę w temperaturze 175 % C, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy na 160 %. Gdyby ciasto zbytnio się przypiekało jeszcze zmniejszamy temperaturę do 150 %. Sernik studzimy 1 godzinę przy
Kulinarne Fantazje Mariolispodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego. Gorąco polecam! Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm) 2 szklanki mąki 160 g roztopionej margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 żółtka Z wszystkich podanych składników zagnieść kruszonkę. Całość podzielić na 2 części: większa posłuży
Walijskie Pichcenieproste i szybkie. Wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Ciasto jest owocowe, maślane, słodkie od bezy i pachnie cudownie. Mnie najlepiej smakuje z malinami i porzeczkami. Polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami(...)Pianką Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g masła 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Środek: 450g mrożonych, drobnych owoców (użyłam malin i porzeczki) 5 białek 150g cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać
Mała CukierenkaPodaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić(...)sztywną pianę. Następnie podczas ubijania dodawać powoli cukier. dokładnie rozmieszać. Nadal ciągle ubijając, ale już wolniej dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać składniki suche po jednej łyżce do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie
Kuchnia PokoleńOstatnio goszczą u nas proste i szybkie ciasta, bo czasu brak na jakieś bardziej skomplikowane wypieki, a poza tym chwilowo zmuszona jestem wyeliminować ze swojej diety nabiał, więc muszę trochę kombinować żeby było pysznie i bez laktozy, ale coraz lepiej mi to wychodzi, więc pewnie niebawem możecie spodziewać się kolejnych przepisów bez laktozy . A póki co to zapraszam(...)jesiennej wersji ze śliwkami. Składniki: 4 jaja 2 szkl. mąki 3/4 szlk. cukru 0,5 szkl. wody 1 kost. margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki ok 0,5 kg szczypta soli Wodę, margarynę, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę schładzamy ją. Białka oddzielamy
Cynamonowe szczęściepudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek
Pełny talerzpudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek
Pełny talerzciasto: 350 g mąki + do podsypywania 250 g masła 2 żółtka łyżka cynamonu 60 g cukru pudru szczypta soli na krem: 125 g masła 65 ml mleka 70 g cukru 1 szklanka mleka w proszku łyżka wódki dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować(...)podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w `180*C około 10 minut. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Na końcu dodać wódkę. Ciasteczka smarować kremem i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaformie silikonowej. Piekłam każdy blat 1 minutę. Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze możemy sprawdzić to wykałaczką
Chocolate Muffin Blogjako podwieczorek. Ciasteczka można też zjeść na szybkie śniadanie z filiżanką mleka. Samo ich przygotowanie to dosłownie kilka chwil, a potem 25 minut w piekarniku. Ciasteczka możecie przygotować też ze swoimi pociechami. WYKONANIE: W/w składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odrywamy dłonią
SMYKWKUCHNIŁatwe, szybkie i do tego przepyszne ciasto, oczaruje każdego bo smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam ciasto z wiórkami pomarańczowymi, które otzymałam od Sempre .pl Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego, gdzie można kupić dużo fajnych i smacznych produktów w przystępnej cenie. cukieteria.pl Miałam przyjemność wiele razy testować produkty tej firmy i nigdy się nie zawiodłam(...)Ciasto pomarańczowe Składniki : Biszkopt kawowy jajka- 7 szt cukier -1 szklanka mąka -1 szklanka proszek do pieczenia -1 łyżeczka kakao -2 łyżki Masa budyniowa : sok Kubuś - 900 ml budyń waniliowy - 3 opak bez cukru Pianka śmietankowa : śmietana kremówka 36 % - 1,5 szkl galaretka agrestowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo : wiórki pomarańczowe do posypania
Kuchnia DanusiMało skomplikowane, szybkie, idealne do popołudniowej kawy. Wiśnie podczas pieczenia zanurzą się w maślanym cieście i będą smakowite. Polecam… Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS . Maślane ciasto z wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli 6 jajek 1 szklanka cukru 300g masła w temperaturze pokojowej 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 3 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki kakao bez cukru 4 łyżki wody 600g umytych, wydrylowanych wiśni Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć
Mała Cukierenkawyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka” – układać zlepieniem do dołu, rant się wtedy zapiecze i mniejsza szansa wypłynięcia nadzienia . Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po wyjęciu(...)tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt. Po wystudzeniu polać lukrem. Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała od tego, jak gęsty ostatecznie chcemy lukier uzyskać - u mnie średnio-płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE
Grunt to przepis!włożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, wlać ciasto piec w 200 C około 50-60 minut, wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty: jeden cieńszy na spód, można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę(...)wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie pyszne i szybko się zjada....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwtedy pichcę na potęgę. Dziś więc ciasto na weekend, śliwkowe, jak przystało na jesień. To już drugie takie ciasto w tym tygodniu. Poprzednie zniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Zostawiam Was zatem z pysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy. Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego(...)cukru 80 g serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę: 400 g śliwek węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko 2 całe jajka cukier puder do posypania wykonanie: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. W misce łączymy wszystkie
Przysmaki KarolkiWeekend bez ciasta? Nie ma u mnie takiej opcji! Nawet jak już jestem na tzw. "ostatnich nogach" :)) Może to być coś prostego i szybkiego, byle było słodkie:)) Dziś mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być! foremka 11x26 cm Składniki: 2 szklanki(...)szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki maślanki, cytryna, 1 szklanka startej cukinii, szczypta soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: Jajka ubić trzepaczką z olejem. Dodać maślankę, cukier, skórkę startą z całej cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec
Z miłości do słodkościmiękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc. Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka wody) Masa serowa(...)budynie waniliowe lub śmietankowe 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 jajek 100 g rodzynek WYKONANIE Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i wykładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut. Rodzynki opłukujemy, sparzamy, osuszamy i oprószamy mąką ( etap
ZofianaPomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie
Moje domowe kucharzenieCiasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko
Smaczne Zdrowewskazówki skonfrontowałam z wyguglanymi przepisami, wyciągnęłam średnią z kilku i na wszelki wypadek spędziłam większość czasu pieczenia przed szybką piekarnika. Tak jakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła(...)masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 laska wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną formę (u mnie 21cm, szczelna) natłuszczamy. Masło rozpuszczamy, kruszymy drobno ciastka (drewniana pałką, albo wałkiem nawalamy
les mirabellesbezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście), można również upiec śliwki, można też przygotować bezowy placek, i zostawić w piekarniku na całą noc do całkowitego wystudzenia. Składniki na duża blachę 38 cm na 25 cm Ciasto kruche(...)lodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej
moj przepis naciasto i pieczemy ok. 12-14 minut. Gdy ciasto się piecze, jagody oczyszczamy i posypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką galaretki. Delikatnie potrząsamy miską, aż wszystkie jagody się oblepią. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo drobny cukier, a na końcu pół łyżki ziemniaczanej. Na upieczony spód wykładamy jagody. Na wierzch wykładamy ubitą pianę i rozsmarowujemy po cieście. Wierzch(...)możemy posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90°C i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. Post Kruche ciasto z jagodami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuLato w pełni, nie zawsze mamy ochotę piec, dlatego dziś zapraszam Was na kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) . Pyszny, rozpływający się w
Słodkie okruszkiWiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem! Delikatny biszkopt przykryty l ekką masą z kaszy
Ostra na SłodkoBardzo wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Wyniki na końcu postu. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję! Proste ciasto bananowe z marchewką Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g jasnego brązowego cukru 50g poszatkowanych orzechów 150g marchewki (jedna trochę większa marchewka) 2 dojrzałe banany(...)wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch ostygniętego ciasta. Ozdobić połówkami orzechów. Udanych wypieków:) Osoby wylosowane
Mała Cukierenkadwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik(...)być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim
SMYKWKUCHNIwbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto na jednolitą masę (ciasto będzie lekko klejące). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Foremki smarujemy delikatnie masłem. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wyklejamy nim foremki. Następnie nakłuwamy spody widelcem. Foremki z ciastem wkładamy jeszcze(...)mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy musli i krótko mieszamy. Masą wypełniamy podpieczone tartaletki. I wkładamy całość ponownie do piekarnika (180 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu, gdyby brzegi ciasta za mocno się piekły można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni). Pieczemy do czasu aż nasza serowa masa ładnie się zetnie. Po przestudzeniu oprószamy całość cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiprostu pyszna... 😋 Moje Dzieci zjadają ją nim zdążę zaparzyć kawę dla siebie, dlatego w kuchni od razu szykuję składniki na drugą porcję 😂 Babkę robi się bez dodatku proszku do pieczenia, dlatego ważne jest dokładne ubicie masła, cukru i żółtek na gładką masę oraz białek na sztywną pianę. Zaś o jej sypkości decyduje dodatek sporej ilości skrobii(...)można w całości zastąpić skrobią ziemniaczaną i otrzymamy wtedy mega sypką babkę w wersji bezglutenowej. Nie wypróbowałam jeszcze tego sposobu, ale myślę, że warto 👌 Na Wielkanoc babka jak znalazł - szybka, prosta i smakowita ! 🐤 SKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temepraturze pokojowej): 250 g masła lub margaryny 200 g cukru 4 jajka szczypta soli 150 g mąki pszennej
Słodko-Słony Świat Ilonydość gęsta masa. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy śliwki (części ą ze skórk ą do dołu) lekko je dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół około 3 5 minut (do suchego patyczka). Następnie drzwiczki piekarnika uchylamy i pozostawiamy w nim ciasto na około pół godziny(...)pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. [caption id="attachment_9474" align="aligncenter" width="901"] Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami[/caption] Zobacz przepisy na inne ciasta z owocami: Szybkie Ciasto Z Porzeczkami – Puszyste I Wilgotne Ekspresowe Ciasto Łaciatek Z Truskawkami Szybkie Ciasto Biszkoptowe Z Rabarbarem Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera) Puszyste Ciasto
e-PrzepisyKulinarnerękach). 2. Dodajemy resztę składników: żółtka, jajko, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki (u mnie ta pierwsza wersja :-)) 4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, przełożyć do blaszki i po nakłuwać widelcem. Piekarnik(...)nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy około 15-17 minut. Ciasto ma się lekko ze złocić. Masa serowa: 1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (3-krotnie zmielonego) 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 g każdy, bez cukru 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2,5 szklanki mleka 2 jajka 4 żółtka (białka odłożyć
kruche babeczkizimnego masła Z podanych składników szybko wyrób gładką kulę ciasta. Podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na minimum godzinę. Drugą połową wylep formę do ciasta (około 25 cm x 35 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 10 minut(...)spód wyciągnij z piekarnika, odstaw ,aż wystygnie. Przygotuj teraz piankę. Składniki 6 białek 2 opakowania budyniu wiśniowego 120 ml oleju roślinnego owoce w nierównych proporcjach, u mnie czereśnie (oczywiście bez pestek) oraz świeże słodkie mango 150-200 g cukru Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier, proszek budyniowy oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Piankę wyłóż na podpieczony spód
Z Kuchni Do KuchniSzybkie i proste ciasto dla miłośnika czekolady! Kakaowy biszkopt, polewa czekoladowa, czekoladowe dropsy i świeże owoce. Mimo, że troszkę ciężkie jest to idealne ciasto na lato! Składniki na małą blaszkę: 4 jajka 1 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao naturalnego 4 łyżki ksylitolu(...)Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i ksylitol, miksujemy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przelewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25min. Polewa: 50g gorzkiej czekolady (bez cukru, min. 70% kakao) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy
Czarnawisienkagałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania tarty: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, wbić jajka, dodać zimne masło oraz śmietanę, szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, uformować kulę, schłodzić 15 minut w lodówce, po czym wyjąć rozwałkować na stolnicy okrąg i wylepić nim formę do tarty, razem z brzegami, przykryć papierem pergaminowym do pieczenia, obciążyć kuleczkami ceramicznymi i podpiec w nagrzanym
Wanilia i KardamonIdealnie smakują podane z kubkiem kakao lub mleka. Mają jedną wielką wadę, a mianowicie bardzo szybko znikają :) Może skusicie się na takie słodkości? Składniki 4 jajka 500 g mleka skondensowanego bez cukru 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 3/4 szklanki suszonej żurawiny lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki(...)Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut do tzw "suchego patyczka
O kuchni z uczuciemdodajemy herbatę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę z ciasta i schładzamy ją w lodówce przez 30 minut. Następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto lub rozgniatamy ręką na grubość około 3 mm (ciasto można z wierzchu lekko posypać mąką jakby się lepiło). Foremką wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około 15 minut(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom). Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasteczek i piekarnika. Ciasteczka należy obserwować (powinny mieć ładnie zarumieniony spód). Zdejmujemy z blaszki gdy ostygną. Podajemy bez dodatków lub z lukrem. U mnie dziś wersja wzbogacona – ciasteczka popsikałam żółtym sprey’em do ciast, na wierzch dodatkowo posmarowałam pomarańczowym lukrem (sok z pomarańczy
Słodkie okruszkiKruche i mocno czekoladowe ciasteczka. Brownie to ciasto, które wyjdzie każdemu. Tak samo jest z ciasteczkami. Jedynie można je zbyt mocno spiec i będą czarne :D. Szybkie i proste dla łasuchów czekolady. SKŁADNIKI: mąka pszenna 100 g. czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 70 % 100 g. jaja 3 szt. cukier waniliowy 1 op. masło orzechowe 2 łyżki(...)masłem orzechowym. Gdy masa lekko ostygnie dodać roztrzepane jaja i cukry. Następnie przesianą mąkę i razem wszystko wymieszać. Ciasto przelać do małych foremek ( np. silikonowych) do babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ( bez termoobiegu ) ok. 10-20 min. w zależności od wielkości foremek jakie mamy i piekarnika. Ciastka powinny być lekko popękane na wierzchu
Kuchnia Paulettespuszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku
Cooking Monsterczasu :) Naleśnik: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do silikonowej formy, tak, aby utworzyło cienką warstwę (nie martwcie się - urośnie). Piec 4-5 minut w mikrofali lub 20 minut w 180*C (tej wersji nie próbowałam - korzystam z szybkiej wersji w mikrofali). Wyjąć i wystudzić. Krem: 3 łyżki
Chocolate Muffin Blogprzepis na kolejne jogurtowe – tak samo łatwe i szybkie jak jego poprzednicy. Puszyste ucierane ciasto obficie obłożone ulubionymi bakaliami. Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. Są migdały … czekolada i trochę kokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało mogą skusić się na nie osoby liczące kalorie(...)mnóstwo energii i uśmiechu! :D Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 czubate łyżki * jajko – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * biała czekolada * ulubione bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się dość mocno
Ostra na Słodkocukier i zarabiamy ciasto, najpierw widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto dzielimy na 3 części, po czym każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wielkość blachy (około 23 x 34cm). Blaszkę wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto i pieczemy na złoty kolor około 7 minut w 180 ⁰ C. Blaty ciasta bardzo szybko się pieką, dlatego trzeba pilnować(...)się nie spaliły. Ja zrobiłam tak, że pierw wszystkie części ciasta rozwałkowałam i wycięłam, położyłam na osobne kawałki pergaminu, a później piekłam jeden pod drugim. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do ostygnięcia. By nie bawić się zbytnio w sztukowanie ciasta, ścinki pokroiłam nożem w kwadraty i osobno upiekłam – dobre były z nich ciasteczka :) Miękkie masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodając stopniowo
Smakowy Rajszybko zagnieść. Podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto przygotowałam wieczorem, dzień wcześniej. Następnego dnia: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Dno formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około(...)minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na delikatną budyniową piankę: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Wykonanie pianki: Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, cukier
Jadło i czytadłomoże się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut. Ostudzić na kratce(...)proporcje podstawowych składników i zachowanie Waszego piekarnika, pozostaje już tylko eksperymentowanie. Do bułeczek bowiem można dodać niemal wszystko, i zawsze będą pyszne. Na słodko i wytrawnie, z dodatkami czy bez sprawią, że śniadanie będzie przeżyciem dużo ciekawszym
Pożeraczka, czyli raz adobrze