szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:355/1736)

Szarlotka z połówkami jabłek 135

końcu się za nie zabrać Zaczeliśmy od szarlotki z połówkami jabłek, wydawała się najciekawsza. I jak się potem okazało to była najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam – idealne, kruche ciasto, pyszne jabłka, czego chcieć więcej? Jednak żeby osiągnąć ten efekt, potrzebujemy odpowiedniej odmiany jabłek. Ja ze swojej strony polecam tutaj Szarą renetę, chyba najlepiej sprawdza się do tego typu wypieków(...)łyżki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki kaszy mannej Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, śmietanę, żółtko oraz cukier. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto podziel na dwie części, owiń każdą z nich folią i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie obierz jabłka, przekrój je na pół i wytnij z nich

365 dni dookoła kuchni
SERKOWE PĄCZUSIE 168

Szybkie i łatwe do zrobienia pączki,cudownie puszyste w środku z delikatnym posmakiem wanilii.Wyśmienite!!!.Jeśli macie ochotę coś upiec na tłusty czwartek ,to wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni.   2 szkl. białego sera 2 szkl.mąki 4 jajka 1/2szkl.mleka 2 łyżeczki z proszku do pieczenia 1 op.cukru waniliowego szczypta soli olej do  głębokiego  smażenia cukier puder(...)oraz drobno pokruszonym serem.Dodać jajka ,cukier waniliowy oraz mleko,wymieszać mikserem.W garnku  rozgrzać olej.Dużą łyżkę zamaczać w gorącym oleju(masa nie będzie przywierać) i nabrać porcje ciasta i wrzucać na gorący olej.Wyciągnąć i odsączyć z tłuszczu.Posypać cukrem pudrem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto kruche z jabłkami i bezą 146

zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;)   Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa(...)miętę i gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie potrzeby słodzimy. Do gotującego się musu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo

Wrzosowa Polana
Sernik łaciaty 319

szklanki cukru pudru2 łyżki kakao2 żółtka20 dag masłaSposób przygotowania ciasta:Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30(...)masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople aromatu waniliowego. Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki z połowy ciasta. Na nie wylewamy masę serową

upichcic
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 146

się przenikają.  Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty(...)kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciastoCiasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grissini z pieprzem 131

wyszło pysznie.Dzisiaj, w ramach zadośćuczynienia, pieczywo jako przekąska. Grissini. Znacie? Często jadałam kupne, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia(...)wodę, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy o szerokości 1-1,5 cm, każdy skręcić. Ułożyć na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownies z owocami 196

Miłośników czekolady, zapraszam na baardzo czekoladowe brownies. Nuta owoców przebijająca się przez czekoladę zadowoli chyba każdego.  Ciasto robi się szybko I prosto. Zaczynamy :)  Składniki:110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej85 gr kakao225 gr masła450 gr brązowego cukru5 jajek110 gr self raising mąki*ok 200 gr owoców- np. jagód I truskawek*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia(...)cukrem. Po ubiciu na puszystą masę dodajemy rozpuszczoną  czekoladę. Ubijamy. Dodajemy make nie przerywając ubijania.  Kroimy truskawki na mniejsze cząstki, osuszamy recznikiem papierowym owoce I dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C I pieczemy ok 45-60 min, lub do suchego patyczka.  Gotowe :)Życzę smacznego

Smaki Edyty
Kruche z budyniem i morelami 136

Powoli mamy sezon na świeże morele – warto je wykorzystać i upiec pyszny deser. PRZEPIS NA KRUCHE Z BUDYNIEM I Z MORELAMI Składniki na kruche z budyniem i z morelami: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g masła lub smalcu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby nadzienie(...)wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło lub smalec pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy

Dorota Smakuje
Tarta z czarną porzeczką i bezą 168

Rewelacyjne ciasto, które koniecznie musicie kiedyś zrobić. W smaku słodko-kwaśne, idealne na każdą okazję. Osobiście uwielbiam połączenie kruchego ciasta z lekko kwaśnym nadzieniem i słodką bezą. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 4 żółtka Na nadzienie: 1 jajko 120 ml nektaru z czarnej porzeczki Hortex(...)cukru 1/2 łyżeczki octu winnego białego 1/2 łyżeczki mąki ziemiaczanej WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać żółtka i posiekane nożem zimne masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć w formie o średnicy 26 cm podwijając boki

Passions hobbies life
'Every day' Bill Granger 141

się wizyta w jakimkolwiek okolicznym 'charity shop'... ' I'm a sandwich nut. Open, closed or toasted, I can't resist them. With or without fries !'     Śniadania, szybkie obiady, zupy, ciasta i batoniki. Bill Granger dostarcza kolekcji przepisów na domowe obiady w biegu. Zapracowany i odnoszacy sukcesy Australijczyk ma nietypowe korzenie - jego mama była wegetarianka, a tato rzeźnikiem(...)rzeczywiście, znalazłam sporo ciekawych propozycji na kanapki, ciasteczka i smoothies. Z przeznaczeniem do pudełek śniadaniowych, czy na piknik w parku, a także zestawy dań na posiedzenia ze znajomymi, czy szybkie 'telewizyjne' obiady do pojadania, przed ekranem.       Bill Granger 'Every day'; Murdoch Books

Lejdi of the house
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango 88

ciasto jest niezwykle szybkie i bardzo smaczne. Zaraz po upieczeniu przypomina puch. Pachnące wanilią i wilgotne za sprawą jogurtu będzie doskonałym deserem na nadchodzącą jesień. Oprócz śliwek do nadzienia użyłam również plasterków mango. Ciekawie wzbogaciło smak. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 2,5szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka jogurtu greckiego, 1/2szklanki oleju(...)śliwek, kilka plasterków mango Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel. Dodać jogurt, wanilię, następnie przesiać mąkę z proszkiem i wlać olej. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 1h do „suchego” patyczka. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Artykuł Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie 365

Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza tym to tylko jeden dzień w roku! Słodko zapraszam(...)gorzkiej i mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy masło i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu, aż składniki

Słodkie Przyjemności
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 339

sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko cukier(...)puszki brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda) 4 białka 80 g cukru 1 łyżka proszku budyniowego cukier puder do posypania Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2    części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do  lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy

Mia Cucina Sofieta
Wegańskie bananowe brownie 208

czele z chrupiącymi orzechami (u mnie były to laskowe i włoskie). Brownie jest bardzo wilgotne, wręcz mokre, mocno czekoladowe z bardzo wyczuwalnym smakiem banana. Robi się je szybko - jedno z najprostszych ciast jakie robiłam. Inspirację znalazłam na stronie z przepisami Tesco, ale przepis jest nieco przerobiony. W przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta

Healthy food explorer
Domowa pizza z grilla z warzywami i serem śródziemnomorskim 156

spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto do lodówki, aby powoli rosło przez całą noc.  W dniu grillowania:  Wyjmij ciasto z lodówki na godzinę przez planowanym grillowaniem, aby się ogrzało. Rozgrzej grilla gazowego lub tradycyjnego na średnią/maksymalną moc. Poniżej przepisu znajdziesz instrukcję, jak zrobić pizzę na patelni grillowej(...)lekko zbrązowieją, ok. 4 minuty na stronę. W miseczce wymieszaj pozostałe 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku starty na tarce lub rozgnieciony w prasce, płatki chilli oraz listki tymianku. Szybko zagnieć wyrośnięte ciasto i podziel je na 2 części. Rozwałkuj je na 2 płaskie placki. Posmaruj pierwszy placek oliwą przy pomocy pędzelka i ułóż posmarowaną stroną na grillu. Posmaruj górną część

Chilli Czosnek i Oliwa
Tymianek i figi. Tarta 127

przygotowaniu; subtelna tymiankowa nuta pasuje tutaj zaskakująco dobrze. Jeśli chcecie uzyskać wyraźniejszy kontrast, postawcie na rozmaryn - być może wyjdzie nawet lepiej...?  Tak czy inaczej - polecam Wam to ciasto ogromnie. Korzystajcie z sezonu na figi - jest taki krótki! Za chwilę znowu będzie trzeba czekać rok... Tarta z kremem tymiankowym i figami Składniki: (na formę do tarty o wymiarach 34x9(...)łyżki dżemu figowo-winogronowego 4 duże figi 2-3 gałązki tymianku Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowaæ=ć na prostokąt nieco większy od formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Schłodzić w zamrażarce 15-20 minut. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym 143

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, cynamonem i moim ulubionym syropem klonowym. Mimo, iż jest to bardzo duża porcja ciasta, zapewniam, że szybko zniknie ze stołu:) Składniki na tortownicę 26 cm*: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki tortowej 10 g suchych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 8 g cukru(...)misce, zrobić dołek. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z mąką dodać mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć

Moja Galeria Smaku
Tartaletki z dżemem i bitą śmietaną 131

cukru 2 łyżki zimnej wody 1 biała czekolada 0,5 l śmietany 36 %  dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć

Moje domowe kucharzenie