szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:362/1736)

Szarlotka - Najlepszy Przepis 196

jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób sobie odmówić... Mmm...Szarlotka - Najlepsza - Składniki:200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki cukru2 żółtkałyżeczka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowynadzienie:ok. 2 kg jabłek(...)jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki

Słodka Strona
Proste ciasto kakaowe bez jajek 177

pogarszały kiepski już nastrój. W końcu nie wytrzymałam. Włączyłam piekarnik, wzięłam miskę i nawrzucałam do niej składników, jakie miałam. Wymieszałam wszystko łyżką, przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki

Moja Delicja
Zebra 138

Ciasto proste i szybkie, do kawy                                                   Zebra                                SKŁADNIKI: jajka - 5 szt cukier - 3/4 szkl kakao - 2 łyżki mąka(...)wyczerpania składników.  Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stop, przez 20 minut.  Następnie podkręcić piekarnik do 180 stop. i piec jeszcze przez ok.30 minut.  Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script

Kuchnia Danusi
Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej 157

przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :) Składniki na około 40 sztuk Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około(...)przykrywamy przykrywką. Kapustę dusimy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając ją  i podlewając wodą. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 4. Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie

Gotowanie...to proste !
18. 3 bit z ajerkoniakiem 178

wielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych bokach, którą z łatwością można dopasować do ciastek, których nie musimy docinać, później blaszkę łatwo można wyjąć z ciasta. Tak więc pierwsza warstwa ciasta do ciastka. Przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając cukier z mlekiem ok. 3 godzin, aż nabierze złotego koloru. Przed wylaniem na ciastka, proponuję aby 1 łyżkę masy włożyć na 5 minut(...)układamy czwartą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z  cukrem i dodajemy  tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z ajerkoniakiem. Masę tą cienko polewamy ciasto

Jadło i czytadło
Apple pie w kokilkach 177

znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą. 3. Jabłka obieramy, kroimy

Apetyczna babeczka
Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec 155

Przekładaniec z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 200g herbatników jasnych  Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo(...)dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać. 2. Krem śmietanowy : Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji. 3. Składanie ciasta: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą ciemnych herbatników, wyłożyć dżem porzeczkowy, drugą ciemną warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy , wyłożyć trzecią-jasną warstwę herbatników, posmarować masą kajmakową

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierniki z koglem moglem i alkoholem 119

Przez ten okres świąt wypróbowałam z trzy przepisy na pierniki, a oto jeden z nich... szybki przepis na miękkie pierniczki na koglu-moglu z dodatkiem alkoholu :) Składniki: 125 g miodu 75 g cukru trzcinowego 75 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki płaskie sody 0,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 2 jajka 50 ml wódki(...)temp. 180*C przez od 10 - 15 minut ( najlepiej obserwować pierwszą porcję ciastek ile czasu potrzebują) moje gotowe były po 10 minutach, ale wszystko zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Ciastka bardzo szybko miękną. Dla pewności można zamknąć je w pojemniku z plastrem jabłka dla jeszcze szybszego efektu. Oczywiście można udekorować czym tylko sobie zamarzymy :) ja zazwyczaj wykorzystuje to co posiadam

W Moim Magicznym Domu
Kruche ciasteczka z gotowanych żółtek babci Basi 138

pieczenia. Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, ugotowane żółtka przetrzeć na tarce z małymi oczkami, Dodać twarde masło i cukier waniliowy . Masło posiekać i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze

Pysznosci Babci Basi
Orkiszowe ciasto z kremem z ricotty oraz galaretką i truskawkami 152

kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki) 1 opakowanie galaretki- ja użyłam agrestowej *Aby ciasto zrobić dość szybko i sprawnie warto wszystko robić w odpowiedniej kolejności. **Użyłam tortownicy i średnicy 24 cm. Galaretkę rozpuszczam w wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody(...)tworząc dwa blaty. Krem Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem wody kokosowej oraz whiskey. Następnie studzimy czekoladę. Ricottę ubijamy i dodajemy po jednej łyżce rozpuszczonej czekolady. Wykończenie ciasta Pierwszy blat układamy na talerzu i smarujemy go dżemem truskawkowym, następnie nakładamy krem z ricotty i przykrywamy całość drugim blatem. Na wierzchu układamy owoce według uznania. Kiedy galaretka będzie odpowiednio

Mango Papaja
Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową 126

niepotrzebna marchew i bakalie. Ciasto jest przepyszne i bez żadnych dodatków, ale do środka można dodać suszoną żurawinę i orzechy włoskie i podać oprószone cukrem pudrem - będzie smakowało wyśmienicie! Ciasto marchewkowe: 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi) 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 szklanka oleju 1 i 1/3 szklanki cukru (można dodać mniej(...)sodę oraz sól. Wsypujemy cynamon i kardamon i miksujemy wszystko dokładnie. Na koniec wsypujemy do masy odciśniętą marchew i ewentualnie dodajemy ok. szklankę bakalii (opcjonalnie). Mieszamy wszystko kilkoma szybkimi ruchami miksera. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 50-60 minut, do suchego patyczka Po wyjęciu z piekarnika ciasto upuszczamy z wysokości

Cooking Monster
Pasta z orzechów laskowych/ laskowych z kakao/ z migdałów - Amandin (Vegamarket) 177

przyznać, że wszystko fajnie się razem komponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje nam babcia w wiejskim sklepiku :D Pasta(...)gdyż byłyby z niej cudne nadziewane pierniczki <3 Podsumowanie: Był to jeden z pyszniejszych testów jakie robiłyśmy ostatnio. Wszystkie pasty były super dodatkiem do wszelkich słodkich śniadań, szybkich deserów czy ciast.  To takie urozmaicenie i przerywnik od klasycznych maseł orzechowych. Pycha! Aczkolwiek my osobiście popracowałybyśmy jeszcze nad składami past za co będą miały odjęte punkciki ;) Jabłka w cieście

Candy Pandas
Tarta z kremem z białej czekolady z owocami 148

śmietany 30-36 % 300-350 g owoców (maliny, borówki, jeżyny, porzeczki), kilka listków mięty do ozdoby. Do przesianej mąki dodać masło, szybko posiekać. Dodać cukier, sól oraz wodę, szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny.  Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec w piekarniku rozgrzanym

Moja kraina smaków
Salceson z dynią piżmową 133

salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej(...)Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Dyniowa tarta z bezą 179

Beza: 3 białka 150 gram drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżka octu winnego lib jabłkowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Mus z dyni Żeby sprawnie i szybko zrobić całe ciasto można zacząć od zrobienia musu z dyni. taki mus można wykorzystać do zrobienia placuszków dyniowych lub babeczek dyniowych . Do zrobienia 400-500 g musu potrzeba około 1 kilograma

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania