Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto pod cienką, migdałową bezą. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 6 zółtek 4 białka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/4 kostki margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (15g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilkanaście świeżych lub mrożonych malin Migdałowa skorupka: 2 białka 4 łyżki cukru 15 dag płatków migdałowych aromat migdałowy
Praktyczna plPomysł na smaczne i szybkie do przygotowania ciasto - biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową. Jestem pewna, że ciasto KRÓWKA przypadnie do smaku osobom, które uwielbiają masę kajmakową i delikatne przekładańce. Zachęcam do pieczenia 😊 Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt karmelowy 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1/2 szklanki wody
UgotowaćPomysł na tanie i szybkie w przygotowaniu ciasto - SALCESON. Zdaje sobie sprawę, że część osób wystraszy się samą nazwą ciasta, ale...poniższy przepis to nic innego jak kakaowe ciasto nadziane dużą ilością pokrojonych jabłek. Warto dodać, że ciasto jest puszyste, miękkie i nie za słodkie w smaku. Przed podaniem możecie je udekorować cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Zachęcam
UgotowaćJeśli chcecie zrobić szybkie i smaczne ciasto, zdecydowanie polecam to!!! Powidła śliwkowe, firmy Orzech , których użyłam, dodają całego aromatu, a polewa czekoladowa, którą oblałam całe ciasto, pasuje idealnie, wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady. Ciasto nie jest za słodkie, słodyczy dodają powidła i polewa. Do tego filiżanka kawy Inki lub innej i oto pomysł na słodkie niedzielne popołudnie. SKŁADNIKI
słodki bratekmamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu warto sięgnąć po ciasto francuskie. Z jego udziałem szybko przygotujemy coś słodkiego w dosłownie kilkanaście minut. Ja swoje ciasto połączyłam ze śliwkami węgierkami ale można też użyć jabłek lub brzoskwiń. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) śliwki węgierki ok 22 szt cukier brązowy 1 małe jajko Ciasto francuskie rozwinąć
Monia miesza i gotujeBabka to szybkie i proste ciasto. Dodatkowo pyszne i lekkie. Mama poczuła się troszkę lepiej to mogłyśmy ją upiec. Upiekłyśmy dwie babki z podwójnej porcji ciasta. Zawsze mama dodawała do niej adwokat, tym razem wujek przywiózł jej z Włoch Bombardino więc zrobiła ją z nim. Jedną posypałam cukrem pudrem, a drugą mama polała lukrem z bombardino. Składniki: 4 jajka
Lili w kuchniŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto śmietankowo-kokosowe, które swój smak zawdzięcza głównie wafelkom "Princessa kokosowa". SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę śmietankowo-kokosową 500 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka
Passions hobbies lifeSmaczne szybkie w przygotowaniu ciasto z jagodami. SKŁADNIKI 50 dag (21/2 szklanki) mąki 3 jaja 13 dag margaryny 1 szklanka mleka 25 dag cukru 5-6 dag drożdży cukier wanilinowy tłuszcz do formy szklanka jagód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do przesianej mąki dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem. Wlać je do mąki, rozmieszać
RAROSSAPrzedstawiam przepis na rewelacyjne, szybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam! Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową
paapilotkaaPyszne szybkie i łatwe ciasto. Przepis na ciasto ucierane pochodzi z domowych zapisków, dodatek rabarbaru to moja wariacja- przecież to jego sezon. Ciasto ucierane to taki pewniak, zawsze się udaję. Można go dowolnie komponować z owocami, powidłami czy też z samą kruszonką- to już zostawiam Waszej inwencji. Serdecznie polecam;) Składniki: 200 gram masła 180 g mąki pszennej
Krakowskie smaki AniWitam Was cieplutko w bardzo zimną i śnieżną środę :) Od razu częstuję pysznym ciastem. Prostym w wykonaniu i oczywiście bardzo szybkim. Napiszę Wam szczerze, że lubię takie ciasta, które można upiec na pyszny i szybki podwieczorek. Wystarczy mieć puszkę ananasów w szafce. Proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zapiszcie przepis i upieczcie. Zapewniam, że nie pożałujecie. Smacznego życzę
Izabelawkuchnijedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje Madzia – czekoladowe Brownie. To wersja z bardzo czekoladowym środkiem i chrupiącym wierzchem. Bo takie właśnie powinno być prawdziwe Brownie :) Ciasto robi się niezwykle szybko i wychodzi z za każdym razem :) Zwłaszcza, że Brownie powinno mieć konsystencję delikatnie „zakalcowatą” :) Przepis i listę składników na to ciasto znajdziecie poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś na szybko zrobiłam napoleonkę na herbatnikach w sam raz będzie do niedzielnej kawy. S amo ciasto jest banalnie proste, szybkie i bardzo pyszne. Polecam 😊 Składniki: krem 5 szklanek mleka 3 żółtka 150 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g mąki 2 budynie śmietankowe dodatkowo herbatniki (40 szt.) cukier puder Wykonanie(...)biały krem i stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyniu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, na dno poukładać herbatniki. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasiciasto wybierać tylko ze środka jego zieloną część, a brązową przypieczoną skorupkę zostawiać. Na wierzch ciasta poukładać maliny i borówki. Owoce można dodać również do kremu, ale ciasto będzie wtedy do szybkiego zjedzenia, gdyż owoce w kremie dość szybko kwaśnieją. Zamiast malin można użyć pestek granatu. Ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Krem do ciasta leśny mech
Kuchcik gotujeniego wracać i robię go kilka razy w roku. Ktoś mógłby powiedzieć, że to mało, jednak osoby, które co tydzień pieką inne ciasto, będą mnie rozumiały i wiedziały o co chodzi;) Keks przygotowuje się prosto i szybko, co w połączeniu z fantastycznym smakiem, jaki otrzymujemy na końcu, sprawia, że śmiało można by to ciasto nazwać idealnym:) Jest pyszne, słodziutkie, wilgotne
Smaki Na TalerzuZapraszam Was dziś na świetne kruche ciasto z serem i owocami. Zrobiłam go według przepisu Aniki. Jest bardzo szybkie do przygotowania. Wszystkim bardzo posmakowało. Można nazwać je sezonowym, bo każde owoce będą tu pasować :)Składniki:Ciasto kruche:350 g mąki pszennej3 żółtka1/2 kostki masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta soli1/2 opakowania cukru waniliowegoSer(...)Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser.4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto.5. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę. Jeśli kruszonka szybko się rumieni, należy ciasto przykryć folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby.Smacznego!!!Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Kuchnia domowa Anikorzystajmy ile się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym syropie i zapieczone pod słodką owsiano-migdałową kruszonką na oleju. Zrobiłam ją w kilka chwil po tym jak brat zapowiedział się(...)krojeniem aż tarta wystygnie, ja nie miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką (8 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki 3/4 szklanki brązowego cukru
karmelowyciasto podsypać do wałkowania mąką, róbcie to bardzo, bardzo oszczędnie a resztki mąki zdejmijcie z rozwałkowanego ciasta szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić. Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy(...)Faworek powinien opaść, szybko wypłynąć i dość szybko się napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić (bardzo szybko brązowieje) zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki smażymy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły swobodnie w nim pływać. Smażymy
Karo in the Kitchenmnie każda babka znika w mgnieniu oka. Dziś przepis na kolejną pyszną babkę, tym razem jest to szybka babka z kajmakiem mieszana łyżką. Kilka prostych składników plus masa kajmakowa (krówkowa), która nie tylko nadaje ciekawego smaku, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kajmaku (płaskie stołowe
Słodkie okruszkibiedak nie może kojarzyć go ze sklepowym gniotkiem, który z pączkiem niewiele ma wspólnego. Zachęcona stwierdzeniem, że pączusie robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków.Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie(...)mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm. Jeśli będzie się mocno kleiło, podsypać mąką. Z ciasta wycinać niewielkie kółka, na przykład kieliszkiem, układać na obsypanym mąką blacie. Zostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru – 1/2 szklanki oleju – 50 g mąki ziemniaczanej – 100 g mąki pszennej – 2 łyżki kakao – 1/2 łyżeczki sody(...)wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. – Do śmietany wsypać pokrojoną galaretkę i wlać żelatynę, po czym bardzo szybko wymieszać. – Wylać masę na przygotowany blat ciasta, przykryć drugim blatem ciasta i delikatnie docisnąć ciasto do masy. – Wstawić tortownicę do lodówki na kilka godzin. – Czekoladę połamać
To co kocham