Bardzo dawno nie piekłam żadnych ciastek, wynikało to z ciągłego braku czasu. Dziś wykopałam przepis z moich starych zbiorów i razem z moją pomocnicą zabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej(...)mąkę i cukier puder. Dodajemy zimną margarynę i dokładnie siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka oraz jogurt lub śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Można schować na całą noc, ciastka zyskają dodatkowo na swojej kruchości. Ciasto dzielimy na pół, Cienko wałkujemy, jedną połowę wykrawamy za pomocą szklanki lub foremki ciastka
Pani na deserprzepis na pyszne ciasteczka ze śliwkami. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a pieczenie kwadrans. Są szybkie i smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g śliwek węgierek, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Z ciasta wykrawam ciastka z kształcie łódeczek. Kawałki ciasta układam na blaszce włożonej papierem do pieczenia. 2. Ze śliwek usuwam
Tradycyjna kuchnia KasiJedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika w tempie błyskawicznym. Tak się stało i tym razem z braku czasu postanowiłam popełnić coś prostego i szybkiego i się udało zrobić to w niecałe 30 minut. Jeśli trafią się Wam niespodziewani goście
Cynamonowe szczęścieniedzielnej kawy proponuję pyszne trufelki kawowo- migdałowe bez pieczenia. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą niejedno podniebienie. SKŁADNIKI: 15 sztuk herbatników, 100g masła, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru, 50g płatków migdałowych MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę z pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko(...)razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Płatki migdałowe MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Produkt spełnił wszystkie moje
Tradycyjna kuchnia KasiA więc zaczynam swoją przygodę z blogowaniem. Nawet teraz nie jestem pewna czy to dobry pomysł- okaże się za jakiś czas. Sporo osób odwiedzających mój Instagramowy
peanutbuttermonstermożna również napełnić kremem lub powidłami, albo pozostawić bez nadzienia, posypując cukrem pudrem czy dekorując czekoladą. Ciastka można również upiec w piekarniku. Wystarczy wtedy rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka foremkami. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mielonych orzechów laskowych 1/3szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 0,5 łyżeczki(...)proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Opiekacz elektryczny rozgrzałam. Z ciasta odrywałam niewielkie porcje ciasta i układałam je w foremkach opiekacza. Ciastka piekłam dosłownie 1-2 minuty w zamkniętym opiekaczu. Powinny być ładnie zarumienione. Upieczone ciasteczka wyjmowałam na talerz. Niektóre trochę musiałam
Waniliowe Improwizacjezakochanych :) Jakie pomysły na deser dla ukochanej osoby? Ja proponuję szybki i prosty sposób na kolorowy- truskawkowo- czekoladowy pucharek. Skusicie się? Składniki: Na dwie porcje: 9 dużych truskawek 1 bita śmietana Śnieżka 350ml schłodzonego mleka 2 gałki lodów bakaliowych 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej 10 pokruszonych ciastek- herbatników 4 serduszka czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokich kieliszków
Kuchnia w czekoladziemnie kolor: ciepły i nietypowy a po drugie rozmiar (w sklepie mamy szeroki wybór kolorów i rozmiarów, można podejrzeć TUTAJ ). Etażerka jest mała i zgrabna, idealna do przekąsek, pralinek, ciastek lub mini-babeczek. Jest stabilna, wykonana z twardego i mocnego plastiku a zarazem bardzo lekka. Ma przepiękny kolor, przez co nie da się przejść obok niej obojętnie. Każde(...)rozstawić na stole każdy osobno. Efekt wizualny w każdej konfiguracji pozostanie przyjemny dla oka. :-) Bardzo łatwo się ją myje, szybko wysycha. Ku radości mojej szafy pękającej w szwach, mój nowy nabytek nie zajął dużo miejsca. :-) Złożony wygląda tak: Ciastka, pralinki, babeczki, czyli wypieki zbyt małe na tradycyjną paterę bardzo dobrze się na niej prezentują. Poniżej domowe rafaello, dla zobrazowania
Szefowa kuchnistopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 15 minut.Upieczone ciastka wystudzić na kratce.Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz z cukrem pudrem i barwnikiem na gęsty lukier
Gospodyni Miejskaskwarek można upiec ciastka ??? A można, można i to jeszcze jakie!!! Delikatne, niezwykle kruche, po prostu idealne. Na przepis ten trafiłam przeglądając mój "wiekowy" zeszyt w poszukiwaniu przepisu na święta i od razu przypomniałam sobie jak smakowały, po mimo upływu, naprawdę, wielu, wielu lat:) Czytając przepis cofnęłam się w czasie do lat dzieciństwa i oczami wyobraźni zobaczyłam(...)masę należny przełożyć i wyciskać ciasteczka na blaszkę. Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić ciastka, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 min. Po tym czasie wyjąć, gorące przełożyć
Ciasteczkowy PotwórPierniki bardzo lubię w formie ciastek, a serniki kocham w każdej postaci. Połączyłam te dwa smaki i zrobiłam aromatyczny sernik na piernikowym spodzie. Jest bardzo szybki do zrobienia zakładając, że ma się upieczone wcześniej pierniki (przepis na pierniki, które wykorzystałam do tego ciasta znajdziecie tu i zrobiony ser wegański (dokładną instrukcję jak i z czego go robię znajdziecie
greenscarfsłodkościami były one: pyszne, kruche i naszpikowane czekoladowymi dropsami ciacha… Tak dobre, że pamiętam po dziś , a przepis na ciastka które widzicie, to moim zdaniem, udana próba odtworzenia belgijskich pyszności. Kruche, ale nie twarde, czekoladowo-waniliowe. Szybkie łakocie 😊 Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki prawdziwego masła ½ szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 duże(...)godzinę do zamrażalnika . Całą czekoladę także wkładamy do zamrażalnika. Po upływie czasu , ciasto przekładamy a stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około1 – 1 ½ cm i szklanką wycinamy ciastka LUB: formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (unikniemy na trafienie na rodzynkę brzegiem szklanki:) ) Czekoladą kroimy w drobne
Domowe ciastakruche. Robi się je bardzo szybko a zagniecionego ciasta nie trzeba chłodzić. Podczas pieczenia w całym domu unosił się intensywny zapach wanilii. Ale mają jeden minus, mianowicie bardzo szybko znikają z talerzyka :) Składniki: na około 30 sztuk * 250 g mąki pszennej * 150 g miękkiego masła * 2 żółtka * 100 g cukru * 2 łyżki cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy(...)Odrywać od ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego i uformować kształt księżyca. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastkami i piec około 13-15 minut. Wystudzić. Zimne ciastka obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym
Zrób to smacznietrzeba żadnych specjalnych zdolności cukierniczych ani manualnych. Wystarczy nie więcej niż godzina, a już zajadamy się kruchutkimi i pięknie pachnącymi ciastkami. Ciasteczka te piekłam dzisiaj przed obiadem. Po obiedzie już je chrupaliśmy, z niepokojem patrząc jak szybko znikają ;) Możecie dodać do nich również ulubione bakalie. Nie musicie ograniczać się do czekolady. Pamiętajcie jednak o tym, aby czekolada była dobrego(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut w zależności od wielkości. Ciasteczka powinny lekko zbrązowieć. (Z podanych proporcji wychodzą 24 spore ciastka, które piekłam w dwóch turach na największej blasze z wyposażenia piekarnika.) Jeśli zasmakujecie w tych ciasteczkach (a jestem pewna, że tak się stanie), to spróbujcie także i innych z płatkami
Codzienna kuchnia niecodziennaSzczególnie gdy miałaby to być impreza niewielka, kameralna. Podoba się Wam taki pomysł? Składniki na ciastka: 350 g mąki pszennej 2 jajka 200 g cukru pudru 180 g zimnego masła szczypta soli Przygotowanie : Wszystkie składniki wrzucić do malaksera lub posiekać szybko na stolnicy do połączenia składników, by utworzyło kulkę ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze
Proste Potrawy