mąką krupczatką, cukrem pudrem, cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, śmietanę i żółtka, całość wymieszać i zagnieść szybko kruche jednolite ciasto. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrami na puszysto, wlać śmietankę kokosową , dodać proszek budyniowy i miękkie masło
Wanilia i Kardamonmąki pszennej - 120 g masła - 2 żółtka - 1 białko - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g cukru pudru -1 łyżka jogurtu naturalnego + mąką do podsypywania W/w składniki zagniatamy szybko w elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Dodatkowo: - sezonowe owoce: śliwki, gruszki, brzoskwinie, jeżyny, maliny, borówki, jabłka - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 2 płaskie łyżki cukru pudru
SMYKWKUCHNIszklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, zimnego 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut
Cynamonowe szczęściemiski wsypać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka i szybko rękoma zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej i obie części zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika, a drugą na około
Mała Cukierenkamąkę przesiać kakao, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, migdały i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać mleko i szybko rękoma zagnieść ciasto (można też użyć miksera). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. Nadzienie: 2. Śmietankę wlać do rondelka, dodać migdały i zagotować. Zdjąć
Mała Cukierenkamąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej. 3. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód przygotowanej blaszki
Mała Cukierenkamąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej. 3. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód przygotowanej blaszki
Mała Cukierenkamąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić
Domowa cukiernia Ewywszystkich podanych składników ręcznie lub, tak jak ja – w melakserze. Mąkę z masłem siekamy razem, dodajemy żółtka jaj i jogurt, aromat, całość miksujemy do połączenia składników i szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3:2. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny – do dalszej obróbki musi być naprawdę bardzo mocno schłodzone. Jeśli ciasto jest już dobrze schłodzone
Karo in the Kitchenproszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą korzenną - mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajko, śmietanę i całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części - 4/5 i 1/5 - zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie ciasto (4/5 ciasta) rozwałkowujemy i wypełniamy spód
Słodkie Przyjemnościwyrośnięcia.Rabarbar pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru
Pożeraczka, czyli raz adobrzetarce. Na zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło i szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec w 180 – 200 stopniach C, 20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka(...)zostalo mi ciasto ,więc smialo 2 takie albo dużą blaszkę okolo 30 cm.. moja blaszka z dziurkami i wyjmowanym dnem Kolekcja form do pieczenia Crusty Bake - zwycięzca prestiżowej nagrody Excellence 2014 w dziedzinie wyposażenia domu - charakteryzuje się mikroperforowanym wnętrzem - dna i ścianek, które zapewnia idealną cyrkulację powietrza, a także pozwala szybko ostudzić wypieki i zapewnia chrupiące doznania smakowe
mojej kuchnitarce. Na zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło i szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec w 180 – 200 stopniach C, 20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka(...)zostalo mi ciasto ,więc smialo 2 takie albo dużą blaszkę okolo 30 cm.. moja blaszka z dziurkami i wyjmowanym dnem Kolekcja form do pieczenia Crusty Bake - zwycięzca prestiżowej nagrody Excellence 2014 w dziedzinie wyposażenia domu - charakteryzuje się mikroperforowanym wnętrzem - dna i ścianek, które zapewnia idealną cyrkulację powietrza, a także pozwala szybko ostudzić wypieki i zapewnia chrupiące doznania smakowe
w mojej kuchniSzybki i łatwy sposób na przygotowanie smacznego ciasta. Idealne na każdą okazję. Uwielbiam proste rozwiązania, więc i tym razem postawiłam na prostotę. Moja ulubiona wersja, czyli bez pieczenia. Kwaskowate jabłka, słodka śmietana i lukier to połączenie doskonałe. Po prostu trzeba je zrobić :) Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm: * 1 kg jabłek kwaśnych * 1 galaretka cytrynowa * 2 łyżki
Zrób to smacznieLato idzie wielkimi krokami, słońca coraz więcej i wolny czas staramy się spędzać na świeżym powietrzu. To szybkie w przygotowaniu ciasto, idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie. Ciasto jest bardzo puszyste i smaczne. Składniki: - 220g mlecznej czekolady - 0,5 szklanki cukru pudru - 250g margaryny Kasi - łyżka kakao - 1,5 szklanki mąki tortowej - 7 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchniPizzerinki z ciasta francuskiego. Mini pizzerinki przepis. – hit na imprezę :) bo są szybkie i proste w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne! :) Poza tym takie mini pizze na cieście francuskim można ‘przyozdobić’ ulubionymi dodatkami i zadowolić podniebienie każdego :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle(...)auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pizzerinki z ciasta francuskiego. Mini pizzerinki – Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300g 1 kulka mozzarelli (ok. 150g po odsączeniu) sos pomidorowy (np. wg tego przepisu – Sos pomidorowy do pizzy ) lub po prostu na szybko: ketchup ;) – ok. 8 łyżek 250g pomidorków koktajlowych * kilka czarnych oliwek (ok. 75g) * kilka listków świeżej bazylii
Kulinarne Przebojemąki dodajemy proszek dopieczenia, przesiewamy cukier puder, mieszamy. Schłodzoną masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i szybko rękoma zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche proszę dodać jeszcze drugą łyżeczkę śmietany. 2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki, ponakłuwać
Mała CukierenkaSzybkie i proste w przygotowaniu, przepyszne placki ziemniaczane z sardynkami w oleju z papryczką chilli Sardynki otrzymałam od firmy Graal , za co ślicznie dziękuję :) Pikantne placki ziemniaczane z sardynką w oleju Składniki ciasto ziemniaczane ziemniaki - 4 duże
Kuchnia Danusibraku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę
moj przepis nakostka masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka Polewa: 150g cukru 50g mlecznej czekolady Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem/margaryną i cukrem, po czym dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Wyrobione, zawinięte w folię spożywczą wstawiamy do lodówki na około (raczej nie mniej, choć można więcej) pół godziny. Po tym czasie dowolnie formujemy ciasto; u mnie tegoroczny jary
Kuchenna Kontrrewolucya