małych słodkości? Są dla mnie wspomnieniem dzieciństwa i ... ciężkich czasów, kiedy w miejscowej piekarni można było kupić na wagę jedynie kokosanki i ciastka paryskie ... 😊 Lekko chrupiące na zewnątrz, z miękkim środkiem, robi się je baaardzo szybko, a co najważniejsze zawsze się udają 😉 Są super pomysłem na wykorzystanie białek, które czasem zalegają nam w lodówce od jakiegoś ciasta
Walijskie Pichcenieokienne. Ale! Jak obsługuje Cię ktoś, to nawet nie wysili się by na Ciebie spojrzeć, to już zaczyna robić się słabo. Ciasta za szybką tego dnia nie zachęciły do spróbowania, a przyszłam właśnie na kawę i ciastko. Lubię próbować nowych rzeczy, nawet jak nie wyglądają na dzieła cukiernicze,bo przecież mają smakować przede wszystkim. Zapytawszy panią przy kasie czym jest(...)uzyskałam z jej strony jedynie niewyraźny i mrukliwy bełkot, który powtórzyła dwa razy, bo ją poprosiłam o to. ale dalej nie wiedząc co odpowiedziała poddałam się i z tego ciastka już zrezygnowałam. Chyba każdy ma taki odruch, że czym prędzej chce zakończyć takie spotkanie. Może na lody z okienka się jeszcze wybiorę, ale póki co uraz do obsługi pozostaje
Karczma Honoriettymną. Pierwsze co musiałam zrobić po powrocie do domu to upiec ciastka, bo jak to „niedziela i nie ma ciastek?” Miałam jeszcze schowany jeden słoiczek własnej produkcji wiśni kandyzowanych więc ulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha i jak to bywa, gdy siedzę godzinami w kuchni to słyszę, że „dobre
greenscarfbanan i wszystko trzyma się mocno razem:) Jedno ciacho, dobra kawa i miły dzień przed nami:) Tak jak szybko je przygotowujesz tak szybko znikają ze stołu. Po prostu ciasteczka owsiane fit. Ja po takim jednym ciastku jestem słodko zaspokojona na przynajmniej miesiąc. Więc zawsze szukam kogoś do towarzystwa w tym przyjemnym zdrowo-słodkim "pałaszowaniu". Smacznego i tyle:) Składniki
Zasmakuj Kuchniłyżka cukru pudru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem i solą. Następnie dodajemy masło i wodę, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy ciastka foremką w kształcie kwiatka (5,5 cm). Wkładamy je do natłuszczonych i obsypanych odrobiną mąki, wewnętrznych części foremek do babeczek (małe, 5cm). Pieczemy
Słodkości na talerzuBardzo szybko je się przygotowuję, ale jeszcze szybciej znikają z talerza. Zachęcam do wypróbowania ciastek owsianych z bananem i żurawiną bez grama mąki i cukru. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 jajko 1 banan 50g żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Widelcem roztrzepujemy jajko. Następnie dodajemy płatki owsiane, rozgniecionego banan, żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy
Truskawkowa Fiestaprzepis na ciastko kakaowo - kawowe natrafiłam na blogu Moniki . Potrzebowałam właśnie upiec coś smacznego i szybkiego więc postanowiłam je wykorzystać. Zamiast ekstraktu kawowego dałam espresso, nie miałam kawy rozpuszczalnej więc ten składnik pominęłam, a na polewę nie miałam już czasu (następnym razem wypróbuję także polewę). Ciasto wyszło miękkie, puszyste z delikatnym posmakiem kawy. Polecam wszystkim ten przepis! 3 jajka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedeserku, to podpatrzyłam go u Dorotki . Tyle, że ja zamiast malin wykorzystałam tutaj truskawki. Deserek pyszny i szybki. Polecam! Składniki: 25-30 dkg truskawek; jogurt grecki (lub inny kremowy); kilka ciastek owsianych (użyłam Digestive z czekoladą); 2-3 łyżeczki cukru pudru; Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek, zmiksować razem z cukrem pudrem blenderem. Ciastka pokruszyć. W pucharkach układać
In my kitchenspożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek. Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek.Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Źródło: "Ewa gotuje - szybko" E. Wachowicz
Z miłości do słodkościStrrraszności ciąg dalszy! Tym razem pora na coś słodkiego 😉 Dziś mam dla Was przepis na wiedźmie paluchy! Wiedźmie paluchy to kruche, maślane ciasteczka, które wprost rozpływają
Mostek w kuchnioraz białego. Cudownie kruche i chrupiące! Bardzo proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy po prostu przepyszny! Ja użyłam mąki gryczanej białej ponieważ jest delikatniejsza w smaku, ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. Oryginalny przepis pochodzi z włoskiego magazynu La cucina naturale. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 200 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik(...)jajko 2 łyżeczki białego sezamu 2 łyżeczki czarnego sezamu szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, migdałową, cukier, sodę, sezam oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej
Kuchnia bezglutenowacukru pudru + do oprószenia ciasteczek 5-6 łyżek wiórek kokosowych Emix Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), dwa żółtka, cukier puder i wiórki kokosowe. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy, wkładamy ją do schłodzenia do lodówki (na minimum 30 minut). Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę(...)grubość – u mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) wycinaliśmy foremkami do ciastek i pierników marki Stella . Polecamy – idealne do wycinania świątecznych kształtów. Polecam również inne produkty Stella jak papier do pieczenia w arkuszach . Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkizapraszam na ciasteczka z marmoladą. Część osób nazywa je rożkami, część becikami. Nie ważne jak je zwiecie, ważne, że szybko znikają. Jeśli uda Wam się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich, to możecie śmiało je przechowywać je w słoju na ciastka czy też metalowym pudełku. Ciasteczka są zrobione z ciasta drożdżowego topionego. To już drugi przepis na topione ciasto. Może
Mieszam w GarnkuWystarczy najechać na nazwę, wcisnąć i przekieruje Was do przepisu :) Omlet czekoladowy z borówkami Krem czekoladowy z daktyli Ciastka kaszaki Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut Kawowe naleśniki z kremem mascarpone Szybki murzynek na maślance Domowe markizy Sernik zebra Omletowy naleśnik z serem Babeczki w 5 minut Kule mocy Czekoladowiec na maślance Omlet
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem
babka w formie