serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin. Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej . Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki wody Masa serowa 1 kostka białego sera twarogowego 3 łyżki śmietanki(...)cukru waniliowego cukier do smaku Sposób 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 2. Przygotować masę serową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite
Kuchenne aromatyBędzie o cieście bardzo popularnym, prostym, szybkim i niewątpliwie pysznym. Szarlotka sypana, to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Z uwagi na swoją łatwość wykonania kiedyś była w mojej kuchni bardzo częstym gościem. Może właśnie dlatego zwyczajnie „się przejadła” i na dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana
mojewypiekiinietylkosmaku ciasta na drugi dzień - po prostu nie miało szansy przetrwać tak długo :)Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło pokroić w kostkę, dodać resztę składników i szybko zagnieść całość. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 2 godziny, aby dobrze się zmroziło.Przygotować blachę o wymiarach
Świat CiastaCiasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami(...)ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze utrzeć mikserem na pulchną masę i zalać nią owoce. Jeżeli masa nie przykryje wszystkich owoców to się nie martwimy. Ciasto ładnie wyrośnie. Piec w temp.180stop. ,35-40min . Ubić śmietanę z łyżeczką cukru i wyłożyć na ostudzone ciasto. Ozdobić owocami. Możemy wykorzystać inne dostępne owoce np. brzoskwinie
Kulinarny karnet Christopheraszklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru
Słodka Kraina WypiekówSKŁADNIKI: NA CIASTO: - 120 g OPTIMA OMEGA 3 - 260 g mąki orkiszowej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 1 łyżeczka kwaśnej śmietany Ciasto zagniatamy bardzo szybko, owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. NADZIENIE: - 3 białka - 150 ml jogurtu greckiego - ser camembert - kulka mozzarella - zioła: rozmaryn, bazylia grecka, tymianek, oregano - 1 łyżka OPTIMA OMEGA(...)pomidorki koktajlowe Białka roztrzep trzepaczką , dodaj jogurt, starty na tarce ser mozzarella, zioła, Optimę Omega 3 i sól. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Formę do tarty wylep schłodzonym ciastem, oprósz mąką, wylej masę, poukładaj trójkąciki sera camembert. Wstaw do piekarnika na godzinę. Temp. 180 stopni C. Tartę możesz zabrać ze sobą na wspólny piknik, w gronie bliskich! Polecam
SMYKWKUCHNIwcale nie jest. To już ostatni z tych moich serowych wypieków, bo ser się skończył ;) ale jeść mamy co, nie tylko do kawy ;) chętnych zapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: około 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szkl(...)masła 4 żółtka rodzynki (120-150g) Beza: 6 białek 3/4 szkl. cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce. W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka, miksujemy z cukrem, serem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam to wiosenne ciacho:) Czekam na nie z niecierpliwością cały rok. Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 200 g masła 2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka 100 g cukru(...)łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury
MarciochaKucharzypodwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic). Dzień choć dłuższy mija tak szybko, że ani się obejrzę już data w kalendarzu inna. Komary gryzą niemiłosiernie. Owoce i warzywa nieśmiało pojawiają się w sadzie i na grządkach. Lato w pełni, powiadam! A skoro lato(...)przez ok 30 minut (do zrumienienia). Sposób przygotowania tradycyjny: Mąkę przesiewamy na stolnicę/ blat, robimy wgłębienie. Dodajemy śmietanę, margarynę oraz roztrzepane żółtko. Siekamy nożem, a następnie w miarę szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy w woreczek i umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny, lub na 40 minut w zamrażarce. Schłodzone wałkujemy na grubość ok 3 mm, kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy
Kuchnia w czekoladziekruche słodko- kokosowe ciasto i kwaśne maliny, dla mnie bomba. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, plus około 30 minut pieczenia i można cieszyć się pysznym ciastem. Ale uwaga... ciasto znika dość szybko w niewyjaśnionych okolicznościach ;) Składniki: * 200 g masła * 1/4 szklanki cukru * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 żółtka * szczypta soli * 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam cukru waniliowego(...)pieczenia (użyłam Skworcu ) * 1 szklanka wiórek kokosowych (użyłam Skworcu ) * 250 g mrożonych malin * cukier puder do posypania Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz malin i cukru pudru) zagnieść ciasto (łącznie z wiórkami kokosowymi). Podzielić je na 2 części (jedna większa i jedna mniejsza). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie blacha wymiar 20 na 20 cm, ale można użyć
Zrób to smacznieAromatyczna ryba w cieście naleśnikowym z dodatkiem przyprawy curry to wyśmienity pomysł na obiad. Ryba w cieście curry to szybka, wręcz 15 minutowa potrawa, którą podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Składniki: ok 700 g filetów z ryby (polecam dorsza lub mirunę) 1 jajko pół szklanki mleka 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka curry sól(...)pieprz Przygotowanie Rybę oczyszczamy, suszymy, przyprawiamy solą oraz pieprzem. W misce mieszamy jajko z curry, mąkami i mlekiem. Przygotowaną rybę zanurzamy w cieście z curry i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ryby przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. [caption id="attachment_7234" align="aligncenter" width="1024"] Ryba w cieście z curry
e-PrzepisyKulinarneKopytka-kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich.Do przygotowania ciasta ziemniaczanego nalezy uzywac ziemniakow sypkich,rozsypujacych sie w czasie gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac szybko,bo dlugo wyrabiane rzednie,a ugotowane kluski beda niesmaczne.Kluski nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga stanowic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!waniliowego40 g niesolonych pistacjidodatkowo:160 g niedużych truskawek200 ml soku jabłkowego3 łyżeczki żelatynyPłatki drobno zmielić blenderem. Wymieszać z przesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słoneczni do środka, ja dałam czarnuszkę(...)wierzch posypałam płatkami owsianymi, musicie spróbować bo jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki czarnuszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię śliwek z masą budyniową. Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013.Składniki:Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka(...)/waniliowy 200 ml śmietany 18% 3 jajka Wykonanie: Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, masło i jajko. Posiekać nożem i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na ćwiartki. Z mleka, cukru i budyniu
Pasja Smaku