całej cytryny (uprzednio sparzona wrzątkiem ) Lukier cytrynowy: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Przygotowanie: 1. Ciasto kruche zagniatamy szybko i energicznie z podanych składników, zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Dzielimy je po schłodzeniu na 2/3 i 1/3. Większą część wałkujemy
Apetyczna babeczkamąki 1,5 łyżki kakao łyżeczka przyprawy do piernika 90 g cukru szczypta soli Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim. Zawartość obu naczyń wymieszać szybko i niedokładnie. Ciasto przełożyć do foremek do wysokości 1/2 , nakładać po łyżeczce powideł i przykrywać odrobiną ciasta tak, aby nadzienie zostało zakryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez
Słodkie inspiracjeCiasto z malinami i bezą, czyli połączenie słodko-kwaśne to coś, co lubię najbardziej. Ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, dzięki czemu lubię je jeszcze bardziej ;) Spód: -370 g mąki pszennej -150 g cukru pudru -200 g masła - 7 żółtek Wszystkie składniki dodać do miski i energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotować tortownicę o średnicy
Receptura smakubardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy i cukier wymieszać. Dodać margarynę oraz żółtka i całość składników posiekać nożem lub szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotowujemy masę z jabłek
Słodka Kraina Wypiekówdokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z niej skórkę. Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder i skórkę. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 25 lub 26 cm wyłożyć papierem
maniapieczeniaMąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki.Posiekać razem, aż mieszanka zamieni się w drobne grudki. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru
Pełny talerzwypieków jak i do mięsnych potraw. Oczywiście można je kupić w sklepie ale czy nie większą frajdę sprawi nam przygotowanie ciasteczek z własnoręcznie zrobionego ciasta? Nie ukrywam, przygotowanie ciasta nie jest szybkie ale też nie bardzo skomplikowane;) Polecam bardzo;) Składniki: 100 ml wody 1/2 łyżeczki soli 200 gram miękkiego masła 200 gram mąki pszennej 50 gram masła roztopionego w garnuszku
Krakowskie smaki Anibiałka 3/4 szkl. cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto
Moje domowe kucharzenielekkim biszkopcie. W między czasie, gdy ciasto się piekło przygotowałam budyń na krem. Potem pozostało mi tylko utrzeć masę z masłem i przełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę Wam przepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek... Biszkopt: 4 jajka, budyń śmietankowy(...)Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka.Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.Piec około 30minut w temp. 180st.Przestudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 1 litr mleka 3,2%, 200g masła
Z miłości do słodkościtakże śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie
W mojej kuchnibiałek 1 szklanka cukru cukier waniliowy lub laska wanilii 2 opakowania budyniu śmietankowego szklanka jagód (mogą być mrożone) Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce. Schłodzone podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki wyścielonej papierem i podpiec w 200*C przez około 15 minut ( zawsze podpiekam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasolą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę mleka i szafran, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 5-10 minut.Ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplacki z mąki! Wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia i dotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy. Te proporcje nie dziwią(...)jeśli dalej czytam „wyrabiamy ręcznie miękkie ciasto” – nie, ziemniaki to nie mąka, nie gluten i nie ciasto drożdżowe żeby je wyrabiać – im dłużej ziemniaczanego ciasta dotykacie, tym bardziej robi się gumowe, ciągnące i finalnie – szybko wilgotnieje i podchodzi wodą, w następstwie czego się rozpada. Takie ilości mąki w przepisach nie wzięły się znikąd, tylko z czystej niewiedzy. A ziemniakom
Karo in the Kitchenlekka- idealna do herbaty… Taka właśnie jest Puszysta Cytrynka. Proste, ucierane ciacho o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku cytryny i wanilii. Nie ma co się rozpisywać: kto lubi szybkie w wykonaniu ciasta z jednej blachy, i smak tradycyjnego domowego ciasta, koniecznie powinien wypróbować ten przepis;) Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany
Domowe ciastapęczek świeżej bazylii sól, pieprz 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki startej mozzarelli oliwa Przygotowanie: Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je na kształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do schłodzenia
ChilliJemysiekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część
Walijskie Pichceniesiekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część
Rozpustne gotowaniesmaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia
Wrzosowa Polanauczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy(...)Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami. Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę
peggiwkuchnidomowników teraz je słodkości..zapytałam męża i on zażyczył drożdżówkę ..zawijaną z jakąś masą..no i jest drożdżówka, tylko inna niż wg życzenia..Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną robiłam, tym razem dodatkowo dodałam rodzynki. Słodkości z bakaliami można zobaczyć także u :Gosi [ klik , klik ] , Kasi
Moje domowe kucharzeniemała cukinia, 100 g sera feta, 2 plastry sera wędzonego, 3 kawałki papryki marynowanej, ½ szkl. śmietany, 2 jajka, majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku WYKONANIE Ciasto: Podane składniki szybko zagniatamy ze sobą, chowamy do lodówki na 30 min, następnie cienko rozwałkowujemy i przekładamy do szklanej formy o śr. 26 cm. Farsz: Cukinię kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy
słodki bratekCIASTO :* mąka pszenna – 100 g* mąka krupczatka – 100 g* masło – 100 g* cukier puder – 50 gr* duże żółtko – 1 szt* śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki* olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO :* gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek.mieszamy z przesianymi mąkami i szybko
Ostra na Słodko