soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce
Moja Michaproszku 65 g suszonej żurawiny 185 g zimnego masła 200 g cukru trzcinowego 1 jajko Mąkę przesiać, wymieszać z lukrecją i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę, połączyć. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3-4 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka
Luźna KuchniaPrzydadzą się idealnie do szybkiego przygotowania ciasta z jabłkami. Wystarczy wyciągnąć je ze słoika, nałożyć na ciasto, zapiec i... delektować się wybornym smakiem świeżego ciasta :-) W sezonie jabłkowym często nie nadążam z wykorzystywaniem jabłek na bieżąco. Piekę ciasta (np. ciasto z jabłkami i kruszonką ), wykorzystuję do deserków dla dziecka (np. deserek dla najmłodszych ), przygotowuję tarty (np. tarta pokryta pianą
Wielopokoleniowomąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach
Ladylaura.Sól,pieprz Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę
Bajeczna Kuchniapiany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć ciasto z dżemem i pianą. Jest to porcja na dużą blachę, ciasto bardzo szybkie i łatwe, a smak jest niebiański i na pewno nietypowy
PychotkaaaW naszej kuchni nie moze zabraknac ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wyprobowac pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do
Słodkości i nie tylkoskładniki * 2 szklanki startej na tarce dyni * 4 jajka * 1/2 - 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki rozpuszczonej Kasi ekstra maślany smak * 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Mix smakukostka masła na budyń: 0,5 l mleka 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy Sposób wykonania: Ciasto: Składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2 cm. Foremki do rurek posmarować masłem
Darcia w kuchniBiszkoptowa rolada z jabłkami... Wiórki soczystych jabłek. Otulone ciastem biszkoptowym. Oprószone cukrem pudrem. Proste, szybkie i pyszne ciasto. Polecam! Składniki: 4 jaja; 1/2 szklanki białego cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 5 średnich jabłek. Dodatkowo: Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do oprószenia ściereczki; Cukier puder do oprószenia rolady. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Jabłka umyć
Gospodyni Miejskaszklanki cukru kilka kropli ekstraktu z migdałów 3 łyżki lodowatej wody Na wierzch : jedno jajko ,roztrzepane ,do posmarowania migdały,ciemny cukier do posypania Z powyższych składników zagnieść szybko jednolite ciasto ,zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części ,rozwałkowywać na podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty.Przekładać na blaszkę wyłożoną
Ladylaura.zielony, żółty, czerwony ewentualnie marmolada do przełożenia Mąkę i cukier puder przesiać. Zimne masło pokroić na kawałki, dodać do mąki. Wbić jajka, dodać sól i cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła 75 g cukru pudru małe jajko szczypta soli łyżka kakao łyżeczka mleka dodatkowo: lukier rozpuszczona czekolada Mąke z masłem posiekać, dodać cukier puder, jajko i sól. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Oba ciasta owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować. Literatką wycinać koła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUrodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre
Sama słodycz i szczypta chili