szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:276/1736)

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 3742

łyżki cukru pudru 5 żółtek  Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju  Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta

My simple kitchen
Scones - podobno najlepsze 274

rozetrzeć masło.  Stopniowo dolewać mleko (zacząć od 1 szklanki) i mieszać nożem.  W razie potrzeby dolać odrobinę więcej mleka (ja dolałam prawie 1/4 szklanki).  Szybko zarobić ciasto.  Rozwałkować na grubość ok 1 - 1,5 cm i wyciąć bułeczki.  Każdą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem.  Wstawić do piekarnika na górną

Sto kolorów kuchni
Ciasteczka z orzechami laskowymi! 159

masła zimnego - szklanka obranych orzechów laskowych - 2 żółtka - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g cukru brązowego (zmiel na cukier puder) W misce szybko zagniatamy ciasto, na samym końcu dodajemy 3/4 szklanki orzechów. Zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do zamrażalki. Po tym czasie formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temp

SMYKWKUCHNI
Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem 138

cukrem aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, pieprz i masło. Wszystko razem posiekać dokładnie nożem lub zmiksować w malakserze. Na końcu dodać rozpuszczone drożdże i śmietanę, zagnieść szybko elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć na blat podsypany lekko mąką i od razu rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wykrawać paski o długości około 10 cm i szerokości plastra szynki. Na cieście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rurki kruche z 3 składników - bez jajek i cukru 186

tych rurkach słyszałam już kilka razy, ale dopiero teraz sama miałam okazję spróbować. Wyszły zaskakująco pyszne! Robi się je na prawdę szybko, z ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie daje się cukru to dzięki dodatkowi marmolady są słodkie nawet bez posypywania cukrem pudrem

Kto ugości moich gości?
Szybka pizza z tortilli 152

kolejny zawieruszony przepis...na  pizzę z tortilli...prosto i szybko..zamiast ciasta drożdżowego używamy kilku placków tortilli .. tortilla pesto ser żółty dowolne dodatki Ułożyć jeden placek tortilli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pesto, posypać cienko startym serem i przykryć drugim plackiem tortilli. i znów to samo..można wykorzystać 2, 3 lub 4 placki tortilli.Na ostatni placek tortilli

Moje domowe kucharzenie
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 200

dwiema łykami cukru i cynamonem. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie

GRUBY WAŁEK
Wieloowocowe ciasto muffinkowe - niekłopotliwe i ekspresowe 130

łyżką na jednolite ciasto. Przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190- 195 stopni. Zapewniam, że warto przygotować podwójną porcje ciasta - tak szybko znika. A jeśli na weekend zapowiadają się goście - to albo zjadamy zanim przyjadą, albo szykujemy porcję potrójną ;) Smacznego

Kuchnia po mojemu
Pierogi Leniwe 162

sztywną pianą. Twaróg zmiksować z łyżką masła i żółtkami. Dodać ubite białka i mąkę i chwilę miksować. Przełożyć całość na stolnicę posypaną mąką i bez dodawania dodatkowej mąki szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczki i podzielić je na części. Wrzucać pierogi na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić, polać nim gotowe pierogi i posypać je cukrem. Smacznego

Mama Gotuje
Piszinger 183

Popularny piszinger to szybkie, proste ciasto. Wystarczą wafle, gotowe masy, noc w lodówce i można mieć na deser całkiem dobrą, słodką przekąskę. A czym wafle przełożycie to już wasza słodka tajemnica, i tak zawsze wyjdą pyszne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki budyniowe 184

naprawdę rzadkie ale takie ma być:)  2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się przypiekają) z obu stron.  Uwaga: po przewróceniu na drugą stronę naleśnik może się troszkę odkształcać (brzegi podnoszą się do góry) - można go przyklepać lub po prostu zdjąć

Kto ugości moich gości?
Kruche ślimaczki 131

kakao Wykonanie: Mąkę przesiewam przez sito, dodaję szczyptę soli i posiekane drobno masło.Siekam nożem . Dodaję cukier i cukier waniliowy, a potem żółtka. Szybko wyrabiam ciasto,dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao formuję 2 kule, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość

Ciasteczkowy Potwór
Cytrynowa babka w cytrynowej polewie 269

Przepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne :) Babka tradycyjna, a zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z cytryny. Pyszności :) Ps. Babkę można zrobić na 2 sposoby: 1. Ważąc 4 rozbite jajka i dodając

Smakowy Raj
Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy 132

miejsce na 15 minut. W dużej misce wymieszać mąki z resztą suchych składników. Dodać zaczyn i mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Uformować bochenek, spryskać z wierzchu wodą i zrobić kilka nacięć. Chleb odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 40 minut w 200°C (góra/dół). Smacznego

Pełny talerz
Tartaletki z jabłkowymi różami 225

cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 45 minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania