szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:284/1736)

Domowa pizza na grubym cieście (z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki) 312

formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę przykrywamy ściereczką (ja posiadam specjalną miskę z zamknięciem). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie jest ciepło więc ciasto wyrasta dość szybko. W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę (cebulkę można również dodać bezpośrednio do ciasta (bez podsmażania) – sposób mojego męża), dodajemy obrane i pokrojone

Słodkie okruszki
Ucierane ciasto z borówkami i Nutellą 150

dzieciach, które miały odwiedzić przygotowałam to ciasto. Ciasto smakuje jak muffiny, jest fajnie wilgotne, dość tłuste i słodkie. Dobrze się przechowuje i nie zsycha zbyt szybko. Dobra i szybka opcja na ciasto weekendowe, bądź po prostu ciacho, które po przyjściu z pracy możecie przygotować dosłownie w kilka minut. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - 3 jajka ekologiczne - 260 g mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
Półfrancuskie rogale drożdżowe z cynamonem 205

Proste ,szybkie i bardzo smaczne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :) Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie ,idealne do kawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych  rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki

Wypieki Rene
przekładany jabłecznik mojej Babci 180

łyżeczka soku z cytryny na krem budyniowy: 450 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru łyżka kakao 200 g masła 3 łyżki startych orzechów włoskich Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada żyrafa z kremem śmietanowymi i borówkami 402

Ciasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny.  Składniki: ciasto 4 duże jajka  85 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru

Ugotować
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 179

czekolady i 1 łyżeczki żelatyny      Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dwie porcje sosu karmelowego (najlepiej każdą osobno

Rozpustne gotowanie
Sernik krakowski 616

mąki pszennej 1 żółtko do posmarowania pasków z ciasta Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce

Smakołyki Bereniki
Słodkie środy - Grzebyki z truskawkową konfiturą pieczone na silikonowej macie Tupperware 203

Kiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie.  Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Seromak, czyli sernik z makiem 1875

ziemniaczanej1 łyżka cukru z waniliąskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć

Smakołyki Bereniki
muffinkowa babka "kapuśniaczek"... 230

większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Estoński krygiel czyli wieniec cynamonowy 187

Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, odstawić na godzinę aby wyrosło podwajając swoją objętość.  Masło rozpuścić, gdy trochę przestygnie ale jest jeszcze ciepłe dodać cukier i cynamon. Ciasto po wyrośnięciu szybko zagnieść i rozwałkować na oprószonym mąką blacie, posmarować cynamonową masą. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy nożem wzdłuż, zostawiając jedynie 2-3 cm z jednej strony(...)rolada się nie rozpadła. Rozcięte ciasto owijamy wokół siebie podobnie jak warkocz, łączymy końcami tworząc koło. Gotowy wieniec wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok 5 minut, po tym czasie obniżamy tem do 175C i pieczemy przez pół godziny. Gdy wierzch zbyt szybko brązowiał można go z góry nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia

Apetyczna babeczka
Pizzerinki 163

wspomniałam we wcześniejszym poście. Kolejna przekąska z mojego sylwestrowego stołu... mam tępo do dodawania postów.. nie powiem :) Dzisiaj na tapecie moja propozycja na PIZZERINKI z ciasta francuskiego! Tak samo, proste szybkie i smaczne ! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano

Justa próbuje gotować
Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą 255

Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą przygotowałam na bazie gotowego ciasta francuskiego. Do farszu wykorzystałam  serek mascarpone z  dodatkiem jogurtu naturalnego, żeby troszkę go odchudzić. I oczywiście jajo, żeby farsz ładnie nam się ściął. Po upieczeniu tarty możemy posypać cukrem pudrem. Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą Czas przygotowania: 45 minut Składniki na 6 mini-tart Składniki: 125 g serka

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto miodowe 195

około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować

Kuchcik gotuje
Szarlotka na kruchym cieście 148

łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i delikatnie ponacinać. Podsmażyć na maśle oprószone

Pomysłowa kuchnia