Smakują wyśmienicie. U nas cieszą się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko znikają. Składniki: ½ kg mąki tortowej typ 450 200 g masła 82% 5 dag drożdży z
Przepisy BabciMiękkie i słodkie pierniczki ozdobione lukrem królewskim. Są szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Dobre od razu po upieczeniu, dodatkowo zmiękną jeśli zostawimy je bez przykrycia w
cool and mintyW niedzielne popołudnie upiekłam z dzieciakami proste i szybkie babeczki z nutką wanilii i czekoladą. Użyłam sylikonowej formy z kształtkami zwierzaków, ale równie dobrze można użyć
Kuchnia domowa AniGdy mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu warto sięgnąć po ciasto francuskie. Z jego udziałem szybko przygotujemy coś słodkiego w dosłownie kilkanaście minut
Monia miesza i gotujePrzepis z okresu wojny, lub tuż powojennego. Bardzo prosty przepis, szybki w przygotowaniu, a składniki dostępne w każdym domu. Potrzebne tylko jajka, mąka i tłuszcz do
królestwo garówNie ma to jak coś słodkiego i do tego szybkiego. Ekspresowe pączki zadowolą każdego- i maluszka i dorosłego. Największą zaletą pączków jest to że w
Smaki EdytySkładniki: 2 op ciastek owsianych lub pełnoziarnistych 0,5 kostki masła 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 jajka łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru
Luźna KuchniaNiezwykłe zwykłe kruche ciastka z dodatkiem dżemu. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. Kształtem przypominają kluski śląskie a w "dołeczkach" wypełnione są dżemem. Szybko się robi i szybko znikają. składniki: 450 g mąki pszennej 250 miękkiego masła 2 jajka 150 g cukru szczypta soli ulubiony dżem, u mnie truskawkowy Łowicz Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier(...)każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zaokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ciasteczka mają kształtem przypominać kluski śląskie. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wgłębienia w ciastkach wypełnić dżemem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasteczka lekko się zarumienią ok 15 minut. Po upieczeniu wystudzić, można posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeDziś przedstawię Wam ciastka amoniaczki, które często robi moja mama. Kruchutkie ciasteczka z amoniakiem, które smakują małym i dużym. SKŁADNIKI 0,5 kg mąki, ½ szkl. mleka, 10 dag margaryny, 2 jajka, 15 dag cukru, 2 łyżeczki amoniaku WYKONANIE W letnim mleku rozpuszczamy amoniak. Na stolnicę(...)wysypujemy mąkę, robimy dołek, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, cukier i jajka, na końcu dodajemy mleko z amoniakiem. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykrawamy foremkami ciastka. Układamy na formie wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 15-20 min aż ciastka uzyskają złoty kolor
słodki bratekBrewery , która jako pierwsza przygotowała ciastko z białą czekoladą i orzechami makademia zapieczone w miniaturowej formie na pizzę i podała je na ciepło z gałką lodów waniliowych. Deser szybko zyskał zasłużoną popularność i zaczęto przygotowywać go z innymi rodzajami orzechów oraz chipsami czekoladowymi. Dziś Pizookie ma swoją stronę na Facebooku (klik) z imponującą liczbą ponad 91000 fanów(...)foremkach maślane ciastko ze szczodrą porcją orzechów i czekolady i zniewalająco mięciutkim, ciągnącym środkiem, w towarzystwie pysznych lodów, mogłoby z pewnością zdystansować powszechnie królujące w karcie deserów tiramisu czy nie zawsze właściwie przygotowany creme brulee. U mnie już zajmuje czołowe miejsce na liście ulubionych deserów. Odmian i wersji Pizookie jest wiele, ale łączy je podstawowa zasada - ciastko podajemy lekko
KUCHARNIAPączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta gorzka czekolada Białka jaj oddzielam(...)dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając.Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany.Ciasto przekładam do silikonowej formy do mufinek delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej wiecej jedna duza łyżka na ciastko. Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą. Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam
prawdziwe jedzenieKruche waniliowe ciasteczka. Jesienne, deszczowe dni, to dla nas idealna okazja na domowe wypieki. Dziś wraz z córeczką upiekłyśmy jej ulubione kruche waniliowe ciasteczka. Prosty przepis
Słodkie okruszkiprzepyszne dania. Bardzo lubię ciasto francuskie, gdyż ma szerokie zastosowania w kuchni, można z niego wykonać desery oraz dania wytrawne. Jeśli dodasz owoce, krem czekoladowy bądź dowolny dżem wykonasz szybki deser, jeśli jednak dodasz szpinak, grzyby, kurczaka, mięso mielone czy np. sos pomidorowy to będziesz mieć bazę do obiadu bądź danie na kolacje czy śniadanie. Przygotowane ciasto francuskie można spożywać(...)Wykonanie Jabłka obrać, usunąć środek i pokroić w niewielką kostkę. Skropić sokiem z cytryny, by nie zbyt szybko nie ściemniały. Dodać cały cynamon, mąkę i zamieszać. Mąkę dodajemy, ponieważ wchłonie ona sok z jabłek, dzięki czemu nie będzie on wypływać z ciastek, nie zrobią się one miękkie i niewypieczone. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki. Jeśli mamy świeże to wyciągamy
To Musisz WiedziećCiastka na śniadanie? Jak najbardziej! Przedstawiam pyszne, zdrowe i bardzo sycące owsiane ciasteczka z dodatkiem słodkiego i orzeźwiającego dżemu. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do zrobienia, składają się w sumie z dwóch składników. Nie znajdziemy w nich mąki, cukru ani mleka. Potrzebujemy wyłącznie dojrzałych bananów i płatków owsianych oraz słoiczka ulubionego dżemu. Ja użyłam dżemów Łowicz(...)owoców, jeden o smaku czarnego bzu a drugi rokitnika. Ciasteczka najlepiej smakują z ciepłym mlekiem lub herbatą. Bardzo polecam. Składniki (ok. 10 ciastek): 2 szklanki płatków owsianych 2 duże dojrzałe banany 1 łyżeczka cynamonu dżem Łowicz 100% z owoców (u mnie Rokitnik i Czarny Bez) Wykonanie: Płatki owsiane zblendować do konsystencji mąki
Healthy food explorer