Pizzerinki z ciasta francuskiego to szybka i pyszna przekąska, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Uwielbiam ciasto francuskie, jest ono niezastąpione w mojej kuchni. Można z niego wyczarować różne smakołyki słodkie i wytrawne. Tym razem postawiłam na pizzerinki z nietypowym nadzieniem
Kuchnia MagdaLenywysmarowania ciasta2 łyżki cukruSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Na środek ciasta nakładamy umyte i wydrylowane czereśnie, które następnie posypujemy cukrem( u mnie nie pełna
Słodkie PrzyjemnościZrobiłam je pierwszy raz , ale zachwytom nie było końca! Na stałe zagości w mojej kuchni … a Wam polecam je z całego serducha!A robi się je niesamowicie szybko! Pepsi w cieście? Kto by pomyślał!Ale to właśnie pepsi odgrywa w tym cieście główną rolę!Dodatek pepsi sprawia , że ciasto jest puszyste … mokre … zimne … i mocno czekoladowe.Wielbiciele
Ostra na Słodkointernecie i książkach. Śliwki zeszły na dalszy plan, i muszę przyznać, że jakoś bardzo mi ich nie brakuje. Niemniej, będąc ostatnio w sklepie i szukając pomysłu na jakiś szybki obiad, najlepiej na dwa dni, w oko wpadły mi śliwki właśnie. Dorodne, intensywnie fioletowe kulki. Wyglądały tak smakowicie, że nawet nie próbowałam się im oprzeć, i przyniosłam kilogram do domu. Już(...)jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Ułożyć na blasze skórką do dołu.Miód wymieszać z cynamonem, polać nim śliwki.Piec w 180 st. C. przez 45 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybki do zrobienia ..i smaczny piernik..przepis podpatrzyłam tutaj. Składniki (na dwie formy keksówki) 125 g margaryny (pół kostki) 1 szkl. cukru (1 szkl. = 250 ml) 2 jajka 3 szkl. mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g) 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki stołowe kakao 1 i 1/3 szkl. mleka 1 słoik dżemu śliwkowego kilka suszonych śliwek(...)zmiksować. Mieszając lub miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone śliwki i przełożyć ciasto do keksówek.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C, na termoobiegu do “suchego patyczka” ( ok 40-45 minut).Wystudzić.Do rondelka wrzucić czekoladę i masło. Podgrzewać na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzeniesłyczał o cieście Kopiec kreta. Przepis na to charakterystyczne ciasto, które kojarzy się najbardziej w wersji pudełkowego miksa, łatwo i szybko można przygotować samodzielnie. W moim cieście nie ma tradyjnego kopca, tylko raczej łąka kreta. Ciasto jest lekkie, kakaowe, o smaku murzynka, z bananami i bitą śmietaną typu straciatella z czekoladą(...)wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. • Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać dodając równocześnie startą czekoladę. • Bitą śmietanę wylać na przygotowane ciasto na banany. • Na wierzchu ciasto posypać pokruszonym ciastem. • Wstawić tortownicę do lodówki na kilka godzin
To co kochamłyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy) Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. (W oryginalnym przepisie jest 180, ale ciasto wtedy zbyt szybko spiecze się z góry i może pęknąć. Dlatego radzę nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia.) Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się puszyste i jasne. Następnie dodajemy po 1 jajku i cały(...)ciasto może być za każdym razem inne. Ja wykorzystałam kremy z tego przepisu, a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego
Ratunku obiadSpód: Mąki wsyp na stolnicę, wymieszaj z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i siekaj nożem na małe kawałki. Dodaj żółtka i śmietanę. Chwilę siekaj a następnie szybko wyrób kruche ciasto. Ciastem wylep dno tortownicy wysmarowanej odrobiną masła. Wstaw do lodówki na 30 min. Ciasto podziurkuj widelcem w kilku miejscach. Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego
Delicious Placemąki luksusowej typ 550 130 g masła o temperaturze pokojowej 100 g cukru kryształ 1 jajko 2 łyżki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Krem budyniowy: Składniki: 2 torebki budyniu waniliowego 600 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru ze skórką
Przepisy Babcikruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru - 3 żółtka - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Energicznie i szybko zagnieść kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy
Apetyczna babeczkakruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru - 3 żółtka - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Energicznie i szybko zagnieść kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy
Apetyczna babeczkaoddaje orzeszki bratu, a że brat preferuje słone nad słodkie to jest równie zadowolony. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki .... nic nie zmieniałam bo przepis jest idealny. Ciasto robi się szybko i nie wymaga przechowywania w lodówce (ja jednak przechowuje w chłodnym miejscu jest wtedy bardziej stabilne) Zachęcam Was do spróbowania ...zdjęcia nie oddają pełnego smaku
Piekarz-Kucharz-Garkotłukstolnic ę wysypa ć m ą k ę , sól i cukier, doda ć pokrojone zimne masło , ż ółtko i czubat ą ły ż k ę ś mietany, szybko zagnie ść ciasto. Zawin ąć w foli ę i wło ż y ć na 20 minut do lodówki, po czym ciastem wylepi ć małe metalowe foremki do babeczek, wło
Wanilia i Kardamonmąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej
kuchcikownia23cm: Kruche ciasto:200g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki lub semoliny200g zimnego masła/ margaryny 90g cukru pudru4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy( ok. 2 h). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce
Mia Cucina Sofieta