dzisiejszym wpisie będzie przepis na burka, którego nadziejemy cukinią i fetą a następnie upieczemy i zabierzemy ze sobą jako szybką przekąskę. Oczywiście podczas przygotowywania tej potrawy nie ucierpi żaden psiak;-) Burek bowiem to nie imię łaciatego kundelka, ale nazwa ciastka spotykanego również pod nazwą burekas lub börek i jadanego na szeroko pojętych terenach byłego Imperium Osmańskiego. Jest ono najczęściej
les mirabellesLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...Miękkie i rozpływające się w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85
Gospodyni Miejskarobi się bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-). Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Składniki Na spód: 180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych 2 łyżeczki kakao 60 g roztopionego masła Na masę serową 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
Kulinarne przygody GatityCzasem nachodzi mnie ochota na coś chrupkiego, a jednocześnie lekko słodkiego. W domowych warunkach można szybko w takiej sytuacji zrobić chrupiące florentynki z ziaren i płatków owsianych, które w zasadzie mamy pod ręką w każdej kuchni. Ciasteczka są pyszne, chrupiące i zdrowe. Nie można poprzestać na jednym. Są bardzo wciągające. ZIARNISTE FLORENTYNKI Składniki: 50 g płatków owsianych 25 g pestek(...)pomarańczową. Mieszamy. Nakładamy po łyżce masy pestkowej na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy okrągłe placuszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15-20 minut, aż brzegi ciastek się zezłocą. Trzeba obserwować ciastka, aby nie trzymać ich w piekarniku za długo, bo będą gorzkie. Po upieczeniu studzimy. Przepis oryginalny na te cudeńka znalazłam
Bon appetit mon amieSezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis od niezastąpionej Doroty. Niestety moje aż tak pięknie nie wyrosło, ale bardzo wszystkim smakowało i szybko zniknęło :) Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kryształu
Pasja SmakuKolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? :) Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Bardzo polecam… (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.) Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany(...)jedną końcówkę ciasta przewinąć przez środek. 3. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i faworki smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. 4. Gotowe faworki poukładać na talerzu i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Mała Cukierenkaprzed świętami :D Pierniczki nie są naszymi ulubionymi ciastkami, ale Małgosia mnie przekonała, że lebkuchen są takie pyszne i mięciutkie więc uległam. Skorzystałam z przepisu jaki podała na swoim blogu i jestem bardzo zadowolona z efektu bo upiekłam bardzo smaczne i pachnące ciasteczka.Zrobienie ciasta trwa krótko a potem szybko formowanie w rękach i do pieca - w pół godziny, może
Smaczna PyzaOczywiście kształt serca nie jest konieczny i można na inną okoliczność zrobić kwadraty, prostokąty lub kółka. Ciastka są smaczne (niestety już dawno zjedzone) więc możecie przepis wypróbować. Ciastka orzechowe na kruchym spodzie ciasto: około 30 dag mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2 łyżki wiejskiej śmietany 1 łyżeczka kakao piana(...)posiekaj z 25 dag mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko maką na około 1/2 cm. Wykrój spód ciastek po czym resztki ciasta zagnieć z dodatkiem kakao tak, by powstał marmurek. Spody
Gotuj Sam!jarzynowej o dużych oczkach zimne masło, ciasto siekamy nożem i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek z dziurką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka w odstępach, następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne i proste ciastka korzenne z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, czysty obłęd :) Ja przedstawiam wersję świąteczno noworoczną ale tak naprawdę sprawdzą się świetnie w jesienno zimowe wieczory. Przepis znalazłam na YouTube i poniżej pod przepisem w źródle jest link do niego więc można zobaczyć cały proces przygotowania ciasteczek. Kruche, proste, korzenne i szybkie w wykonaniu chyba(...)będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo ciastka sporo rosną pieczemy je 8-10 minut aż się delikatnie zarumienią w piekarniku nagrzanym do 200°C ciastka studzimy i dopiero przestudzone ściągamy z blaszki gotowe jeżeli
Słodkie zapomnieniejest jakieś rozwiązanie. To ciastko jest tego dowodem! Co prawda moja mama piecze najlepszego Murzynka, a przepis na niego możecie znaleźć tu - klik , to jednak warto przygotować na szybko choć jego namiastkę. Babeczka także zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowa, wilgotna i bardzo puszysta, a dodatkowo posiada pyszne nadzienie. Polecam! (Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum 200 ml) 1 jajko(...)mikrofalówki, ustawić jej najwyższą moc (u mnie 750 W) i około 3-4 minuty (*). W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i rozsmarować po wierzchu gotowego ciastka. (*) Czas "pieczenia" może różnić się w zależności od rodzaju kuchenki, dlatego warto obserwować rosnące ciastko. Bywa, że czasami u niektórych osób wystarczą 2 minuty, a u innych więcej
Di gotujedzieci. Chwila pracy i mamy w domu naturalnie maślane, kruche, bez sztucznych konserwantów, czy tłuszczów utwardzanych ciasteczka, które po prostu można jeść i jeść.... SKŁADNIKI: ( na około 20 ciastek (już złożonych): · 230 g mąki pszennej · 175 g masła, zimnego(...)przełożenia: powidła lub dżem z owoców, typu truskawki PRZYGOTOWANIE: Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut. Ciasto wyjąć z lodówki
Calzonella.comproste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm): 16 czubatych łyżek mąki 35 dag masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę. Ciasto wkładam
Słodki sentymentroztopić masło z miodem. Sodę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i szybko wlać, ciągle mieszając, do rondelka. Mieszankę przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut w 170 stopniach. Ciastka wyrosną ogromne. Wyciągamy je z piekarnika, i przekrawamy delikatnie na pół. Odstawiamy
Czarnawisienka