szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:298/1736)

Ciasto makowe z bakaliami 390

Ciasto makowe z bakaliami to tradycyjny "Piegusek" w nowej wersji (starszą wersję znajdziecie  tu ). Przepis na taką nową wersję Piegusa znalazłam w jednej z gazetek z przepisami. Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne. Kto się skusi na kawałeczek? CIASTO MAKOWE z BAKALIAMI Składniki: 350 g maku 220 g mąki 330 g cukru 120 g masła

Bon appetit mon amie
Ciastka smalcowe przez maszynkę + filmik 175

sobie spokojnie kręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim kontrolę i w ten sposób możemy zużyć całe ciasto bez strat. Z maszynką elektryczną będzie gorzej, chodzi za szybko, nie można ciasta dociskać palcami, dociskanie popychaczem nie odnosi skutku i mamy duże straty ciasta, dlatego warto zdobyć taką starą maszynkę, ja swoją pożyczyłam od mamy. Do przepisu dołączony jest filmik

Kawa z mlekiem
Tradycyjny Sernik Krakowski 274

rodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa  Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki

Słodka Strona
Seromakowiec na Kruchym Cieście 137

Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody  skórka pomarańczowa Seromakowiec na Kruchym Cieście - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, drugą troszkę większą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Masa Makowa

Słodka Strona
Sernik Migdałowy z Marcepanem 153

Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/gorzkiej 100 ml śmietanki 30% łyżka wódki Sernik Migdałowy z Marcepanem - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Całość zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut

Słodka Strona
Chleb Graham 134

mieszanki firmy POLSKIE MŁYNY W zestawie mamy: -foremkę do wypieku chleba -mieszankę do domowego wypieku chleba -opis przygotowania do przepisu zostaje nam dodać tylko wodę i wyrobić ciasto. Chleb bardzo szybko się robi, rośnie około godziny, gdy się piecze wspaniały aromat unosi się na cały dom.... Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem

Dziś Ja gotuje
Ciasto bananowe z płatkami owsianymi. 132

pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać gdy będzie gotowe. Płatki owsiane bardzo ciekawie się komponują w tym cieście. Ciasto jest również szybkie i łatwe w wykonaniu. Bardzo je polecam. Zapraszam na ciasto :) Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 dojrzałe banany pół szklanki cukru

Izabelawkuchni
Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia 128

łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli + szczypta olej Do tego: Bałkański ser owczy/ feta natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Rozmróź szpinak. 2. Z ciastowych produktów ( oprócz szpinaku) szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 3. Z rozmrożonego szpinaku odciśnij jak najwięcej wody i dodaj co ciasta- zagnieć ponownie ( jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj 1 łyżkę mąki - ciasto powinno być gładkie i sprężyste

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżowe buły nadziane pesto 120

podanych składników zagnieć standardowe ciasto drożdżowe (krok po kroku znajdziecie instrukcję na przykład tu ) i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto odgazuj poprzez szybkie wyrobienie, a następnie rozwałkuj na duży prostokąt, tak aby ciasto było grubości około 0,5 cm. Posmaruj ciasto pesto i zwiń w rulon. Podziel na 8 równych części

greenscarf
Ciasto czekoladowe 106

Ciasto czekoladowe powstało zupełnie przez przypadek. Dość pózno. I dość szybko. Polecam to ciasto. Znika z prędkością światła! Wykorzystałam ciasto...gotowe.W proszku.  Dodałam tylko jaja, wodę i... Do dekoracji kokos, polewę czekoladową oraz powidła śliwkowe do piernika od KULINARNEJ MANIUSI  Pod linkiem macie przepis na to cudo ! do zrobienia polewy wykorzystałam kakao naturalne od  SKWORCU Polewa jest

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi ruskie ze skwarkami 141

siekamy. 4. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. 5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie z pieczarkami 131

olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce

Kuchnia w czekoladzie
FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA 189

Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :))  Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :)) Składniki: Op. ciasta francu skiego (600g) 1 budyń waniliowy z cukrem 1 szkl. mleka 1 jajko gruby cukier kryształ (do posypania) dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g

Walijskie Pichcenie
Mini-Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) 301

jabłkowym nadzieniem. Poniższy przepis na Mini-Szarlotki, to tradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie(...)jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki

Słodka Strona
Szarlotka z Masą Budyniową 347

Szarlotka z Masą Budyniową to smakowita alternatywa dla tradycyjnego ciasta z jabłkami. Aromatyczne, smażone jabłka idealnie komponują się z delikatną masą budyniową tworząc przepyszne ciasto.Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej150 g masła (schłodzonego)1/2 szklanki cukru3 żółtkałyżka śmietany3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:ok. 1,5 kg jabłekłyżeczka cynamonucukierMasa Budyniowa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3(...)jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania