szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:357/1736)

Tradycyjne faworki czyli chrust 148

Jeden z krótszych brzegów prostokąta przeciągnąć przez nacięcie, tworząc charakterystyczny kształt faworków. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta, jeśli zaraz podpłynie ku górze i szybko się zrumieni, można smażyć. Ciasto omieść pędzelkiem z nadmiaru mąki, wkładać na tłuszcz i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor przewracając szpikulcem. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Früchtebrot, świąteczne ciasto 150

torebki, bez konserwantów, użyłam je bez moczenia. Reszta jak w przepisie. W trakcie pieczenia, już po 15 minutach przykryłam ciasto papierem do pieczenia, ma tendencję do szybkiego rumienienia się. Proponuję przykryć ciasto zanim włożymy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszyć temp. do 160st.  Früchtebrot Potrzebujemy 200g suszonych gruszek 200g suszonych fig 150g rodzynek 125g masła 150g.orzechow włoskich

Leśny Zakątek
Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami 141

pozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 30-40 minut. Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami - doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi proporcjami składników, przez co wyszło nieco niskie (jak na zdjęciach). W przepisie postanowiłem podać Wam więc zwiększone proporcje, idealne na formę

Pogotujmy.pl
Łabędzi Puch 340

Ciasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i dżemem malinowym 135

każdy blat 1 minutę.  Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze możemy sprawdzić to wykałaczką lub ustawić kolejne 30 sekund

Chocolate Muffin Blog
Tartaletki z kremem budyniowym i owocami 130

żółtko Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń w zalewie dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.  Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym

Świat Ciasta
Ciasto z gruszkami i masą jogurtową 739

Dodać do gruszek, zamieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawić. Teraz czas na właściwą część pracy nad ciastem. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto, połowę zetrzeć na tarce, bezpośrednio na blachę o wymiarach 21x21

Świat Ciasta
Kruche Ciasto z Rabarbarem – Tarta z Rabarbarem 168

Witam serdecznie Tym razem podzielę się przepisem na zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko winne. Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować: Użyłam foremki okrągłej o średnicy

Uwaga Babcia Gotuje
Parówki w cieście francuskim 126

Parówki pieczone w cieście francuskim są smaczne i szybkie do przyrządzenia, polecam na szybkie śniadanie lub kolację.  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 6 parówek 100 gram tartego żółtego sera ketchup łagodny Roleski zioła do pizzy Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy na desce, kroimy na 4 prostokąty, smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy ciasto, układamy parówki

Bajeczna Kuchnia
Podstawowe ciasto na pizzę 184

będzie się rozgrzewała w środku - czas pieczenia zależy od grubości pizzy - min 8 minut a max 15 ale trzeba uważać i sprawdzać spód żeby się nie spalił , ciasto drożdżowe piecze się bardzo szybko I to chyba tyle uwag do ciasta na pizzę :) Sposób wykonania : Mąką wsypujemy do miski ,drożdże ,cukier i część mleka mieszamy robiąc tzw rozczyn , wlewamy do mąki

Wypieki Rene
Karpatka 170

Najlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki

Chocolate Muffin Blog
Tarta tatin z pomidorkami 120

solą, 100 g masła należy zetrzeć na tarce i widelcem wmieszać w mąkę. Wodę dodając stopniowo dalej mieszać widelcem. Kiedy ciasto będzie tworzyło duże okruchy należy je szybko i energicznie zagnieść. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm, a na jego powierzchnię

Plate of Joy
Pâte sucrée / Kruche ciasto 316

wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto którego nie potrzebujesz w danej chwili możesz zamrozić

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z cynamonową bezą 151

wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania

Słodkie Przyjemności
CIASTO KOKOSOWO - MALINOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ I MAŚLANCE 364

Przepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało

Smaczne Zdrowe
Marcepanowo orzechowe z śliwkami 210

Marcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych  BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić

Ala piecze i gotuje
Ciasto budyniowe bez laktozy i bez pieczenia 403

rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą i dajemy mu przestygnąć. W tym czasie układamy nasze herbatniki na spodzie blaszki / innego(...)miski wrzucamy pokruszoną czekoladę i olej kokosowy, po czym stawiamy ją na garnku z wrzącą wodą i cały czas mieszając rozpuszczamy na jednolitą masę. Teraz wystarczy już tylko polać ciasto czekoladą, schować do lodówki i uzbroić się w cierpliwość, bo najlepsze jest następnego dnia :)  Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 177

Ciasto: 1,5 kg dobrych kremowych ziemniaków (użyłam odmiany Jelly) sól 2 jajka 2/3 - 1 szklanka mąki Nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka majeranku szczypta mielonego kminku olej do smażenia sól i pieprz do smaku  2 ziemniaki odłożyć. Resztę wyszorować i ugotować w łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać(...)ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać

Czerwień i błękit
Puszysty sernik 274

Czas Przygotowania : 15 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1,15 h Wielkość blaszki : 30cm x 25cm   Sernik sernikowi nie równy! Ten okazał się

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Slodkie krokiety z bananami 123

coś bardziej ambitnego. Tak powstał przepyszny, choć niepozorny z wyglądu deser. Krokiety nadziewane bananami i kajmakiem, otulone kokosową panierką. Do uzyskania idealnie cienkiego naleśnika należy zrobić dość rzadkie ciasto i bardzo szybko rozprowadzić je po patelni. Przepis poniżej doskonale się do tego nadaje. A przy pominięciu cukru sprawdzi się także jako baza do wytrawnych naleśników. SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI(...)rzepakowy. Masło może się palić.  Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, masło dodać dopiero na końcu. Należy zwrócić uwagę, aby nie było gorące. Odstawić na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ma odpoczywać w temperaturze pokojowej. po tym czasie sprawdzamy jego konsystencję, jeśli zgęstniało należy dolać nieco wody. Powstałe ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, to zagwarantuje, że naleśniki będą

Kuchnia od dwojga
Alpejska pianka z porzeczkami 341

razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.   Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Po zagotowaniu zostawić na minutę i od razu wyłączyć palnik. Kompot można(...)już lekko tężeć, dodawać ją partiami do ubitej śmietany i miksować. Jeżeli pianka jest jeszcze luźna, to wstawić ja na 5 minut do lodówki (nie dłużej, bo bardzo szybko tężeje). Wykonanie ciasta: Na ostudzonym biszkopcie posmarować cienką warstwę dżemu, następnie ułożyć dobrze odsączone porzeczki. Na porzeczkach rozsmarować piankę. Górę ciasta można posypać lekko kokosem

Passions hobbies life
Szarlotka z różową pianką 356

pianką... Na spodzie kruche, złociste ciasto. Następnie warstwa pachnących cynamonem jabłek. Na jabłkach różowa pianka. A na wierzchu kruszonka z ciasta. Słodki dodatek do kawy czy herbaty. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki białego cukru; 250 g margaryny; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek; Opakowanie cukru wanilinowego(...)przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka jaj oddzielić od białek. Margarynę posiekać nożem wraz z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem i albo zagniatam hakiem

Gospodyni Miejska