Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów
Kulinarne Przebojejest dość ciemna, ponieważ migdały zmielono całe, razem ze skórkami. Jeśli zależy Wam na lepszym kontraście kolorystycznym, zdecydujcie się na marcepan lub jasną masę migdałową. Inną propozycję na skandynawskie ciasto z owocami leśnymi znajdziecie u Siankoo . Tarta z masą migdałową i owocami leśnymi Składniki: (na formę do tarty o średnicy 24 cm) spód: 200 g mąki pszennej 50 g cukru(...)wanilii 100 g mąki pszennej dodatkowo: 300 g mieszanki owoców leśnych Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto gęsto nakłuć widelcem, położyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś podam Wam przepis na szybką , słodką przekąskę z ciasta francuskiego.Często mam tak ,że chętnie bym coś spałaszowała słodkiego,ale sama myśl o robieniu ciasta i kremu przyprawia mnie o całkowity zawrót głowy.Dlatego przygotowałam sobie Napoleonkę raz,dwa,trzy.Wsadzam gotowe ciasto do piekarnika ,a krem robię gotowy z proszku .Jednak kochani gdy mam czas i siły
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś mam szybki i smakowity deser. Ciasto francuskie i owoce suszone ale gotowane takie jak z kompotu z suszu a do tego ser. Połączenie idealne więc warto zrobić sobie pyszny deser. Francuskie koperty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMurzynek z wiśniami to pomysł na szybkie, proste i nieskomplikowane ciasto. Wbrew pozorom w poniższym przepisie nie znajdziecie czekolady ani trudno dostępnych składników. Do murzynka dodałam mrożone wiśnie. Jeżeli takich nie macie, to wykorzystajcie wiśnie w syropie lub w ogóle je pomińcie :) Poniższy murzynek jest puszysty, miękki i lekko wilgotny. Idealny wypiek do kawy. Składniki na formę keksową
UgotowaćZobaczyłam to ciasto w jednym z odcinków Gordona Ramsaya. Od razu przypadło mi do gustu! Uwielbiam imbir dlatego musiałam je wypróbować! Ciasto jest pyszne, szybkie i proste! Polecam :) Składniki: 175 g miękkiego masła, 175 g cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 175 g mąki pszennej (przesianej) W misce należy umieścić masło(...)całość miksując. Masa ma być lekka, pełna powietrza i jaśniutka. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość bardzo dokładnie należy wymieszać szpatułką czy łyżką. Ciasto nie ma być bardzo gęste - ma mu to zająć chwile, ale w końcu nabrane na łyżkę / szpatułę ma z niej spaść. Jeśli ciasto jest zbyt gęste - w moim przypadku
Plate of JoyDziś Nasza kolejna prosta i szybka wariacja na wykorzystanie ciasta francuskiego do przekąsek. Jednocześnie jest to dowód na to, że jeżeli mamy w domu opakowanie ciasta francuskiego, a do tego praktycznie pustą lodówkę to możemy zrobić coś ciekawego. Do przekąsek wykorzystałam cebulę zwykłą i czerwoną bo akurat takie miałam, ale mogą być dwie zwykłe lub czerwone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkideser jest prosty, stosunkowo szybki w przygotowaniu i naprawdę bardzo prosty :) Smak i aromat słonecznego Czerwca w kruchej, mieszczącej się w dłoni babeczce... Spróbujcie koniecznie, jeśli tylko macie dostęp do tych wspaniałych jadalnych kwiatów oddalonych od ruchliwych ulic i większych miast - to bardzo ważne! Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami Potrzebujesz: Ciasto: 125g schłodzonej margaryny 225g mąki(...)łyżeczka oberwanych kwiatków z baldachu czarnego bzu 5 świeżych moreli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój na mniejsze kawałki. 2. Dodaj do niej resztę składników i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30min. 4. Po tym czasie wyłóż ciastem foremki do babeczek, ponakłuwaj widelcem i piecz
Kuchnia w Słońcu Skąpanaodwiedziny i pozostawiane komentarze. Mam nadzieję, że przede mną wiele lat blogowania i moc inspirujących Was zdjęć i przepisów. Sernik kawowy z kokosową piankąSkładniki: (tortownica o średnicy 18cm)ciasto kruche85g mąki pszennej15g kakao (około 2 łyżek)50g masła30g cukru pudru1 żółtkomasa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego100g kwaśnej śmietany 12%100g cukru pudru2 jajka1 żółtko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżeczki(...)soli Wykonanie:- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), szybko wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- kawę zalać gorącą zagotowaną wodą, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia- ciastem cienko wylepić spód i boki tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), gęsto
Smakołyki Berenikikawałeczki margaryny będą bardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej wysmaruj ją margaryną, ja użyłam blaszki metalowej) i wstaw do lodówki również na godzinę. Jabłka (po obraniu i usunięciu(...)wtedy dodaj cukier waniliowy i sok z cytryny. Mieszaj i smaż przez 8-10 minut. Jabłka muszą zmięknąć i utworzyć "papkę". Zestaw z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Odstaw. Ciasta wyjmij z lodówki. Piekarnik nagrzej do 180°C. W cieście w blaszce zrób na dnie kilkanaście nakłuć widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut. Wyjmij
Delicious Placewarstwy kruchego ciasta przełożone masą jabłkową i masą orzechową na wierzchu. Ciasto określiłabym jako łagodne, delikatne w smaku. Zdecydowanie najlepsze na 2-3 dzień, gdy kruche blaty nieco zmiękną. Ciasto: 350 g mąki 250 g masła 90 g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki żółte(...)pieczenia. Mieszamy z cukrem. Dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki i siekamy. Na koniec dodajemy rozmącone jajka oraz kwaśną śmietanę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim dno formy do pieczenia (21x32cm) wyłożonej
Smaki Na Talerzutruskawkami przygotowali również Panna Malwinna, Chantel, Shinju, Mopsik, Siaśka, Wiera, Mirabelka, Pela, Siankoo, Wojciech oraz Bartoldzik.Sernik z rabarbarem i truskawkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solimasa rabarbarowa:350 g rabarbaru15 g masła60 g cukru2 łyżki bułki tartejmasa serowa:500 g sera kvark(...)truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Resztę ciasta rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobię gdy, że tak powiem, nie mam co sobą zrobić ;P Zapraszam na pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych! Ciasto zagniata się szybko, pozostaje tylko czekać aż bułeczki sobie urosną i można cieszyć się tymi pysznościami :) Przepis pochodzi ze strony Filozofia Smaku. Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki(...)gorące!). Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy razem. Dodajemy do nich sól, olej, drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto, od czasu do czasu dolewając po trochu resztę mleka. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Jeżeli jest za rzadkie możemy podsypać mąką pszenna, jeśli zbyt suche, możemy dodać więcej mleka
Czerwona PorzeczkaJabłka w cieście to bardzo szybki i prosty sposób na deser. Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 12/2015. Polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: 50 g mąki pszennej 1 jajko 2 duże jabłka 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 20 g śmietany szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Mąkę przesiać. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko(...)solą i 1 łyżką cukru. Następnie dolewać powoli mleko, cały czas miksując, by nie powstały grudki. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić w plasterki i posypać cukrem. Jabłka maczać w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany na patelni
Ewusiowe Smakiniezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :)Składniki( na blachę średnicy około 26-28 cm )CIASTO:* 150 g zimnego masłą* 240 g mąki pszennej* 80 g cukru pudru* 2 żółtkaKREM:* 250 g mascarpone* 120 ml słodkiej śmietanki 30%* 2 płaskie łyżki cukru pudru(...)zależności od słodkości owocu )* 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki )Wykonanie:Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć
kolorowotorcikowodekoracji Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, d odajemy masło, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka, ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut
Luźna KuchniaCiasta na niedzielę ..ale może teraz będzie częściej i ja postaram się dołączyć do akcji w miarę możliwości.Tym razem tematem akcji są Słodkości na jogurcie. Ja zrobiłam ciasto , tak na szybko..pomysł na nie znalazłam tutaj , u mnie dodatkowo są jeszcze :suszona skórka pomarańczowa, suszona żurawina i posypka czekoladowa. Razem ze mną udział wzięły..cdn. 400g jogurtu naturalnego(...)cukrem, dodać jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z cytryny i dodatki .Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać do foremki ciasto Piec w temperaturze 180'C przez 45 minut.(do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce.Posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniebudyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła, zimnego 5 żółtek, dużych 5 łyżek cukru 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na piankę(...)cukru 2 łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga. Owinąć
Świat CiastaZazwyczaj piekę ciasta proste i szybkie , nie wymagające wiele zachodu . Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na ciacho takie konkretne , kilkuwarstwowe , z kremem lub solidną porcją śmietany. I wczoraj właśnie był ten dzień ... poszalałam , pokombinowałam i oto powstał taki kawowy przekładaniec. Kawowy spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka - która jest tutaj taką kropką(...)szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru 1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy
Malinowa Kawiarenkagust smakowy i muzyczny. Każdy z nas jest inny, posiada inne wartości i co innego rozumie pod danymi pojęciami. Ale nikt mi nie zaprzeczy, że szczęście smakuje świeżym ciastem. Najlepiej jeszcze upieczonym dla kogoś. BABECZKI KARPATKOWE /własny;/ na 13-15 sztuk 250g masła 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli(...)masło siekam z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Rozcieram w palcach do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku, po czym dodaję śmietanę oraz żółtka i zagniatam szybko gładkie, elastycznie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk. Zawijam w folię spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Połowę mleka zagotowuję z obydwoma rodzajami cukru, a w drugiej części
W kuchni Karmel-itki