kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru - 3 żółtka - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Energicznie i szybko zagnieść kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy
Apetyczna babeczkaoddaje orzeszki bratu, a że brat preferuje słone nad słodkie to jest równie zadowolony. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki .... nic nie zmieniałam bo przepis jest idealny. Ciasto robi się szybko i nie wymaga przechowywania w lodówce (ja jednak przechowuje w chłodnym miejscu jest wtedy bardziej stabilne) Zachęcam Was do spróbowania ...zdjęcia nie oddają pełnego smaku
Piekarz-Kucharz-Garkotłukstolnic ę wysypa ć m ą k ę , sól i cukier, doda ć pokrojone zimne masło , ż ółtko i czubat ą ły ż k ę ś mietany, szybko zagnie ść ciasto. Zawin ąć w foli ę i wło ż y ć na 20 minut do lodówki, po czym ciastem wylepi ć małe metalowe foremki do babeczek, wło
Wanilia i Kardamonmąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej
kuchcikownia23cm: Kruche ciasto:200g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki lub semoliny200g zimnego masła/ margaryny 90g cukru pudru4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy( ok. 2 h). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce
Mia Cucina SofietaWczoraj było bardzo gorąco. Zupełnie nie chciało mi się nic piec a miałam wielką ochotę na coś słodkiego. Wybór padł na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia z letnimi owocami. Pyszne, nie za słodkie i orzeźwiające. Takie jak lubię. Wam też polecam :) Tiramisu podałam na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice . Masa: 600ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone(...)szkl gorącej wody, ostudzić, dodać amaretto. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie foremki (21x21cm). Posypać 1/3 owoców. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Mascarpone utrzeć szybko z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietanki. Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę wylać na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Zalać resztą masy
Smakołyki Asiobcowanie z żywym artystą przyprawia mnie o motylki w brzuchu , a jeśli jeszcze śpiewa miłe dla ucha utwory, mogę słuchać godzinami. Skończyło się po dwóch i pół... Zdecydowanie za szybko. Na osłodę, nie tylko dla siebie, mam absolutnie bajeczną tartę. Moją przygotowałam ze śliwkami, ale można użyć malin, jeżyn, albo też owoce pominąć zupełnie. Samo bowiem obłędnie czekoladowe, kremowe(...)łyżki budyniu czekoladowego (proszek) dodatkowo: 300 g śliwek Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUcierane ciasto z rabarbarem i jabłkami Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu ciasto, poleca się na każdą okazję. Ciasto jest naprawdę przepyszne. Składniki : Ciasto : masło - 250 g jajka - 5 szt cukier - 1 i 1/4 szkl mąka - 2 szkl z czubkiem proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Dodatkowo: rabarbar - 300 g jabłko - 1 szt duże cukier waniliowy - 1 opak cukier - 1 łyżeczka
Kuchnia Danusiszczególnie na wymyślanie ciast. Na weekend musiałam zrobić, więc sięgnęłam po przepis z bloga Kasi Guzik Gotuję bo lubię . Jak szukam ciasta tak żeby coś wybrać na szybko, to zaglądam właśnie tam. Ciasta wychodzą i są pyszne. Tym razem padło na sernik gotowany z kajmakiem na spodzie orzechowym. Przepis zmodyfikowałam nieco, bo zmniejszyłam ilość cukru i nie przekrawałam spodu
kruche babeczkiBardzo szybki i pyszny deserek. Nic trudnego, polecam. Z gałką lodów to już jest rewelacja. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oczywiście wyciąć gniazda nasienne
Kuchnia Pokoleńwygląda bardzo apetycznie i znika błyskawicznie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, a spód jest bardzo kruchy i smaczny. W przygotowaniu ciasto jest proste i uważam, że szybkie (tylko trzeba poczekać, aż ciasto się schłodzi). Wspaniałe jesienne ciasto, polecam… (przepis ciut zmodyfikowany z książki „100 najsłynniejszych wypieków świata”). Polecam również moją fantastyczną szarlotkę :) – Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami
Mała Cukierenkatego przepisu ) Nadzienie kokosowe: 100ml słodkiej śmietanki 30% 150g białej czekolady 2 czubate łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: cukier puder roztopione 3 kostki ciemnej czekolady Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na grubość
Kuchnia w Słońcu Skąpanaobieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem
Dziś Ja gotujeciastu. Mięciutki biszkopt czekoladowy przykryty grubą warstwą bogatego w smaku, kremowego czekoladowego ganache (krem czekoladowy na bazie śmietanki). W przygotowaniu ciasto jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Jestem pewien, że to ciasto napewno przypadnie Wam do gustu, moim domownikom tak się spodobało, że było zjedzone w pól dnia od zrobienia. Ciasto podwójnie czekoladowe - przepis: Ciasto czekoladowe : 2 jajka
Kuchnia Łukaszaobieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem
Dziś Ja gotuje