szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:344/1736)

Chałka inna niż wszystkie 169

dodać resztę mleka z wodą, sól i jajko, zagnieść. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałeczek, grubszy po środku i zwężający się na końcach. Zapleść chałkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziołami pachnące pyszności 116

rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Zioła posiekać, wymieszać. Masło rozpuścić.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm. Posmarować masłem, posypać ziołami. Zwinąć ciasno w rulon, następnie przeciąć go wzdłuż ostrym nożem i zapleść środkiem na zewnątrz.Przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy - chleb na maślance 209

dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i resztę maślanki, wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Wyrośnięty chleb posmarować wodą, głęboko naciąć po skosie w trzech miejscach.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 173

minut.Po tym czasie dodać resztę mleka, ryż, sól i drobno posiekaną szałwię. Zagnieść gładkie ciasto - może się lekko lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut.Na blasze z chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą.Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa chałka - żeby było inaczej 185

mleko kokosowe, wbić jajko. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić gładkie, nieco luźne ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałeczek długości około 40 cm, zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 194

dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu.Ostudzić.Smacznego!To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na piątkowy deser, ten jest idealny. I już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wieczór panieński w duńskim wydaniu. I orzechowe, kruche ciasteczka 174

mąki gryczanej25 g mielonych orzechów laskowych60 g cukru125 g zimnego masła1 jajkoMąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
800. Kakaowe yorkshire puddings. 163

niego silikonowe foremki na muffinki. W między czasie przesiewamy mąkę z kakao. Dokładnie miksujemy z jajkami, stopniowo dolewając mleka. Pod koniec dodajemy sól. Wyjmujemy dobrze nagrzane foremki i szybko napełniamy je ciastem do 1/2 - 2/3 wysokości. Pieczemy ok.25min

More food, love and dreams
KOPYTKA ZIEMNIACZANE 610

miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy też użyć maszynki do mielenia mięsa. Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto. Nie wyrabiamy długo, jesli ciasto bierze się zbytnio do rąk podsypujemy jeszcze mąki. Gotowe ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, z każdego dłońmi formujemy wałeczki na grubość palca,obtaczamy

Z Majeczką w kuchni
Amerykany 545

szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę połączenie babki z biszkoptem Oblane lukrem są pyszne, mięciutkie i szybko znikają… Składniki:Ciasto:0,5 szklanki mleka2,5 szklanki mąki1 szklanka cukru3 jajka120 g margaryny2 łyżeczki amoniakuszczypta soliLukier:2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny4 łyżki gorącej wodyPrzygotowanie:Margarynę

Oryginalny smak
P... Pizza francuska! 174

ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku byłam zaskoczona tym połączeniem, jednak szybko zmieniłam zdanie!Ciasto na pizzę co prawda robiliśmy w maszynie, ale równie dobrze można go przyrządzić ręcznie :)Składniki:Ciasto:  1 + 1/2 łyżeczka suchych drożdży instant100g  wody100g mleka360g mąki pszennej1

Kitchens Alphabet
Eklerki z kremem toffi 213

szkl wody1/2 kostki margaryny Kasia1 cukier wanilinowy Dr Oetkera1 szkl mąki5 jajek Krem Toffi Dr Oetkera 300 ml mlekaWykonanie ;Margarynę , wodę i cukier wanilinowy rozpuścić , dodać mąkę szybko mieszając aż ciasto zgęstnieje.Ciasto ostudzić , dodawać po jednym jajku ubijając mikserem.Rękaw cukierniczy napełnić ciastem i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać dowolne kształty eklerków .Piec w temp

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z musem czekoladowym i gruszką w winie 215

czerwonego wina* 80 g płatków migdałowych* 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub mioduWykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi.  Przykryć

kolorowotorcikowo
Kluski śląskie 229

przez praskę lub ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto wyda nam się za wodniste, dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym

Kulinarne przygody Gatity
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 220

krupczatki150 g mąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko jajaCiasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy

Symfonia Smaków